BIST 100 11.116,99 %0,92 Altın 6.384,76 ₺/gr %0,62 Bitcoin $80.703 %0,67 Dolar 49,77 ₺ %0,08 Euro 55,87 ₺ %0,14 Sterlin 66,68 ₺ %0,14 Gümüş 86,16 ₺/gr %1,20 Ethereum $2.352,21 %1,58 İsviçre Frangı 60,35 ₺ %0,40 Kanada Doları 35,53 ₺ %0,14 Avustralya Doları 35,03 ₺ %0,31 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,10 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,26 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Siyaset CHP'li Serter, çırak ve kalfaların ücretlerinin artırılma...

CHP'li Serter, çırak ve kalfaların ücretlerinin artırılmasını istedi

İzmir Milletvekili Bedri Serter, çıraklar ve kalfaların ücretlerinin artırılmasını istedi. Serter, “Çıraklarımız ve kalfalarımız, organize sanayi bölgelerimizin ve tüm sanayimizin ara değil ana unsurudur ve yoksulluk sınırı altında olan asgari ücrete ezdirilmemelidir” dedi.

0Yorumlar
CHP'li Serter, çırak ve kalfaların ücretlerinin artırılmasını istedi
İzmir Milletvekili ve CHP Ekonomi Masası Üyesi Bedri Serter, mecliste mesleki eğitim kanunun da değişiklik yapmayı öngören kanun teklifi üzerine TBMM Genel Kurulu’nda söz aldı. Serter, konuşmasında özellikle sanayi sektörü başta olmak üzere pek çok sektörün geleceği olacak olan aday çırak ve kalfaların ücretlerine dair yaptığı konuşmada, iktidarın mesleki eğitim kanununda yapmak istediği değişikliği değerlendirdi: “Çıraklarımız ve kalfalarımız, sanayi başta olmak üzere pek çok sektörümüzün bel kemiğidir. Özellikle genç yaşlarda çırak ve kalfa düzeyine gelmiş gençlerimizin, mesleklerinde ilerlemelerini teşvik etmek için hak ettikleri ücret ve emeklerinin karşılığını almaları çok önemlidir ve ayrıca iş güvencesinin de temelidir. Bu bağlamda, her ne kadar getirilen kanun teklifinde, çırakların emekleri karşılığında asgari ücretin yüzde 30’undan az ücret almamaları, kalfaların da yüzde 50’sinden az ücret almamaları önerilmekteyse de, CHP olarak verdiğimiz kanun teklifinde, bu rakamların çıraklar için yüzde 60’dan daha az, kalfalar için yüzde 80’den daha az olmaması gerektiğini belirttik. İşsizliğin 8 milyona ulaştığı, asgari ücretin zaten yoksulluk sınırının altında olduğu bir ülkedeyiz.

Günümüzün zor şartlarında alınteri döken, birçok sektörümüzü ayakta tutan bu gençlerimize, bu emekçilere adil bir ücret, güzel bir gelecek sunmak en temel görevlerimizden biri olmalıdır”dedi.
“Milli Eğitim Bakanlığı meslek liselerini, OSB’lerle birlikte yönetmeli”
İzmir Milletvekili ve CHP Ekonomi Masası üyesi Bedri Serter, konuşmasında, ara eleman sıkıntısının bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ciddi problem haline geldiğini, ara eleman sıkıntısının bir an önce çözülmesi ve günümüz teknolojilerini kullanacak yeni nesillerin yetişmesini için Milli Eğitim Bakanlığı’nın daha etkin adımlar atması gerektiğini söyledi.

Serter, “Cumhuriyet Halk Partisi olarak, 2015 seçimlerinden bu yana, her Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yatılı bir meslek lisesi açılması gerektiğini ve orada yetişecek çocuklarımız için her türlü kolaylığın ve gerekli altyapının sağlanması gerektiğini söyleye geldik. Bizim bu konuda dair ısrarlı politikamız sonucunda, Milli Eğitim Bakanlığı, ilgili bakanlıklarla çalışmalar yapmaya başladı ancak bugün gelinen noktada bu çalışmaların yetersiz olduğunu görüyoruz ve duyuyoruz” dedi.

