BIST 100 11.165,44 %0,13 Altın 6.450,91 ₺/gr %1,03 Bitcoin $79.976 %1,76 Dolar 49,84 ₺ %0,00 Euro 55,66 ₺ %0,14 Sterlin 66,51 ₺ %0,11 Gümüş 84,66 ₺/gr %2,15 Ethereum $2.317,82 %2,18 İsviçre Frangı 60,22 ₺ %0,03 Kanada Doları 35,63 ₺ %0,02 Avustralya Doları 35,09 ₺ %0,21 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,28 ₺ %0,00 BAE Dirhemi 13,58 ₺ %0,01 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,08 Çin Yuanı 7,49 ₺ %0,04
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Başkan Soyer'in Küçük Menderes turu Kiraz'dan başladı

Başkan Soyer'in Küçük Menderes turu Kiraz'dan başladı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, metropol dışındaki 19 ilçeye yönelik temas ve inceleme turunun ilk etabına Kiraz’dan başladı.

0Yorumlar
Başkan Soyer'in Küçük Menderes turu Kiraz'dan başladı
Başkan Soyer, Kiraz'da artan su ihtiyacını karşılamak için yapılan çalışmalara değinerek, 16 ayrı mahallede toplamda 27 adet su kuyusu açtıklarını söyledi. Soyer, “Bugüne kadar tarım politikalarında uygulanan yanlışlıklar, uygulanan vahşi sulama yöntemleri bizi bu noktaya getirdi. Hızla aklımızı başımıza toplamak mecburiyetindeyiz” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in, kırsal faaliyetlerin ağırlıkta olduğu metropol dışındaki ilçelere yönelik maratonu başladı. “Başka bir tarım mümkün” sloganıyla yola çıkan Tunç Soyer'in Küçük Menderes havzası turunda ilk adresi Kiraz'ın Haliller köyü oldu. Sabah erken saatlerde Halliler’e gelen Başkan Soyer, buradaki yatırımları inceledi. Başkan Soyer'in programına Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Buğra Gökçe, Genel Sekreter Yardımcıları Ertuğrul Tugay, Barış Karcı, Suphi Şahin, Yıldız Devran, Eser Atak, İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan, İZBETON Genel Müdürü Heval Savaş Kaya, Çömlekçi Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Soner Kılıçaslan, İğdeli Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Süleyman Top ile Başkan Yardımcısı Ai Eroğlu, Gereli Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Mustafa Gerçek, Köy Koop Müdürü Yasemin Güngör Engin ile Haliller Köyü Muhtarı Metin Şimşek de katıldı. Soyer, burada Haliller Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin mandıra açılışını yaptıktan sonra Neptün Soyer ve Haliller Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hasan Özdemir ile tesisi inceledi.

“Aklımızı başımıza toplamak mecburiyetindeyiz”

Aydoğdu köyünde İZSU Genel Müdürlüğünce Kiraz'ın su sorununa çözüm üretmek için açılan sondaj kuyularını inceleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, ilçede bugüne kadar 27 su kuyusu açıldığını anımsatarak, bu yıl içerisinde 15 adet daha açılacağını söyledi. Soyer, “İZSU Genel Müdürlüğü ihaleyle çok sayıda kuyunun açılması, sondaj yapılması için bir girişim başlatmıştı. 25 Ocak'ta tekrar bir ihale var. O da İzmir'in diğer bölgelerinde aynı şekilde sondaj kuyularının açılmasına imkan verecek” dedi.

“Yanlış politikaların bedelini ödüyoruz”

