Başkan Batur: Belediyelerin gelir yasası değişmeli
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Ege Bölgesi belediye başkanlarıyla buluştuğu, video konferans toplantısında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, belediye gelirleri yasasına dikkat çekerek, “Kesinlikle değiştirilmeli” dedi.
Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, toplantıda konuşmasına, CHP’li tüm belediye başkanlarının, CHP’nin derman belediyeciliğini en iyi şekilde uyguladığını, halkın beklentilerini en iyi şekilde yerine getirdiği vurguladı.
“Yasa günümüze uymuyor”
Kıyı Egeler Belediye Birliği Başkanı olan ve Türkiye Belediyeler Birliği Encümeni’nde de yer alan Başkan Batur, konuşmasına belediyelerin bütçe gelirlerinin artırılmasına yönelik olarak yaptıkları çalışmalara dikkat çekerek devam etti. 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Yasası’nın artık günümüz gelişmelerine uyum sağlamaktan uzak olduğunu ifade eden Batur, “Kesinlikle yenilenmeli, değişmelidir. Bu konuda hem belediyemiz hem başkanı olduğum Kıyı Ege Belediyeler Birliği hem de encümeninde yer aldığım Türkiye Belediyeler Birliği’nce etraflıca bir rapor hazırladık. Yerel yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcımız Seyit Torun ve yerel yönetimler birimimiz bu konuda partimizin görüşlerini içeren bir rapor hazırlayarak, hükümete iletti” diye konuştu.
39 yıl önce çıkan Belediye Gelirleri Yasası’nın bugünkü koşullara cevap vermekten uzak olduğunu anlatan Batur, şöyle devam etti. ‘En az 14-15 maddede değişiklik ve yeni maddlerin eklenmesi gereken yeni bir yasa yapılmalı. Mesela yasa çıktığı tarihlerde cep telefonu doğalgaz yoktu ülkede ama bugün var. Belediyeler GSM operatörlerinden ve doğalgaz gelirlerinden belediyeler de pay almalıdır. Gece ve gündüz, yaz-kış nüfusu arasında büyük farklar olan belediyelere, İller Bankası’ndan verilen paylar artırılmalıdır. Belediyelerden kalkınma ajanslarına pay kesintisi kaldırılmalıdır. Belediyeler ve bağlı idareler yargı harçlarından muaf tutulmalıdır. Belediyelerin yol, kaldırım, hizmet binası, park gibi gelir getirmeyen yatırımları için yapılacak harcamalar ile personel hizmet alımlarında KDV oranı yüzde 18’den yüzde 0’ a indirilmelidir. Belediyelerin İller Bankası paylarından borç kesintilerinin, kesinti yapılmadığı dönemlerdeki faizinin sıfır olarak uygulanması ve düzenli borcunu ödeyenlerin yüzde 10 indirimden faydalanması sağlanmalıdır.”
“Şehirlerde yetkili, seçilen belediye başkanıdır”
Yapılan düzenlemelerle yerel yetkilerin kısıtlanarak, belediyelerin başta imar yetki ve gelirlerinin azaltıldığı eleştirisini de yapan Batur, “Örneğin imar planı yapma yetkisi şehrin, ilçenin belediyesinde olması gerekir. Ne yazık ki, belediye dışında Çevre Şehircilik Bakanlığı, TOKİ, Turizm Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi de imar planı yapabiliyor. Oysa şehirlerde tek yetkili olur, o da o kentin yaşayanlarının oylarıyla seçilen belediye başkanı ve onun yönettiği belediyedir” dedi.
