BIST 100 11.103,17 %1,04 Altın 6.399,71 ₺/gr %0,39 Bitcoin $81.683 %0,16 Dolar 49,74 ₺ %0,17 Euro 55,78 ₺ %0,06 Sterlin 66,65 ₺ %0,01 Gümüş 86,33 ₺/gr %1,00 Ethereum $2.407,26 %0,07 İsviçre Frangı 60,36 ₺ %0,23 Kanada Doları 35,58 ₺ %0,42 Avustralya Doları 34,98 ₺ %0,34 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,19 BAE Dirhemi 13,55 ₺ %0,19 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,17 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,22
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Siyaset Kani Beko’dan ''çiftçinin yasal hakkını verin'' çağrısı.....

Kani Beko’dan ''çiftçinin yasal hakkını verin'' çağrısı... Sadece bankalara olan borç 173 Milyar!

CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, Tarım ve Orman Bakanı’na Tarımsal desteklerin neden tam olarak verilmediğini sordu. Çiftçinin borç yükü altında boğulduğunu vurgulayan Beko, Tarım Kanunu’nda yüzde 1 olan desteğin 2022’de yüzde 0,3’lere kadar düşürüldüğünü, çiftçinin hakkının ivedilikle verilmesi gerektiğini vurguladı.

0Yorumlar
Kani Beko’dan ''çiftçinin yasal hakkını verin'' çağrısı... Sadece bankalara olan borç 173 Milyar!
Çiftçinin yüksek maliyetler, yüksek mazot, yüksek gübre ve diğer girdilerinin yüksek fiyatlı olmasından kaynaklı büyük bir ekonomik buhranda olduğuna dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Kani Beko, “Çiftçinin kanunen belirlenmiş olan hakkı dahi verilmiyor. Soru önergemizde açık açık ne zaman vereceksiniz diye sorduk. 2006’da çıkan Tarım Kanunu’nun 21. Maddesine göre, devletin her yıl çiftçiye yapacağı desteklemelerin Gayri Safi Yurt İçi Hasılanın (GSYİH) yüzde birinden az olamayacağı hükme bağlanmıştır. Ancak İktidar tarafından kanundaki bu hükmün uzun süredir ihlal edildiği görülmektedir. Bir süre yüzde 0,5 düzeyinde tutulan destek son dönemde yüzde 0,4’e; 2022’de yüzde 0,3’e düşürülmüştür. Peşin ödemelerle adrese teslim ihalelere para bulan iktidar, işçiye, çiftçiye, emekliye, memura sıra geldi mi yasal haklarını bile vermekten aciz!” ifadelerini kullandı.

ÇİFTÇİNİN SADECE BANKALARA  OLAN BORCU 173 MİLYAR
Çiftçilerin borçlarını sıralayan ve AKP iktidarının ‘hiçbir şey yokmuş gibi’ davranarak Recep Tayyip Erdoğan’ın halkın yoksulluğuyla dalga geçercesine kabul edilemez öneriler açıklamasına tepki gösteren Beko: “Çiftçi kardeşlerimizin sadece bankalara olan borcu 173 milyar lira, Tarım ve Kredi Kooperatifine 11 milyar lira, takipteki banka borçları ise 5 milyar lira iken ve de son 10 yılda 1 milyon çiftçi, ‘ben destek de istemiyorum’ diyerek tarımdan çekilmiş durumdayken; Yasanın yürürlüğe girdiği tarihten 2022 yılına kadar çiftçinin Tarım Kanununun 21. maddesi gereğince devletten alması gereken para 273 milyar liradır.  Yasaya rağmen çiftçiye GSYİH'nin %1'inden az ödeme yapılmasının gerekçesi nedir? Bundan sonra çiftçiye yasaya uygun biçimde GSYİH'nin %1'i oranında destekleme yapılacak mıdır? Çiftçinin sadece bankalara olan borcu 173 milyar lira olmuşken, yasadan kaynaklı alacaklarını çiftçiye ödeyerek bu borç yükünden kurtulması için bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz? İktidarınız tarafından son dönemde; “maliyetler yüksek, mazot yüksek, gübre yüksek, diğer girdiler yüksek nasıl ekelim diye düşünüyorsunuz, düşünmeyin; mutlaka ekin” çağrıları yapılmaktadır. Çiftçiler bu kadar borçlu ve zor durumda iken; bu öneriyi nasıl yerine getireceklerdir? Sizin çiftçilere dönük yapılan bu çağrılara ilişkin bir çalışmanız var mıdır?” sorularını sordu.


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Siyaset Haberleri

Tümü

Özgür Özel İzmir'e basın özgürlüğü yürüyüşe katılmak için...

Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel İzmir’de basın özgürlüğü yürüyüşüne katılacak.

3 saat önce

2024'te rakiplerdi: Hamza Dağ'dan Başkan Tugay'a ziyaret!

2024 yerel seçimlerinde AK Parti'nin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı olan AK Parti MKYK...

4 saat önce

Gümrükçü: Sahada Çalışmaya Halkın Sesi Olmaya Kararlıyız

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, İzmir’in 30 ilçesini kapsayan saha...

6 saat önce

Başkan Tugay parti içi temaslarını sürdürüyor: AK Partili...

AK Parti’ye geçen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay geçmişte sık sık karşı karşıya...

6 saat önce

Manisa'da AK Parti iddiaları: Başkan Besim Dutlulu son...

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı YENİ Partili Besim Dutlulu, AK Parti'ye katılacağı ve bazı...

7 saat önce

İmamoğlu, gazeteciliğe destek çağrısı yaptı: 'Halkın...

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, medya kuruluşlarına ve gazetecilere yönelik baskılara tepki...

1 gün önce

AK Partili İnan'dan 'Karaburun' açıklaması: Görüşmemiz...

Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın AK Parti’ye geçiş iddialarına ilişkin konuşan...

1 gün önce

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kasım ayında İzmir'e gelecek!

AK Parti İzmir Milletvekili ve Genel Sekreteri Eyyüp Kadir İnan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kasım...

1 gün önce

AK Partili İnan'dan Çiğlililere müjde: Tek tek projeleri...

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, AK Parti'ye geçen Çiğli...

1 gün önce

AK Partili İnan, Özgür Özel'i hedef aldı: İzmir'e olan...

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, AK Parti'ye geçen Çiğli...

1 gün önce

İYİ Parti’de İstifa Krizi! Müsavat Dervişoğlu’nun...

İYİ Parti Ankara Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba, partisinden ve milletvekilliği görevinden...

2 gün önce

Soyer'in avukatlarından sürece ilişkin açıklama:...

Kooperatif davasında yargılanan Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in...

2 gün önce