Güneş sistemindeki en yüksek volkanda su buzuna rastlandı
Mars'ın Tharsis bölgesindeki volkanların zirvelerinde su buzları keşfedildi. Bu keşif, Mars’ın ekvatorunda bile su buzu oluşabileceğini gösteriyor.
Gezegen bilimcileri, Mars’ın en yüksek zirvelerinde beklenmedik bir olay keşfettiler. Tharsis bölgesindeki volkanlar, diğer yerlerdeki gibi donmuş karbondioksit değil, su buzu izleri gösteriyor.
Mars’ın ince atmosferi çoğunlukla karbondioksitten oluşuyor ve bu sönmüş volkanlar bu atmosferin büyük bir kısmının üzerine çıkıyor. En büyük volkan Olympus Mons, 600 kilometre çapında ve Arizona eyaleti büyüklüğünde bir kalkan volkanıdır. Yüksekliği ise yaklaşık 25 kilometre olup, Dünya’nın en yüksek dağı Everest’in 2,5 ila 3 katı arasında değişiyor.
Diğer volkanlar, Arsia Mons, Pavonis Mons ve Ascraeus Mons, 14 ila 18 kilometre yüksekliğinde. Bu volkanların kalderaları çökmüş durumda ve bu da su buzu oluşumu için uygun bir mikroiklim yaratıyor. Mars atmosferinin ince olması nedeniyle bu yüksekliklerin don oluşumunda rol oynaması beklenmiyordu.
"OLAĞANÜSTÜ SÜREÇLER İŞLİYOR"
Baş yazar Adomas Valantinas, "Mars’ın ekvatorunda don oluşumunun imkansız olduğunu düşünüyorduk, çünkü güneş ışığı ve ince atmosfer karışımı, yüzeyde ve dağ zirvelerinde sıcaklıkları nispeten yüksek tutar. Ancak burada su buzu oluşumu, olağanüstü süreçlerin işlediğine işaret ediyor" dedi.
Araştırmacılar yıllardır Arsia Mons'tan çıkan su buzu bulutunu inceliyordu. Şimdi, bu volkanların, Mars atmosferinde bulunan az miktardaki nemi zirvelerinde yoğunlaştırarak buza dönüştürdüğü anlaşılıyor.
Rüzgarlar, dağların yamaçlarından yukarıya doğru nemli havayı taşıyarak, yüksek irtifalarda yoğunlaşmasını ve don olarak yerleşmesini sağlıyor. ESA'nın Mars yörünge araçları Mars Express ve Trace Gas Orbiter (TGO), bu don olaylarını gözlemlememizi sağladı.
NEDEN DAHA ÖNCE GÖRÜLMEDİ?
Bu volkanlar sadece Güneş Sistemi’nin en yüksek volkanları değil, aynı zamanda çok iyi incelenmiş yerlerdir. Ancak neden daha önce bu su buzu görülmedi?
Valantinas, "Bunun birkaç nedeni var: öncelikle, bir bölgeyi erken sabah saatlerinde gözlemlememizi sağlayan bir yörüngeye ihtiyacımız var. ESA’nın Mars yörünge araçları günün her saati gözlem yapabiliyor, ancak diğer ajansların araçları güneşe göre senkronize edilmiş durumda ve yalnızca öğleden sonra gözlem yapabiliyorlar" diye açıkladı.
Bu keşif, Mars’taki su hakkında bildiklerimize önemli bilgiler ekliyor ve gelecekte hem robotik hem de insanlı keşiflerde büyük öneme sahip olacak.
Çalışma Nature Geoscience dergisinde yayımlandı.
(Cumhuriyet)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmir’in kritik haberleşme altyapısına güneş enerjili...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, afet ve kriz anlarında haberleşmenin kesintisiz sürmesini sağlayan...
Bergama’da Kibele izlerine rastlandı: Alan arkeolojik sit...
UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki Bergama ilçesinde, Ana Tanrıça Kibele ile ilişkili olabileceği...
İzmir Körfezi’nde kirlilik alarmı: Aynı tehdit 11. kez...
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İzmir Körfezi’nde yapılan rutin dron taramaları...
Teknoloji Haberleri
TümüManisa’da Kadın Dostu Kentler İçin Eşitlik Eğitimi...
Manisa Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, Kadın Dostu Kentler Programı kapsamında Yerel...
İzmir, Uluslararası Kadın Hukukçulara Ev Sahipliği Yapacak
Türk Hukukçu Kadınlar Derneği (THKD) ev sahipliğinde ve Uluslararası Hukukçu Kadınlar Federasyonu...
Katılım Enerji'den yeni nesil enerji atağı
Türkiye’de elektrikli araç kullanımının hızla arttığı bir dönemde enerji altyapısına yaptığı...
15 yaş altına sosyal medya yasağı geliyor
Çocukları internet ve sosyal medyanın zararlı etkilerinden korumak amacıyla hazırlanan yeni...
MBA Okulları Dokuz Eylül Kampüsü’nden Dünya Şampiyonluğu
Roma’da düzenlenen ve 28 ülkeden robotik takımlarının katıldığı Fibonacci Avrasya...
Kullanıcıları korkutan haber geldi: WhatsApp ücretli mi...
Meta, WhatsApp kullanıcıları için reklamlı ücretsiz sürümün yanı sıra tamamen reklamsız bir...
'İDA' projesinde birinciliği Türkiye kazandı!
İtalya'da düzenlenen bonacci Uluslararası Robot Olimpiyatları'na 21 kategoride 18 ülke kazandı....
O telefonlarda WhatsApp artık kullanılmayacak!
Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 15 Kasım itibarıyla birçok telefonda kullanımı...
Denizcilikte İzmir vizyonu Logistech’te konuşuldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından düzenlenen LOGISTECH - 4. Lojistik,...
LOGISTECH 2025’te genç beyinler yarışacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ tarafından düzenlenen Logistech – 4. Lojistik,...
Uzmanından cep telefonu uyarısı: O özelliği kapatmak...
Cep telefonlarına ilişkin uzmanlardan önemli bir uyarı geldi. Eğer Bluetooth özelliği açıksa...
LOGISTECH, lojistik sektörünü İzmir’de buluşturacak
İzmir, 8-10 Ekim 2025 tarihleri arasında, lojistik sektörünün ülkemizdeki en büyük...
