CHP’li Sertel'den Meclis Başkanlığına sitem: "25 bin 908 soru önergesi cevaplanmadı"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM Meclis Başkanı Mustafa Şentop’a yazılı soru önergelerinin büyük bölümünün neden cevaplandırılmadığını sordu.
Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Sertel’e verdiği yazılı yanıtta “Yazılı soru önergelerinin şüphesiz arzu edilen ve olması gereken, istisnasız şekilde soru önergelerinin tamamının Anayasa’da ve TBMM İçtüzüğü’nde ön görülen süre içerisinde cevaplandırılmasıdır. Ne var ki uygulamada bu konuda çeşitli sebeplerle aksaklıklar yaşanabildiği gözlemlenmektedir” dedi.
24, 25, 26 ve 27’nci yasama dönemine ilişkin yazılı soru önergelerine ilişkin istatistiki bilgileri paylaşan Meclis Başkanı Mustafa Şentop, 27. Yasama döneminde milletvekilleri tarafından Ekim 2022 tarihi itibarıyla 73 bin 628 adet yazılı soru önergesinin verildiğini açıkladı.
ÖNERGELERİN YÜZDE 36,2’Sİ CEVAPLANDIRILMADI
TBMM Meclis Başkanlığı tarafından verilen yanıta göre 27’nci yasama döneminde yazılı soru önerge sayıları ve cevaplanma oranları şöyle oldu:
“27’nci yasama döneminde milletvekilleri tarafından 73 bin 628 adet yazılı soru önergesi verildi. Bu önergelerden 71 bin 514’ü işleme alındı. İşleme alınan 71 bin 514 yazılı soru önergesinin yüzde 13,81’ine denk gelen 9 bin 882’si süresi içinde cevaplandı. 35 bin 724 soru önergesine ise süresi geçtikten sonra yanıt verildi. Böylece soru önergelerinin yüzde 63,8’ine denk gelen toplam 45 bin 606’sı cevaplandırılırken, 25 bin 908 soru önergesi ise hiç cevaplandırılmadı. Cevaplandırılmayan soru önergelerinin oranı yüzde 36,2 oldu.”
Konuyla ilgili açıklama yapan CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, Anayasa ve Meclis İçtüzüğüne göre 15 gün içerisinde cevaplanması gereken Milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergelerinin halk adına sorulduğunu ve cevaplandırılmasını gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir yazılı soru önergesi vererek, bakanlıklara ve Cumhurbaşkanlığına verdiğimiz soru önergelerinin niçin zamanında ve doğru bir biçimde yanıtlanmadığını sormuştum. Ve bu konuda Meclis Başkanını göreve davet etmiştim. Çünkü TBMM Başkanı milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergelerinin verildiği tarihten itibaren 15 gün içerisinde yanıtlanmasının takibinden de sorumludur. Buna uygun olarak yazılı soru önergelerimize niçin zamanında yanıt verilmediğini ve bazı soru önergelerimize ise niçin hiç yanıt verilmediğini sormuştum. Bana verdiği yanıtta birçok şey anlatmış ama özetle şunları demiş:
‘Yapılan inceleme neticesinde 12 Temmuz 2018 tarihinden başvuru tarihiniz olan 26 Eylül 2022 tarihine kadar tarafınızca verilen ve Başkanlığımızca işleme alınan 591 yazılı soru önergesinin bulunduğu; bu önergelerden 61’inin süresi içinde, 349’unun ise muhatapları tarafından süresi geçtikten sonra cevaplandırıldığı, 148 yazılı soru önergesinin cevaplandırılmadığı, 33 yazılı soru önergesinin ise on beş günlük cevaplama süresinin devam ettiği anlaşılmaktadır.’ 148 yazılı soru önergemiz yanıtlanmamış. Niçin yanıtlanmamış? Sayın Meclis başkanına soruyorum. Milletvekillerinin sorduğu sorular halk adına sorulmuş sorulardır. O nedenle bu soruların niçin cevaplanmadığını muhataplarına soracak mısınız?”