Gençlere büyük destek
Başkan Batur, konuşmasını Konak’ta yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler vererek sürdürdü. Özellikle Konak Belediyesi’nin gençler ve istihdama yönelik projelerini anlatan Batur, bu kapsamda sivil toplum örgütleri, Avrupa’daki çeşitli sivil inisiyatif kuruluşları ve Avrupa Birliği’yle (AB) işbirliğine gidildiğini vurguladı. Batur, ş öyle konuştu:
“Örneğin, İzmir İş Kadınları Derneği’yle birlikte hazırlamış olduğumuz ‘Birlikte Tasarım ve Üretim Merkezi’ projemizle 30 genç kadının istihdamını sağlayacağız.Bir Hayata Dokun Derneği’yle birlikte yaptığımız ‘Sıfır Kayıp’ projesi, uyuşturucu batağındaki gençlerimizin topluma kazandırılması, rehabilitasyonu kapsamında etkili olacak. Bu gençlerimizin dijital okur yazarlık eğitimiyle istihdam edilmesini sağlayacağız. Bu amaçla Kemer semtimizdehizmet binamızı hazırladık ama pandemi nedeniyle hayata henüz geçiremedik. Konak Gençlik Destek Merkezi adını verdiğimiz bu proje kapsamında her yıl 50 gencimiz, bu merkezde hem uyuşturucudan uzak duracak hem de istihdama yönelik beceri kazanacak.AB’nin, Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İşgücü Piyasası Destek Programı için Hibe Programı kapsamında, 18-30 yaş arasındaki gençlere CNC torna tezgahı operatörlüğü eğitimi vereceğiz. İlk etapta 30 gencimiz bu projeden yaralanacak.AyrıcaUNESCO Uluslararası Kültürel Çeşitlilik Fonu kapsamında, Konak’ta yaşayan ve gençlerden oluşan 60 müzisyen gruba, yaklaşık 300 gencimize istihdam sağlanması ve tanınırlık faaliyetlerinin yürütülmesi maksadıyla ‘Stüdyo Konak’ projesini başlattık.AB Sivil Koruma ve İnsani Yardım Fonu programı kapsamında, Dünya Doktorlar Derneği’yle birlikte hazırladığımız ‘Mülteci Dostu Masası’ projesiyle de 5 gencimiz 18 ay boyunca istihdam edilecek. Diğer projelerimizle birlikte yaklaşık 450 civarındaki gencimize istihdam yaratacağız.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Gelir eşitsizliği artıyor: En düşük gelirli iller belli...
TÜİK’in yayımladığı Gelir Dağılımı İstatistikleri, Türkiye’de gelir paylaşımındaki dengesizliğin...
CHP'de dev zirve sonrası ilk açıklama: Belediyelerin mali...
CHP İzmir İl Başkanlığı’nda Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ile...
Başkan Tugay'dan 'Maden Yasası'na tepki: Ekonomi ve gıda...
Urla Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 2. Uluslararası Urla Zeytin...
Yerel Haberleri
TümüFoça’da Cumhuriyetin 103. Yılı Coşkuyla Kutlandı
Foça’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü; resmî törenler, tebrikat programı,...
İzmir’in Deprem Master Planı hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde, kenti depreme karşı daha...
Pehlivan: Cumhuriyeti 365 gün yüreğimizde taşıyoruz
Menemen'de iki günlük Cumhuriyet Bayramı coşkusunun finali, Cumhuriyet Meydanı'nda...
Urla’da zeytinin bereketi sanatla buluşuyor
III. Uluslararası Urla Zeytin ve Sanat Festivali, 6-8 Kasım’da üç gün boyunca zeytinin kadim...
Dikili’de Cumhuriyet’in 103. yıldönümü coşkuyla kutlandı
Dikili ve Çandarlı’da Cumhuriyet’in 103. yıl dönümü, bayraklarla gerçekleştirilen kortej...
Cumhuriyet’in 103. yılı Buca’da coşkuyla kutlandı
Buca’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, spor gösterileri, geleneksel kortej yürüyüşü ve Işılay...
Karşıyaka Cumhuriyet aşkıyla tek yürek!
Türkiye Cumhuriyeti’nin 103. kuruluş yıl dönümü, Karşıyaka’da muhteşem bir fener alayı ile...
Büyükşehir’den öğrencilere deprem çantası ve afet eğitimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020’de 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin 6’ncı yıl...
23 saat oğlunu enkazda bekledi, şimdi başkalarına umut...
İzmir’de 30 Ekim depreminde 12 yaşındaki oğlu Berk’i ve köpeği Alf’i kaybeden Meryem Kaya...
30 Ekim’in kahramanları o günü unutamıyor
2020 yılında meydana gelen İzmir depreminin üzerinden altı yıl geçse de itfaiye personelinin...
Bornova’da tarihi gece
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında coşku sokaklardan...
Başkan Sengel’den 29 Ekim Mesajı: “Milli İrade Esastır”
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü, Efes Selçuk’ta gün boyu süren etkinliklerle...