BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Başkan Arda’dan kurumlara çağrı: İzmir’in Çernobil’i temi...

Başkan Arda’dan kurumlara çağrı: İzmir’in Çernobil’i temizlensin!

Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen alandaki nükleer atıkların bertaraf edilmesi ve ülkeye girişi yasak olan Europium 152 ve Europium 154 izotoplarının bu alana kimler tarafından getirildiğinin araştırılması için devletin ilgili kurumlarına resmi yazıyla başvuru yaptı.

0Yorumlar
Başkan Arda’dan kurumlara çağrı: İzmir’in Çernobil’i temizlensin!
Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, insanlık tarihinin en büyük çevre felaketlerinden biri olarak kayıtlara geçen Çernobil Nükleer Santrali’nde yaşanan kazanın 36. yılında, İzmir’in Çernobil’i olarak bilinen atıkların kaldırılması için yeni bir adım attı. Duran Adam eylemiyle nükleer atık sorununu ülkenin gündemine taşıyan, atıkların temizlenmesinin ardından alanda nükleer temalı bir park yapılması için bakanlığa çağrı yapan Başkan Halil Arda, devletin ilgili kurumlarına resmi yazıyla başvurdu.
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Türkiye Enerji, Nükleer ve Maden Araştırma Kurumu ile Nükleer Düzenleme Kurumu Başkanlığı’na gönderilen yazıda, alandaki nükleer atıkların bertaraf edilmesi ve ülkeye girişi yasak olan Europium 152 ve Europium 154 izotoplarının bu alana kimler tarafından getirildiğinin araştırılması talep edildi.

15 yıl önce Gaziemir Emrez Mahallesi’ndeki kurşun fabrikasının 70 dönüm büyüklüğündeki bahçesinde, ülkeye girişi yasak olan Europium 152 ve Europium 154 izotoplarının gömülü olduğunun tespit edildiğine vurgu yapılan yazıda, alanda yapılan ölçümlerde 832.3µSv/h (mikrosievert/saat) değerlerinin görüldüğüne dikkat çekildi.

“Atıklar bir an önce bertaraf edilmeli”
Resmi Gazetenin 08.03.2022 tarihli 31772 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren 7381 Sayılı Nükleer Düzenleme Kanununun 9.maddesinin ilgili kurumlara yüklediği görev ve sorumluluklarına dikkat çeken Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, “Bugüne kadar yaptığımız çağrılara duyarsız kalan kurumlara, bir kez daha görevlerini yerine getirmeleri çağrısı yapıyorum. 70 dönümlük alanın çevresinde yaşayan hemşehrilerimizin ve tüm İzmir’lilerin sağlığını tehdit eden bu atıkların bir an önce bertarafı gerekmektedir. Fabrika sahasında bulunan radyoaktivite bulaşmış tehlikeli atıkların bertarafı için çalışmalara başlanması gerekiyor. Ülkemizde nükleer santral olmamasına rağmen Europium 152 ve Europium 154 izotoplarının hangi yollarla ve kimler tarafından ithal edildiğinin araştırılmasını, ortaya çıkacak failler hakkında soruşturma açılmasının sağlanması için kurumlarımızı bir kez daha göreve davet ediyorum” diye konuştu.


 
 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Konak’ta imzalar fırsat eşitliği için atıldı

Sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliklerine bir yenisini ekleyen Konak Belediyesi, Kordon...

11 saat önce

Urla’da istifalar sonrası ilk meclis toplandı;...

Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan’ın ve 22 meclis üyesinin Cumhuriyet Halk Partisi’nden istifa...

12 saat önce

Karabağlar ‘da BİO fark yarattı: 2 bin 40 kişi iş sahibi...

Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay'ın göreve gelir gelmez hayata geçirdiği Bölgesel...

13 saat önce

Başkan Eşki’den Çamdibi çıkarması: "Halkımızın içinde,...

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi Bölgesi’nde gerçekleştirdiği alan gezisinde...

13 saat önce

Karşıyaka’da “sokak” çocukların!

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Latife Hanım Mahallesi’nde düzenlenen ‘Sokak Senin’...

13 saat önce

Manisa Büyükşehir Belediyesi “Sağlıklı İşyeri”...

Manisa Büyükşehir Belediyesi, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen “Beslenme Dostu ve...

1 gün önce

Belediye ve Kaf Kaf tek yürek!

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, Karşıyaka Spor Kulübü’nün eski kulüp başkanları,...

1 gün önce

Konaklı kadınların okuma azmi örnek oldu

Konak Belediyesi’nin, Konak Halk Eğitimi Merkezi iş birliğiyle Basmane Semt Merkezi’nde açtığı...

1 gün önce

Bornova’da doğal lezzetler halkla buluşuyor

Bornova Belediyesi, 6 Eylül 2026 tarihinde Yakaköy Köy Meydanı’nda düzenleyeceği "2. Geleneksel...

1 gün önce

Karabağlar ‘da Gazeteci Barış Selçuk saygıyla anıldı

Karabağlar Belediyesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin katkılarıyla, 32 yıl önce...

1 gün önce

Engelsiz Yaşam Merkezi'nde üreterek güçleniyorlar

Efes Selçuk Belediyesi Engelsiz Yaşam Merkezi’nde düzenlenen makrome ve yaratıcı drama...

1 gün önce

İzmir’in simge yapısı Cihan Palas yeniden hayat buluyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin tarihi ve kültürel mirasının önemli yapılarından...

1 gün önce