BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Siyaset CHP’li Bakan: “Albaya havyar, astsubaya çavdar!”

CHP’li Bakan: “Albaya havyar, astsubaya çavdar!”

Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi’nin TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmeleri tamamlandı. Kanun Meclis’ten geçti.

0Yorumlar
CHP’li Bakan: “Albaya havyar, astsubaya çavdar!”
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan,“Anadolu insanı için söz namustur” diyerek, Tayyip Erdoğan’ın verdiği sözleri hatırlattı. CHP’li Bakan, Meclis’te Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarının 1970 ve 1975 yıllarında özlük hakları için yaptıkları protestoları anlattı:

“Albaylara havyar, astsubaylara çavdar”

“16 Mayıs 1970… Yine, Meclis’te Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu görüşülüyor. Ama o zaman da astsubaylarla ilgili bir ilerleme yok, hatta özlük haklarında geriye gitme var. Mevcut askerî kanunlar gereği, astsubayların eli kolu bağlı olduğu için o zamanki adı TEMAY olan derneğe üye olan astsubayların eş ve çocukları bir yürüyüş düzenliyor. Düzenlenen yürüyüşteki pankartlarda şunlar yazıyor: ‘Araba değil, mesken istiyoruz,’‘Albaylara havyar, astsubaylara çavdar,’‘Ordu bölünmez bir bütündür,’‘Türkiye’de imtiyazlı bir sınıf yaratılamaz.’1970’ten beş sene sonra, 1975’te Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra, enflasyon almış başını gitmiş, memurlara zam yapılmış. Genelkurmay bir teklifte bulunuyor, sanki Kıbrıs Barış Harekatı’nı sadece subaylar kazanmış gibi, subaylara tazminat ve yan ödeme… Bu arada, onunla da yetinmiyor, astsubaylar için de diyor ki: ‘Ordunun hiyerarşisi gereği, binbaşıya denk olan kıdemli başçavuşun maaşını yüzbaşı seviyesine düşürün.’ Böyle bir düzenleme geliyor Meclise. Bu sefer 600’ün üzerinde astsubay ve eşleri Ulus’tan Kızılay’a kadar eksi 5 derecede yürüyorlar. Kızılay’a 60 metre kala panzerler durduruyor. Bir astsubay eşi panzerin önünden kaçmayıp ‘Değil su, kurşun yağdırsanız da davamızdan vazgeçemeyeceğiz’ diyor. Bu yürüyüşten dolayı astsubaylar ordudan atıldı, hapse atıldı, kuvvet değiştirildi, sürüldü... Aradan elli yıl geçti, bu elli yılın yirmi yılında da neredeyse siz iktidarsınız, bugün yine astsubaylar bu kanunda yok.”

“Söz namustur!”

Astsubayların, emekli binbaşıların ve uzman jandarmaların özlük haklarıyla ilgili çözülmeyi bekleyen sorunları sıralayan CHP’li Bakan, “Anadolu insanı için söz namustur” dedi Tayyip Erdoğan’ın verdiği sözü hatırlattı: “2018 yılı, haziran ayı, Kayseri Komando Tugayı, Tayyip Erdoğan astsubaylara müjde veriyor, ‘Astsubaylarımızın göreve başlama kademelerini eğitim yıllarına göre bir üste çıkarıyoruz. Mesela şu an iki yıllık yükseköğrenim mezunu bir astsubayımız 1/9’den başlıyor, 2/9’den başlayacak. Aynı şekilde dört yıllık yükseköğrenim mezunu 3/9’ten başlıyor, onları da 1/8’e yükselteceğiz’ diyor. Anadolu insanı için söz namustur. Sözünüzü tutarsanız o sözün hükmü olur, sözünüzü tutmazsanız o söze kimse bir daha itibar etmez, astsubaylar da itibar etmez.”

“Etiyopya’da Kral NecaşiEshame Türbesi’nin restorasyonuna harcadığınız parayı…”

CHP’li Bakan sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Emekli binbaşısı, astsubayı, uzman jandarması, uzman çavuşu, sivil memuru, yüzbinlerce Türk Silahlı Kuvvetleri personeli var; eşi, çocuğu, emeklisi, onlar için konuşuyorum ve şunu söylüyorum: Cibuti’ye ‘dostluk barajı’ adı altında hibe olarak baraj yapmaya, Etiyopya’da Kral NecaşiEshame Türbesi’nin restorasyonuna, makam arabalarına, saraylara, geçmediğimiz köprülere, uçmadığımız havalimanlarına harcadığınız parayı eksi 30 derecede Gabar’da, Cudi’de, Kato’da, Gara’da görev yapan, bir emirle ölüme giden bu vatan evlatları için harcayın.”
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Siyaset Haberleri

Tümü

Mansur Yavaş'ın adaylık tartışmasına Burhanettin...

YENİ Parti Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, CHP’li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı...

10 saat önce

Başkan Güç, Roman vatandaşlarla bir araya geldi

YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Roman Soykırımı’nın ( Porajmos ) yıl...

13 saat önce

Gümrükçü'nün 'elitler gitti' çıkışına, Volkan Gürboğa'dan...

Gerçekleştirdiği basın açıklamasında "Elitler gitmiştir, emekçiler burada CHP'ye sahip çıkmaya...

1 gün önce

Kılıçdaroğlu İzmir'e gelecek

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun önümüzdeki 45 gün içerisinde İzmir'e geleceği...

1 gün önce

Gümrükçü'nden istifa eden başkanlara mesaj: Meclis...

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP'den istifa eden belediye başkanları ve meclis üyelerine...

1 gün önce

Gümrükçü'den Güç'e sert sözler: "Oyları cebine koyup...

CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, düzenlediği basın toplantısında CHP'deki ayrışma süreci ve...

1 gün önce

İYİ Parti Karşıyaka'dan belediyeye 'tahliye' çıkışı:...

Yeşil-kırmızılı kulüp, belediye ekipleri tarafından Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu...

1 gün önce

Başkan Fıçı'dan siyasi süreç açıklaması: "Herhangi bir...

Foça Belediye Başkanı Saniye Bora Fıçı, son günlerde yaşanan siyasi gelişmelere ilişkin yazılı...

1 gün önce

Tunç Soyer, tutukluluk incelemesini protesto etti: SEGBİS...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik kooperatif soruşturması kapsamında tutuklu bulunan önceki...

1 gün önce

Sinem Dedetaş'tan ilk açıklama: Aklım ve kalbim...

Üsküdar Belediyesi'ne yönelik gerçekleştirilen operasyonda dün gözaltına alınan Belediye Başkanı...

2 gün önce

MHP'li Feti Yıldız'dan 'parti kapatma' açıklaması!

MHP'li Feti Yıldız, "Siyasi Parti Kapatma nedenlerine 'rüşvet ve yolsuzlukların odağı olmak' da...

2 gün önce

70 yıllık CHP'li Önder Sav, istifa ettiğini açıkladı!

70 yıldır CHP üyesi olan Önder Sav, partisinden istifa ettiğini ifade ederek, "Maalesef...

2 gün önce