BIST 100 12.899,35 %0,09 Altın 6.740,80 ₺/gr %0,33 Bitcoin $84.017 %0,08 Dolar 49,01 ₺ %0,12 Euro 56,11 ₺ %0,06 Sterlin 65,25 ₺ %0,15 Gümüş 101,18 ₺/gr %0,84 Ethereum $2.688,78 %0,16 İsviçre Frangı 59,19 ₺ %0,06 Kanada Doları 34,66 ₺ %0,09 Avustralya Doları 34,43 ₺ %0,27 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 13,07 ₺ %0,11 BAE Dirhemi 13,35 ₺ %0,12 Rus Rublesi 0,58 ₺ %1,31 Çin Yuanı 7,29 ₺ %0,01
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Siyaset Siyaset Bilimci Tanju Tosun'dan "değişim" değerlendirmesi...

Siyaset Bilimci Tanju Tosun'dan "değişim" değerlendirmesi: "CHP'nin seçmene umut verecek somut adımlar atması gerekir"

CHP’nin 38’inci Olağan Kurultayı’nda değişimcilerin adayı Özgür Özel, genel başkanlığa seçildi. Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, ana muhalefetteki lider değişiminin yerel seçimlere etkisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kurultay sonucunun siyasetle bağı gevşeyen seçmeni de politikaya yeniden ısındırabileceğini belirten Tosun, “Bundan sonraki süreçte CHP’nin seçmene umut verebileceği bir takım somut adımlar atması gerekiyor.” diye konuştu.

0Yorumlar
Siyaset Bilimci Tanju Tosun'dan "değişim" değerlendirmesi: "CHP'nin seçmene umut verecek somut adımlar atması gerekir"

GÜLPERİ TİBİN/ EGE’YE BAKIŞ – CHP 38’inci Olağan Kurultayı, Özgür Özel’in genel başkanlığa seçilmesiyle sonuçlandı. 684 olarak belirlenen salt oy oranına ilk turda iki adayın da ulaşamaması sonucu ikinci tura gidilen seçimde Özel, 812 oy alarak genel başkan seçildi.

Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, CHP’deki genel başkan değişimiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kurultay delegasyonu iradesinin seçmenin beklentilerine uygun şekilde gerçekleştiğini belirten Tosun, “Kurultay delegasyonu da genel başkan değişimi gerçekleştiren, toplumun içinden çıkan, sürekli olarak toplumun içindeki sorunları yaşayan CHP’ye toplumun bakışının ne olduğunu, CHP’li seçmenin ne beklediğini CHP’de bilip içinde yaşayan bireyler. Bu açıdan bakıldığında seçmenin taleplerini çok iyi bir şekilde okuyup bu talepler doğrultusunda karar verdiklerini düşünüyorum.” diye konuştu. 

 

“SEÇMENİN İKNA OLMASI GEREK”

Tosun, ana muhalefetteki lider değişiminin siyasetten uzaklaşmış olan seçmeni yerel seçim sürecinde yeniden politikleştirebileceğini belirtti. Özellikle CHP seçmeninde “Kendi içinde bir değişimi gerçekleştirebilen CHP’nin Türkiye için de gerçekleştirebileceği” yönünde bir kanaat oluşmaya başladığını ifade eden Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Bu değişim tabii tek başına lider değişimine indirgenebilecek bir durum değil. Bundan sonraki süreçte CHP’nin seçmene umut verebileceği birtakım somut adımlar atması gerekiyor ki Özgür Bey kurultay konuşmasında aşama aşama nelerin yapılacağından bahsetti. Parti içi süreçlerin demokratikleştirilmesi, CHP’nin sosyal demokrat parti olarak doğal seçmen tabanına ulaşacağı yolda atılacak adımlar, sosyal demokrat kimliğin güçlendirilmesi, dış politika, ekonomi, bu konularda atılacak adımlar bence CHP için yerel seçimlerde pozitif bir etki yaratabilir. Burada önemli olan tabii yerel seçimler olduğu için CHP’ye oy veren seçmenin o belediyenin yerel politikalar konusunda ne gibi politikalar üreteceği, kendi gündelik yaşamlarına ne gibi katkılar sağlayacağı konusunda da ikna olması gerekli. Burada da kampanya sürecindeki vaatler de önemli ve somut geliştirilebilecek politika üretmeleri gerekiyor.”