Meslek liselerinde okuyan öğrencilerin Organize Sanayi bölgelerinde bulunan fabrikalarda, haftanın 3 günü, eğitim alma şansını kazandığını dile getiren Serter, “Ancak, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı meslek liselerinde teknolojik makinelere ulaşım imkanı çok az. Sevgili öğretmenlerimizin teknolojik bilgilere olması gereken hızda ulaşma şanslarının da olmadığını bizzat yerinde, saha çalışmalarımızda gözlemliyoruz. Öncelikle, Organize Sanayi bölgelerimizdeki, Mesleki eğitim merkezlerinin, Organize Sanayi bölgelerinin yönetim ve denetimine bırakılması şarttır. Bu da, OSB’lerin, bilgi birikimlerinin ve makine teçhizat gücünün okuldaki öğrencilerimizle buluşmasını sağlayacak ve onları daha vasıflı kılacaktır” diye konuştu.

Türkiye’de işsizliğin 8 milyonu aştığını da ifade eden Serter, “Ara eleman sıkıntısının en temel problem olduğu sanayide, bu tür teşvik edici kanun maddeleri ve bunlara bağlı yapılacak uygulamalar, çalışan insanların anayasal hakkı olan hakların verilmesini, otomatik olarak örgün meslek liselerine gençlerimizin gitmesini ve bunun özendirilmesini sağlayacaktır” dedi.
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Siyaset Haberleri

Tümü

Yeni Parti İzmir İl Kongresi: Çağatay Güç yeniden başkan...

Yeni Parti İzmir 1. Olağan İl Kongresi'nde tek aday olarak seçime giren Kurucu İl Başkanı...

4 saat önce

Başkan Yıldız'dan Atatürk portresi haberlerine tepki:...

CHP’den istifa ederek AK Parti'ye katılan Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız'ın makam...

9 saat önce

Çağatay Güç'ün yeni yönetim listesi belli oldu

Yeni Parti İzmir İl Örgütü 1. Olağan İl Kongresi’ni düzenliyor.  

9 saat önce

Özgür Özel Manisa’da: Asla kötülüğe teslim olmayacağız

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin milletin talimatıyla kurulduğunu belirterek,...

9 saat önce

AK Parti Urla İlçe Başkanı Selim Kalemci hakkında iddialar

AK Parti Urla İlçe Başkanı Selim Kalemci'nin düzenlediği çalışmalar eleştirilere konu olmaya...

9 saat önce

Başkan Eşki'den sendikalara Cemil Tugay eleştirisi:...

Yeni Parti İzmir İl Kongresi'nde dikkat çeken konuşmalardan birini Bornova Belediye Başkanı Ömer...

11 saat önce

AK Partili bir isme vermesi bekleniyordu: Başkan Tugay...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın AK Parti'ye geçişi sonrasında meclisin yeni...

11 saat önce

Çağatay Güç kongrede konuştu: İzmir yeniden söz söylüyor

YENİ Parti İzmir Kurucu İl Başkanı Çağatay Güç, YENİ Parti İzmir İl Başkanlığı Kongresi’nde...

12 saat önce

Yeni Parti İzmir'de il kongresi: Çağatay Güç tek aday

Yeni Parti İzmir İl Örgütü’nde kongre heyecanı yaşanıyor.

17 saat önce

Yeni Parti'de kurultay hazırlığı

Yeni Parti'de Parti Meclisi, 28 Ekim Çarşamba günü 1'inci Olağan Kurultay'ın tarihini belirlemek...

17 saat önce

Özgür Özel İzmir'e basın özgürlüğü yürüyüşe katılmak için...

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel İzmir’de basın özgürlüğü yürüyüşüne katılacak.

2 gün önce

2024'te rakiplerdi: Hamza Dağ'dan Başkan Tugay'a ziyaret!

2024 yerel seçimlerinde AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan AK Parti MKYK...

2 gün önce