CHP İzmir’den 5 Aralık açıklaması: "152 yıl beklemeye tahammülü yok"
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Kadın Kolları Başkanlığı, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 88.yıldönümü sebebiyle, CHP İzmir İl Başkanlığında basın açıklaması gerçekleştirdi.
81 İlde eş zamanlı olarak yapılan basın açıklamasını, İzmir’de CHP İzmir Kadın Kolları Başkanı Nurdan Şenkal Uçar okudu. Açıklamada kadınların temsiliyet eşitliği konusunda yaşadığı sıkıntılara da yer verilirken “ Bu sorun öylesine büyük ki; araştırmalara göre Türkiye’nin tam cinsiyet eşitliğine ulaşması için 152 yıla ihtiyacı var. Oysaki biz kadınların 152 yıl beklemeye tahammülü yok!” sözlerine yer verildi. Uçar açıklamada şunları dile getirdi.

ATATÜRK SAYESİNDE EŞİT YURTTAŞ STATÜSÜNE KAVUŞTUK
Bugün biz kadınlar için hayati öneme sahip olan en onurlu günlerden birisidir. Ülkemizin kurucusu ve kurtarıcısı Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde, 5 Aralık 1934 tarihinde seçme ve seçilme hakkını kazandık. Dönemin Başbakanı İsmet İnönü’nün ifadesiyle Atatürk’ün “en ileri devrimlerinden” biri gerçekleşti.
Birçok gelişmiş ülkeden önce kazandığımız bu hak ile eşit yurttaş olma statüsüne kavuştuk. 1935 yılında gerçekleşen seçimlerde, kadınlar büyük bir hevesle haklarına sahip çıktı ve oylarını kullandı. Özellikle büyük şehirlerde, kadınların oy kullanma oranı erkeklere yakındı. Seçim sonucunda 17 kadın milletvekili Meclis’e girdi. 1936 yılında yapılan ara seçimle birlikte, kadın milletvekili sayımız 18’e çıktı. Böylece Meclis’teki kadın milletvekili oranımız yüzde 4,6 oldu. Bu oranla parlamentoda kadın temsilinde dünyada ikinci sırada yer aldık.
Aradan geçen 88 yıla rağmen; ilerlemek bir yana 129’uncu sıraya geriledik. Örneğin bu oran, 2011 yılında kadınların seçme ve seçilme hakkını kazandığı Suudi Arabistan’da yüzde 20, 2006’da aynı hakkın tanındığı Birleşik Arap Emirlikleri’nde ise yüzde 22,5’tur.
Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan 2021 Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu’nda yer alan endekste ise Türkiye 156 ülke arasında 133. sıradadır.Seçmen nüfusunun yarısını kadınlar oluşturmasına rağmen, kadınların karar alma süreçlerinde yeterince yer almamaları ve siyasette ‘eksik temsil’ edilmeleri bir demokrasi sorunudur. Bu sorun öylesine büyük ki; araştırmalara göre Türkiye’nin tam cinsiyet eşitliğine ulaşması için 152 yıla ihtiyacı var. Oysaki biz kadınların 152 yıl beklemeye tahammülü yok!

TÜRKİYE’DE KADIN YETERİNCE TEMSİL EDİLMİYOR
Kadınların siyasette yeterince temsil edilmediğini belirten CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Uçar “Kadın kimliğinin, ulusal meclislerde ve yerel yönetimlerde temsili için belirlenmiş olan kritik eşik yüzde 33’dür. Peki, ülkemizde durum ne?1934 yılından bu yana 23 Genel Seçim yapıldı. Toplam 11 bin 385 milletvekili Meclis’te görev yaptı. Bu vekillerin sadece yüzde 5’i, yani 598’i kadın. Bugün Meclis’teki 580 milletvekilinin ise yüzde 17,4’ü, yani 101’i kadın.Ülkemizdeki 17 bakandan sadece biri, yani yüzde 5,8’i kadın. 1930-2019 yılları arasında yapılan 19 yerel seçimde, toplamda sadece 156 kadın belediye başkanı seçildi. Erkeklerde ise bu sayı 32 bin. 31 Mart yerel seçimlerine göre 1389 belediye başkanının sadece 22’si, yani yüzde 2’si kadarı kadın.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İmamoğlu'nun diploma davası 25 Aralık'a ertelendi!
Tutuklu İBB Başkanı ve CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu, bugün 3 ayrı davada hakim...
Türk futbolunda bahis skandalı: 152 hakem aktif olarak...
TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu, gerçekleştirdiği basın toplantısında, "Profesyonel liglerde...
Güzelbahçe Belediyesi'nden çiftçiye güç veren destek
Güzelbahçe Belediyesi, Çamlı Küçükkaya ve Payamlı köylerindeki 152 çiftçiye gübre desteği sağladı.
Siyaset Haberleri
TümüMansur Yavaş'tan 'CHP istifası' sorusuna yanıt!
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP'den istifasıyle ilgili bir soru üzerine,...
Murat Bakan'dan Özgür Özel'e övgü: Gurur duyuyoruz!
YENİ Parti İzmir Milletvekili Murat Bakan, Gaziemir ön seçiminde yaptığı konuşmada “Sahada...
Özgür Özel Gaziemir'de: AK Parti'nin kara düzenini...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Gaziemir ilçesinde gerçekleştirilen önseçimde...
AK Partili Zeybekci'den özelleştirme tepkilerine Sülün...
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi...
AK Parti İzmir’de 2028 mesajı: Erdoğan’ı rekor oyla...
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir’in ihtiyaçlarını yakından takip ettiklerini...
YENİ Parti İzmir’de ön seçim sandıkları kuruluyor
YENİ Parti İzmir’de kongre takvimi kapsamında bugün Balçova, Bayraklı, Bergama, Bornova, Çiğli,...
Murat Bakan'dan iktidara 'Turgutlu' çıkışı: Riski tespit...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Murat Bakan, Manisa Turgutlu’da 11 öğrencinin yaralandığı silahlı...
CHP'li Sevda Erdan Kılıç: Mehmet Şimşek istifa etmeli
CHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet...
CHP İzmir'den siyasi partilere 'ortak akıl ve uzlaşı'...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir’deki siyasi partiler arası...
Tansiyonun yükseldiği Yeni Parti Buca'da ön seçim ertelendi
Özgür Özel liderliğinde kurulan Yeni Parti'de kongre takvimi işliyor.
AK Partili Kırkpınar sahada: Esnaf ve üreticinin yanındayız
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, İzmir’in Bayındır ve Tire ilçelerinde...
Başkan Güç Bornova'da konuştu: Sakın AKP iktidarından...
YENİ Parti’nin Bornova İlçe Başkanlığı binası törenle açıldı. Açılışta konuşan YENİ Parti İzmir...