 

“İŞ BİRLİĞİ İKİ TARAF İÇİN DE KAZAN KAZAN ETKİSİNDE”

Genel seçimlerin muhalefet cephesi için yenilgiyle sonuçlanmasının ardından İYİ Parti Millet İttifakı’ndan ayrılmış, yerel seçimlere iş birliği olmadan gireceğini duyurmuştu. CHP’deki değişimin İYİ Parti’yle iş birliğine etkisi hakkında da açıklamalarda bulunan Tosun, “İYİ Parti üst yönetimin CHP’yle yerel seçimlerde iş birliği yapmama kararı, büyük ölçüde seçmenden kaynaklanan bir talepti. Seçmenin de 14 Mayıs ve 28 Mayıs’ta Kemal Bey’e karşı mesafeli bir duruşta olduğunu gördük, en azından Cumhurbaşkanlığı seçimleri için. Kemal Bey’e oy vermeyen seçmen için söylüyorum bunu.” diye konuştu.

Tosun, iş birliği yapılmadan gidilecek bir seçimin İYİ Parti için olumsuz etkisi olabileceğini belirttiği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Şimdi bu lider değişimi bir miktar bu seçmenin de CHP’ye bakışında pozitif yönde etki yapmış olabilir ve tablo ortada. İş birliği yapılmadan gidilecek bir seçimin CHP’ye olumsuz etkisinden çok İYİ Parti’ye olumsuz etkisi olabilir. Evet, bunlar iki ayrı parti ama demokratik sistemlerde partiler arasında bu tür iş birlikleri ya da ittifaklar iki taraf için de kazan kazan etkisindedir. Bu açıdan bence İYİ Parti yeniden değerlendirebilir. En azından kurultay öncesiyle karşılaştırıldığında iş birliği olasılığının daha yüksek olduğunu düşünüyorum.”

 

“KEMAL BEY DUYGUSAL DAVRANDI”

Son olarak, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultayın ikinci tur sonucunu beklemeden kurultaydan ayrılmasını değerlendiren Tosun, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

“Kemal Bey, son derece duygusal davrandı bu konuda. Duygusal davranmasının temel nedeni bence tıpkı 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrasında olduğu gibi kurultaydan çıkan sonuç konusunda da bir sendrom yaşadı. Yani ‘2’nci 28 Mayıs sendromu’ diye bir durum yaşadı psikolojik olarak. Kemal Bey, kaybedebileceğini hiç planlamamış olabilir. Bunun sebep olduğu birtakım duygularla hareket etmiş olabilir. En azından ikinci tur sonrası Özgür Beyi kutlamaması falan mutlaka seçimden galip çıkmayı beklerken, mağlup çıkmasının yarattığı bir etki olabilir.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Siyaset Haberleri

Tümü

YENİ Parti'de ön seçim günü: İşte ilçe ilçe sonuçlar...

YENİ Parti'nin kongre takvimi kapsamında bugün 19 ilçede ön seçim sandığı kuruldu. İşte ilçe...

3 saat önce

AK Partili İnan, Özgür Özel'i hedef aldı: Liyakat...

AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Foça Belediye Başkanı Saniye...

4 saat önce

Kılıçdaroğlu'ndan 'dış politika' çıkışı:...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Mekke Anlaşması'na ilişkin, "Biz ülkemizi seviyoruz....

4 saat önce

AK Parti Karabağlar’da teşkilat buluşması

AK Parti Karabağlar İlçe Başkanlığı, kuruluşundan bugüne kadar Karabağlar’ın her sokağında emeği...

5 saat önce

Çağatay Güç'ten 'millet iradesi' vurgusu: Bugün yeni bir...

YENİ Parti İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Bornova’daki ön seçimde yaptığı konuşmada iktidara...

6 saat önce

Özgür Özel'den Ertürk Çapın'a teşekkür: Bugün tüm...

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Bornova’da gerçekleştirilen ön seçiminde...

6 saat önce

Mansur Yavaş'tan 'CHP istifası' sorusuna yanıt!

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, CHP'den istifasıyle ilgili bir soru üzerine,...

6 saat önce

Murat Bakan'dan Özgür Özel'e övgü: Gurur duyuyoruz!

YENİ Parti İzmir Milletvekili Murat Bakan, Gaziemir ön seçiminde yaptığı konuşmada “Sahada...

7 saat önce

Özgür Özel Gaziemir'de: AK Parti'nin kara düzenini...

YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Gaziemir ilçesinde gerçekleştirilen önseçimde...

7 saat önce

AK Partili Zeybekci'den özelleştirme tepkilerine Sülün...

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, otoyol ve köprülerin özelleştirilmesi...

9 saat önce

AK Parti İzmir’de 2028 mesajı: Erdoğan’ı rekor oyla...

AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir’in ihtiyaçlarını yakından takip ettiklerini...

9 saat önce

YENİ Parti İzmir’de ön seçim sandıkları kuruluyor

YENİ Parti İzmir’de kongre takvimi kapsamında bugün Balçova, Bayraklı, Bergama, Bornova, Çiğli,...

11 saat önce