CHP'li Nalbantoğlu'ndan hükümete 'deprem' eleştirisi: Daha kaç canı kaybetmeliyiz?
2025 yılı yatırım programları üzerinden hükümete eleştirilerde bulunan CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu "2025 yatırım programına baktığımızda sadece ve sadece Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün Deprem Yenileme/Devam Eden İnşaat İşleriyle, İzmir Havalimanının güçlendirilmesinin yer aldığını görüyoruz. Yani deprem gerçeği yok sayılmakta." dedi.
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, 6 Şubat depremlerinin ikinci yıldönümünde olası bir İzmir depremine ve yaratacağı yıkımlara dikkat çekerek hükümete eleştirilerde bulundu.
Ülke topraklarının yüzde 92’sinin deprem riski altında olduğunu, İzmir’in ise deprem açısından en kırılgan illerin başında geldiğini ifade eden Nalbantoğlu, "Daha kaç deprem yaşamamız, kaç insanımızı kaybetmemiz gerek” ifadeleriyle önlem alınması için hükümete çağrı yaptı.
31 Mart 1928 Torbalı depreminden 2020’de Ege Denizi’ndeki depreme kadar son yüzyılda İzmir ve çevresinde şiddeti 6 – 7 arasında değişen 6 büyük depremin olduğunu, bu depremlerde büyük yıkımların ve kayıpların yaşandığını ama bunlara rağmen gerekli dersin çıkarılmadığını ifade eden Nalbantoğlu, yaptığı yazılı açıklamada şunları ifade etti:
"DAHA KAÇ CANI KAYBETMELİYİZ?"
“Bilim insanlarının açıklamalarına göre İzmir ve çevresi dünyanın tektonik yönden en aktif bölgelerinden biridir. Bu nedenle İzmir, büyük depremlere gebe olan ve yer kabuğu ince olduğu için yıkıcı riskler taşıyan bir bölgedir. Bölgenin depremselliği hareketli olduğu için zaman zaman stres boşalmaları olmakta, bu depremler artçılarla birlikte bir dizi şeklinde devam etmektedir. Nitekim son bir haftadır Yunan adalarındaki sismik hareketlilik nedeniyle İzmir ve çevresi sabah – akşam beşik gibi sallanmakta, insanlarımız yüreği ağzında endişeyle bu sarsıntıların bir an önce son bulmasını beklemektedir. Aynı şekilde hem geçmişten hem de iki yıl önce yaşadığımız acılardan ders çıkarılmamış olacak ki, hükümet de bizler gibi olacakları seyretmeye devam etmektedir. Önlem alınması, yatırımların deprem gerçeğine göre planlanması ve adımlar atılması için neyi bekliyorsunuz? Harekete geçmeniz için daha kaç deprem yaşamalıyız, daha kaç canı kaybetmeliyiz?”
"DEPREM GERÇEĞİ YOK SAYILMAKTA"
2025 yatırım programında deprem gerçeğinin göz ardı edildiğine de dikkat çeken Nalbantoğlu hükümetin bu konuda yeterince duyarlı olmadığını belirterek “2 yıl önce meydana gelen ve asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremleri ile 2020’de meydana gelen İzmir depreminin acısı hala yüreğimizde. Bu nedenle işimiz gücümüz ve bütün önceliğimiz depreme yönelik olmalı. Ama 2025 yatırım programına baktığımızda sadece ve sadece Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün Deprem Yenileme/Devam Eden İnşaat İşleriyle, İzmir Havalimanının güçlendirilmesinin yer aldığını görüyoruz. Yani deprem gerçeği yok sayılmakta. Bu gerçeği yok saymak insanları bile bile depreme kurban etmektir. Buradan hükümete ve yetkililere sesleniyorum.Olası bir İzmir depremine karşı, bugüne kadar hangi önlemleri aldınız? Hangi yatırımları yaptınız? Yerel yönetimlerle iş birliği çerçevesinde hangi adımları attınız? Yatırım programının deprem gerçeğine yönelik güncellenmesi ve deprem öncelikli yatırım ve projelere yer verilmesi için ne bekliyorsunuz?" dedi.
Olası bir İzmir depremi ve etkileri konusunda hem araştırma hem de soru önergesi hazırladığını da belirten Rıfat Nalbantoğlu Meclis’i de inisiyatif almaya çağırdı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Genel Sekreter Nalbantoğlu'ndan eski vekil Balbay'a...
CHP Eski Milletvekili Mustafa Balbay'ın bir TV programında CHP'nin kapatılmasıyla ilgili yaptığı...
CHP'li Nalbantoğlu'ndan 'Menderes' çıkışı: Hesabı CHP'ye...
Geçtiğimiz günlerde Menderes Belediyesi'nde gerçekleştirilen Başkan Vekilliği seçiminin...
Rıfat Nalbantoğlu'ndan Çağatay Güç'e: Kendisinin nasıl...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü'nün yönetim kadrosunun açıklanmasının...
Siyaset Haberleri
TümüBaşkan Güç: "Delege seçimlerini başarılı bir şekilde...
YENİ Parti İzmir Kurucu İl Başkanı Çağatay Güç, delege seçimlerinin ardından yaptığı açıklamada,...
Utku Gümrükçü, 'yeniden yapılanma' sürecini anlattı:...
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, partisinin İzmir’deki yeniden yapılanma sürecinde örgüt...
AK Partili Bursalı'dan yeni eğitim yılı mesajı
AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı Aksoy, Güzelbahçe 60. Yıl Anadolu Lisesi'nde...
Tabela Kurultay Yapılmadan Değişebilir: YENİ Parti'de...
Siyaset sahnesine taze kan olarak giren YENİ Parti, henüz ilk kurultayını bile yapmadan...
CHP'li Gümrükçü'den 'Foça' çıkışı: CHP'lilerin oyları...
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, İl başkanlığı binasında yaptığı basın toplantısında Foça...
Yeni Parti'nin Yeni Gelini, Gelinliğiyle Sandık Başına Geldi
Efes Selçuk’ta Yeni Parti'nin delege seçimleri yoğun katılımla gerçekleştirilirken, seçim...
DEM Parti Heyetinden İmralı Ziyareti
DEM Parti İmralı Heyeti, terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere İmralı...
15 İlde 'Ailem Güvende' Operasyonu! 9 Dernek ve 13...
Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul, Ankara, İzmir, Aydın ve Mersin Cumhuriyet...
Yeni Parti İzmir'de delege seçimleri için sandık kuruluyor
YENİ Parti’de ön seçimin 26 Eylül’e ertelenmesi sonrası Genel Merkez, hukuki anlamda sıkıntı...
Bornova’nın bereketli topraklarında dayanışma hasadı
Bornova Belediyesi’nin Yakaköy’de 20 dönüm arazi üzerine kurduğu Dayanışma Bostanı, Belediye...
İstanbul Valisi Davut Gül'den YENİ Parti Lideri Özgür...
İstanbul Valisi Davut Gül, YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel'in mitingde Üsküdar Belediye...
AKP'li isimden 'mutlak butlan' paylaşımı: Üst yargıdan...
AKP'li Şamil Tayyar, CHP'nin 38'inci Olağan Kongresi'ne yönelik alınan 'mutlak butlan' kararına...