CHP'li Serter isyan etti: Kurumlara çöküyorlar!
İzmir Milletvekili Bedri Serter, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin kuruluş ve görevlerine dair kanun ile ilgili Meclis Kürsüsü’ne çıkarak, tek derdi Cumhuriyet kurumlarını yok etmek olan İktidarın şimdi de İhracatçılar Meclisi’ne “çökmek” için harekete geçtiğini söyledi.
İktidarın halkın gerçek sorunlarını görme ve sesini duymak yerine yine Saray’ın dileklerini sırayla yerine getirmek derdinde olduğunu belirten Serter, “Şimdi de İhracatçı Meclislerine el koyma derdindesiniz. Yönetemediğiniz bir orası kalmıştı!
Siz bu kanunla hem Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin yönetimine hem de kasasına göz koyuyorsunuz. Kaynaklar her geçen gün tükeniyor ve siz çare üretmeye çalışıyorsunuz ama kim için belli değil. Nitekim, bu madde ile de İhracatçılar Meclisi’nin yedek akçelerine de göz dikmiş durumdasınız. Biz CHP olarak, sizin bilerek net olarak belirtmediğiniz yedek akçenin miktarının binde 3 ile sınırlandırılmasını ve zaten önünü göremeyen ihracatçıların belirsizlikten kurtulmasını talep ettik komisyonda ancak kabul etmediniz. Zaten, bu kanunla, “Ticaret Bakanlığı ile sıkı bir bağı olan bir kuruluş” diye tanımladığınız TİM’i demir halatlarla Saraya bağlama çabasındasınız. Bunun içinde TİM’in genel sekreter ve genel sekreter yardımcılarının atamaları noktasında yetkiyi Ticaret Bakanlığı’na veriyorsunuz” dedi.
“Üretemeyen ve en pahalı tüketen ülke olduk”
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Türkiye’nin tüm ihracatçılarının temsilcisi olduğuna işaret eden Serter, bu kanun teklifinin sanayi ve ticaret hayatına engel oluşturma noktasında ilk adım olmadığını daha önce de organize sanayi bölgelerinin yönetimlerini ve kasalarını ele geçirmek için de kanun tekliflerinin getirildiğini hatırlattı. “İhracatçıların, Cumhuriyetin değerleri yerine sizin gündelik çıkarlarınızı savunmasını bekliyorsanız daha çok beklersiniz” diyen Serter, şöyle konuştu: “
Sizin değil toplumun çıkarlarını gözeten ve ülkenin ticaretini de sanayisini de her şeye rağmen ayakta tutmak için çabalayan sanayicilerimiz de ihracatçılarımız da bizim başımızın tacıdır. Bu ülkede, senelerdir, canını dişine takıp, bütün riskleri göze alarak ihracat yapmaya çalışan ihracatçıların, sanayicilerin yapısal sorunlarına çözüm üretmeyen, tamamen Saray’ın isteklerini yerine getirmeye yarayacak bir kanun bu, hepiniz biliyorsunuz. İktidar olarak ihracatı arttırmak bir yana, inatla sürdürdüğünüz “istikrarsız” politikalarınız sonucu dövizin yükselişini durduramıyorsunuz. İthalatı her geçen gün arttırıp, kaynakların hortumunu dışarı akıtmaya devam ediyorsunuz. Halkı da cezalandırıyorsunuz. Halk farkında! Geçtiğimiz günlerde İzmir’in Kiraz ilçesinde esnaflık yapan Ali amca ülkeyi getirdiğiniz hali şöyle özetledi: “tükettiğimizin en son noktasındayız en pahalı, ürettiğimizin ilk noktasındayız en ucuz.” 7’den 70’e herkes, televizyonlarda dövizi takip eden 7 yaşındaki çocuklar da, senelerce ülkeye vergi ödeyen esnaflar da aynı şeyi söylüyor: “Bu iktidar, bizi, üretemeyen bir hale getirip, her geçen gün daha pahalı tüketmek zorunda bırakıyor” diyor. Şimdi de ülkenin ticaret insanlarının özerkliğini de kaybettirmeye çalışıyorsunuz.”
