Tarihte ilk... CHP Genel Başkanı sanık olarak mahkemeye çağrıldı
Barış Terkoğlu, kaleme aldığı yazısında, CHP lideri Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında açılan bir yazıyı duyurdu. Terkoğlu, "Tarihte ilk kez bir CHP genel başkanı sanık olarak tebligatla mahkemeye çağrıldı." ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu, köşesinde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkında açılan bir davayı, "Tarihte ilk kez bir CHP genel başkanı sanık olarak tebligatla mahkemeye çağrıldı" diyerek duyurdu. Terkoğlu, Kılıçdaroğlu’nun 2 yıl 4 aya kadar hapis ve siyasi yasak talep edildiğini aktardı. Terkoğlu yazısında konuyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Olur mu olmaz mı derken olmayacak oldu...
Çok değil üç ay önce anlatmıştım: Muhalefetin, öncelikle de CHP’nin önünde kritik bir sorun vardı. Cumhurbaşkanlığı seçimini kaybeden CHP genel başkanı, artık milletvekili değildi. Haliyle dokunulmazlığı da yoktu.
Bunu hatırlatmamın sebebi, o günlerde Meclis Başkanlığı’nın seçilemeyen vekillerin fezlekelerini yargıya, “Gereğini yapın” diye göndermesiydi. Kılıçdaroğlu da fezlekesi olanlardan biriydi.
Anadolu Ajansı, Kılıçdaroğlu’nun 18 fezlekesinin olduğunu, bunların Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na iletildiğini duyurdu. Kılıçdaroğlu’nun avukatı Celal Çelik ise 18 değil, 28 fezlekenin olduğunu söylüyordu. Hatta geçmişte açılması muhtemel bazı davalar, yeniden kazanılan dokunulmazlık nedeniyle durmuştu. Bunlarla birlikte sayı daha da artıyordu.
O günlerde listesini çıkarmıştım. Kimi cumhurbaşkanına hakaret kimi halkı kin ve düşmanlığa tahrik... Toplamda 110 yıla varan dava potansiyeli taşıyan dosya vardı. Şu ifadeleri kullanmıştım:
“Fezlekelerin birer birer davaya dönüşeceğini öngörebiliriz. Yargılaması duranların tekrar başlayacağını biliyoruz. (...) Dahası, yukarıdaki suçlamalarla binlerce kişinin tutuklandığı hatırlanırsa belki de ana muhalefet liderini tutuklamak isteyen yargı üyeleri karşımıza çıkacak. (...) İstanbul il başkanı ve İstanbul belediye başkanından sonra belki de CHP genel başkanı cezalandırılacak. Belki de ona da siyasi yasak gelecek. Zira fezlekelerin çoğunda Kılıçdaroğlu için siyasi yasak isteneceği de görünüyor.”
Üç ay geçti. Araya adli tatil girdi. Acaba bir değişiklik var mı diye baktım. Öngörüm doğrulanmıştı. Tarihte ilk kez bir CHP genel başkanı sanık olarak tebligatla mahkemeye çağrıldı.
“Sanık: Kemal Kılıçdaroğlu” yazan tebligat, üç gün önce, 11 Eylül’de gönderildi. Buna göre CHP liderinin yargılaması, 7 Mart 2024’te İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. CHP lideri Kılıçdaroğlu, dokunulmazlık zırhı olmadan hâkim huzurunda savunma yapacak. İlk yargılamada yapılan suçlama ise “kamu görevlisine alenen hakaret”.
Savcı, Kılıçdaroğlu’nun 1 yıl 2 ay ile 2 yıl 4 ay arası hapsini istiyor. Talepleri arasında elbette siyasi yasak da var.