TRAJİKOMİK ÖRNEKLER: YETERİ KADAR, GEREKTİRDİĞİ SAYIDA
Geçmişte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergelerine verilen “trajikomik” yanıtları da hatırlatan Atila Sertel, “Ayrıca verdiğimiz soru önergelerine verilen yanıtlar da trajikomik. 10 Temmuz 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Yardımcısına Cumhurbaşkanlığında görev yapan koruma sayısını, Cumhurbaşkanının kaç koruma ile korunduğunu sormuştum.
Bana verilen yanıt son derece trajikomikti. Şöyle denilmişti ‘yeteri kadar personel ve teçhizatla yerine getiriliyor’. Yine Cumhurbaşkanlığındaki araç sayısını sormuştum. Bu sorularıma da ‘hizmetin gerektirdiği sayıda’ olmuştu. Yani hem koruma hem de araç sayısı belirtilmemişti. Buradan Cumhurbaşkanı yardımcısına bir kez daha sormak isterim. Tasarruf genelgesinin yayımlandığı bir süreçte Cumhurbaşkanlığına kaç araçla hizmet verilmektedir? Cumhurbaşkanlığındaki koruma sayısı kaçtır? Bu konularda kamuoyunu bilgilendirmek zorundasınız. Meclis başkanını da göreve davet ediyorum. TBMM Başkanı olarak milletvekillerinin verdiği yazılı soru önergelerine yanıt verilmelidir. Verdiğim soru önergelerinden 148’ine verilmeyen yanıtların en kısa sürede verilmesini de bir kez daha rica ediyorum” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP'li Sertel'den Çağdaş Kaya'ya destek: Partimize yakışmaz!
CHP Önceki Dönem İzmir Milletvekili Atila Sertel, MYK kararı ile görevden alınan Buca İlçe...
CHP'li Sertel'den 'Aslanoğlu' dayatmasına sert tepki: Bu...
CHP İzmir eski Milletvekili Atila Sertel kulislerde konuşulan ve gerçek olduğu ortaya çıkan...
İTB Meclisi'nden bakanlığa sitem: Haşhaş ellerimizde...
İzmir Ticaret Borsası Kasım Ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer başkanlığında...
Siyaset Haberleri
Tümü'Çerçeve Yasa' teklifine MHP'den fire!
'Çerçeve yasa' teklifine 360 milletvekili imza atarken, MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi...
Gözler Beştepe'de: Bahçeli ile Erdoğan bir araya gelecek!
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile saat 14.00'te Beştepe'de görüşme...
CHP Gençlik Kolları MYK'si belli oldu: İzmir'den üç isim...
CHP Gençlik Kolları Genel Başkanlığı'nın Merkez Yönetim Kurulu açıklandı. MYK'de İzmir’den üç...
'Çerçeve yasa'yı 360 vekil imzaladı: İşte yasanın...
MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin çağrısı üzerine başlatılan süreçte hazırlanan "çerçeve yasa"...
CHP'nin köklü isimlerinden YENİ Parti'ye başvuru!
CHP’nin önemli isimleri Aziz Kocaoğlu, Kâmil Okyay Sındır ve Olgun Atila, partiden istifa ederek...
Başkan Uzun tarafını seçti: Narlıdere'de çoğunluk CHP'de!
Narlıdere Belediye Başkanı Erman Uzun'un CHP'de kalma kararı aldı. Belediye meclisindeki yeni...
Bahçeli, teröristbaşı Öcalan için 'umut hakkı' çağrısını...
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Terörsüz Türkiye" süreci kapsamında çıkarılacak "çerçeve...
Devlet Bahçeli, 'Çerçeve Yasa' teklifini imzaladı!
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çerçeve yasa teklifine imza attı.
Seferihisar YENİ Parti'ye geçti!
CHP'de mutlak butlan kararının ardından kurulan YENİ Parti'ye katılımlar sürüyor. Seferihisar...
Dikili Belediye Başkanı YENİ Parti'ye katıldı
CHP'de mutlak butlan kararının ardından kurulan YENİ Parti'ye katılımlar sürüyor. Dikili...
Özgür Özel'den 'net açıklama': İktidar olamazsak bırakırım!
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin ilk açık grup toplantısında gündemle ilgili...
Özgür Özel'den 'demokratik örgütlenme' açıklaması: Genel...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin ilk grup toplantısında parti örgütlenmesinde...