“Anadolu’nun üretim gücünü şaha kaldıracağız”
2022 yılının Ocak-Nisan ayları arasında toplam ihracatın 83.57 milyar dolar iken ithalatın 116 milyar dolar olduğuna dikkat çeken Serter, geçen yılın aynı aylarına göre ihracatın yüzde 21, ithalatın ise neredeyse 2 katına çıkarak yüzde 40 arttığını vurguladı. Sadece geçen ay dış ticaret açığının 6.1 milyar dolar olduğunu belirten Serter, “20 yıl sonra geldiğiniz durum içler acısı! Ama, gerçek acıyı tamamen ihracatçılar çekiyor. Şunu bilin, sayenizde 20 yıldır her geçen gün büyüyen ihracat açıkları ve boşlukları, Saray’a yaranmaya çalışacaklara koltuk yaratmakla kapanmaz!
Biz, iş insanları, sanayiciler, ihracatçılar olarak Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin Genel sekreterliğine ve genel sekreter yardımcılıklarına atamayı hükümetin yapmasını kabul etmiyoruz. En yakın iktidarda çekiç seslerinin sanayilerden daha canlı yükseldiği, ihracat rakamlarının ithalat rakamlarını katlayarak geçtiği günleri göreceğiz. Kirazlı Ali amcanın sözleri son söz olsun: Ülkeyi getirdiğiniz hal: “Tükettiğimizin en son noktasındayız en pahalı, ürettiğimizin ilk noktasındayız en ucuz”.
Emeğin en yüce değer olacağı ve Anadolu’nun üretim gücünün şaha kalkacağı günleri yeniden halkımızla göreceğiz” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bir taraftan çöküyorlar, diger taraftan kiralıyorlar!...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün belediyenin...
CHP'li Serter: Karabağlar’ı dünyanın tanıdığı marka kent...
Cumhuriyet Halk Partisi Karabağlar Belediye Başkan Aday Adayı Bedri Serter, iddialı projelerle...
CHP'li Tunus'tan Serter'e adaylık çıkışı: "Bu ne...
CHP Konak Eski İlçe Başkanı Aytekin Tunus, İl eski Başkanı Bedri Serter’i eşi Huriye Serter’in...
Siyaset Haberleri
TümüKökkılınç: "Sığınmaevi Kapasiteleri Yetersizdir"
CHP İzmir İl Kadın Kolları Başkanı Av. Nilay Kökkılınç, İzmir’e Valilik tarafından...
Yeni Parti İzmir'de ön seçim heyecanı
Özgür Özel liderliğinde kurulan Yeni Parti'de kongre heyecanı başladı.
YENİ Partili Tanrıkulu'ndan 'fon krizi' açıklaması: '525...
YENİ Parti Diyarbakır Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, borsada son birkaç ayda 525 milyar liralık...
AK Partili Kırkpınar'dan Foça çıkarması: Birikmiş...
AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Foça ilçesinde gerçekleştirdiği geniş kapsamlı...
Ümit Özlale'den Mehmet Şimşek'e: Konuyu yeterince ciddiye...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, sermaye piyasasında yaşanan gelişmelerin yalnızca...
AK Parti Konak, Danışma Meclisi’nde toplandı: 2029’da...
AK Parti Konak İlçe Teşkilatı, ilçe danışma meclisi toplantısı düzenlendi. Toplantıda...
Ekrem İmamoğlu 'erken seçim' çağrısı yaptı: 'Nihayetinde...
İktidarın politikalarına tepki gösteren ve 'erken seçim' çağrısı yapan Ekrem İmamoğlu,...
Kayyumluk görevine son verilmişti: Tekin'den 'göreve...
İstanbul 45. Asliye Hukuk Mahkemesince kayyumluk görevine son veren CHP İstanbul İl...
Başkan Güç'ten Erken Seçim Çağrısı
YENİ Parti İzmir Kurucu İl Başkanı Çağatay Güç, İzmir Adliyesi önünde STK’lar tarafından...
AKP’li isim 'avarel kılıklı' demişti: Karakülçe’den...
Foça’da Saniye Bora Fıçı protestosu sonrası başlayan polemik, İzmir Büyükşehir Belediye...
Gümrükçü'den Siyasi Etik Kanunu çağrısı: 5 temel ilkeyi...
Son dönemde artan partiler arası transferleri ve milli iradeyi hiçe sayan siyasi hamleleri sert...
Borsa İstanbul'daki gelişmeler üzerine CHP Ekonomi Masası...
Borsa İstanbul'da yaşanan gelişmelerin ardından CHP Ekonomi Masası acil toplanma kararı aldı.