Yargılama nedeni, 9 yıl önce, 26 Kasım 2014’te, Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde, CHP İstanbul bölge toplantısı sırasında,
Kılıçdaroğlu’nun yaptığı konuşma. Kılıçdaroğlu, o toplantıda şunları söylemişti:
“17 ve 25 Aralık’ta Cumhuriyet tarihimizin en büyük yolsuzluğu oldu, gerçekleşti. Bir hükümetin bir devleti nasıl soyduğuna tanık olduk. Sonunda bir soruşturma komisyonu kuruldu. TBMM Başkanı Sayın Cemil Çiçek mahkemeye başvuruyor. Diyor ki, komisyonla ilgili olarak yayın yasağı getirin. TBMM’de kurulan komisyonla ilgili yayın yasağı getirin, diyor. Ve mahkemeden karar çıkarıyor. Ne zamandan beri TBMM hırsızların hamisi konumuna geldi Sayın Cemil Çiçek, bunu bir açıklar mısın? Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin görevi bu mudur? Senin görevin başka bir şey. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin itibarını korumaktır. Yayın yasağı getirerek kimlere arka çıkıyorsun sen?”
Konuşmada defalarca geçen “hırsız” ifadesi nedeniyle eski Bakan Erdoğan Bayraktar dilekçe vererek şikâyetçi olmuş. Kılıçdaroğlu hakkında 31 Ekim 2016 tarihinde iddianame hazırlanmış. Dokunulmazlığı kalkınca da kamu davası açılmış.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
AK Parti'li İnan sen kimsin demişti, İGC Başkanı Dilek...
İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, "Gazeteciler Kimsenin Emir Eri Değildir"...
Kooperatif davasında, iddianame mahkemeye sunuldu!
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in tutuklu yargılandığı kooperatif davasının...
Gülistan Doku soruşturmasında yeni gelişme: Yalova...
Gülistan Doku dosyasında dönemin Tunceli Emniyet Müdürü olan ve şu an Yalova Emniyet...
Siyaset Haberleri
TümüAtila Sertel’den CHP’deki istifalara dikkat çeken mesaj!
Eski CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, partide yaşanan istifalar ve CHP’den koparak kurulan...
Ankara'da Mansur Yavaş depremi sürüyor: 30 meclis...
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın istifası sonrasında, 41 olan ABB Belediye...
CHP İzmir'de Gençlik Kolları İl Yönetim Kurulu belli oldu
CHP İzmir'de gençlik kolları yönetimi belirlendi.
Deniz Gezmiş’in Ağabeyi Bora Gezmiş YENİ Parti’ye...
Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş, YENİ Parti’ye katıldı. Gezmiş’e parti rozetini YENİ...
CHP'de Önceki Dönem İl Başkanlarından Ortak Mesaj
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, CHP'nin örgüt çalışmalarının...
Beydağ Yeni Parti İlçe Başkanlığı açıldı: "CHP’nin oyları...
Beydağ’da teşkilat yapılanmasını tamamlayan YENİ Parti, ilçe başkanlığının açılışını...
YENİ Parti'den başkan adaylarına 19 maddelik taahhütname:...
YENİ Parti, başkan adaylarının imzalaması 19 maddelik bir taahhütname hazırladı. Söz konusu...
Özgür Özel'in İzmir programı belli oldu
Yeni Parti Genel Başkanı Özgür Özel hafta sonu İzmir'e geliyor. 26-27 Eylül tarihlerinde...
Ankara CHP’de Mansur Yavaş Depremi: İlçe Belediye...
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın CHP’den istifa ettiğini açıklamasının...
Özgür Özel'den 'Mansur Yavaş' açıklaması: 'Alacağı...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş'ın...
Mansur Yavaş'ın İstifasına CHP Genel Merkezi'nden İlk Yanıt
CHP Sözcüsü Müslim Sarı, Mansur Yavaş’ın istifasının ardından yaptığı açıklamada, "İstifa tek...
Çiğli Meclis Üyeleri'nden ortak açıklama: AK Parti'ye...
Çiğli Belediye Meclisi’nde AK Parti’ye geçiş iddialarına ortak yanıt geldi. CHP, YENİ Parti ve...