20 yıl öncesine kadar 10-15 metrelerde su çıkan Kiraz'da, artık su bulmak için 250-300 hatta 350 metrelere kadar inilmesi gerektiğine dikkat çeken Tunç Soyer, şunları söyledi: “Bugüne kadar tarım politikalarında uyguladığımız yanlışlıklar, vahşi sulama yöntemleri bizi bu noktaya getirdi. Hızla aklımızı başımıza toplamak mecburiyetindeyiz. Hem suyu daha tasarruflu kullanmak hem de doğru tarım politikaları uygulamak zorundayız”.
Yeni bir dönemin başladığına işaret eden Soyer, özellikle su konusunda yaşanan sıkıntının, yanlış tarım politikalarından kaynaklandığını bildiklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Bu coğrafyanın iklimine, toprağına uymayan, geleneklerine, kadim kültürüne uymayan yöntemlerle, hayvan ırklarıyla bugüne kadar tarım politikaları yürütüldü. Şimdi bunun bedelini ödüyoruz. Öncelikle tarımdan başlayacağız. Çünkü kullandığımız suyun Türkiye genelinde yüzde 77'si tarımda kullanılıyor. Tarımsal üretim için harcanıyor. Bu miktarı çok daha aşağı çekmek mümkün olabilir ama bizim öncelikli hedefimiz yüzde 50 seviyesinde azaltmak ve tasarrufu öne çıkarmak. O nedenle yepyeni bir tarım politikası, yepyeni tarımsal ürün deseni oluşturmaya çalışıyoruz.”

Başkan Tunç Soyer, programı kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hibe edilen Tahirova cinsi koyunlarla geçimi sağlayan üretici Erol Kart'ı da ziyaret etti.

Başkan Soyer'den “Kırsal mahalle” çağrısı

Başkan Tunç Soyer, CHP Kiraz İlçe Başkanı Yücel Çetinkaya'yı da ziyaret etti. Burada Türkiye'de tarımın içine düştüğü sıkıntıların en temel sebeplerinden birinin Büyükşehir Yasası ile toplamda 16 bin 800 köyün kapatılması olduğunu söyleyerek, bunun tarımı olumsuz etkilediğini belirten Soyer, “Biz o zaman bunun büyük bir hata olduğunu söyledik. Üretimi bitirirsiniz, köyün kadim kültürünü yok edersiniz dedik. Çocuklarımıza köy yumurtasının, köy düğününün, bunların masalını mı anlatacağız? Dinlemediler. Şimdi yeni yasayla tekrar köy değil ama kırsal mahalleye dönebilir diyorlar. Şimdi muhtarlara bu bilgiyi vermek lazım. 9 yıl sonra bizim haklılığımız ortaya çıktı. Bu yeni yasayla beş kolda köylüyü rahatlatan bir sonuç ortaya çıkıyor” dedi.
Soyer, konuşmasını eskiden köy statüsünde olan İzmir'in tüm yerleşimlerine “Kırsal mahalle statüsü” için başvuruda bulunmaları konusunda çağrıda bulunarak tamamladı.


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Foça’da Cumhuriyetin 103. Yılı Coşkuyla Kutlandı

Foça’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü; resmî törenler, tebrikat programı,...

2 saat önce

İzmir’in Deprem Master Planı hazırlanıyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde, kenti depreme karşı daha...

2 saat önce

Pehlivan: Cumhuriyeti 365 gün yüreğimizde taşıyoruz

Menemen'de iki günlük Cumhuriyet Bayramı coşkusunun finali, Cumhuriyet Meydanı'nda...

4 saat önce

Urla’da zeytinin bereketi sanatla buluşuyor

III. Uluslararası Urla Zeytin ve Sanat Festivali, 6-8 Kasım’da üç gün boyunca zeytinin kadim...

5 saat önce

Dikili’de Cumhuriyet’in 103. yıldönümü coşkuyla kutlandı

Dikili ve Çandarlı’da Cumhuriyet’in 103. yıl dönümü, bayraklarla gerçekleştirilen kortej...

5 saat önce

Cumhuriyet’in 103. yılı Buca’da coşkuyla kutlandı

Buca’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, spor gösterileri, geleneksel kortej yürüyüşü ve Işılay...

5 saat önce

Karşıyaka Cumhuriyet aşkıyla tek yürek!

Türkiye Cumhuriyeti’nin 103. kuruluş yıl dönümü, Karşıyaka’da muhteşem bir fener alayı ile...

5 saat önce

Büyükşehir’den öğrencilere deprem çantası ve afet eğitimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020’de 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin 6’ncı yıl...

6 saat önce

23 saat oğlunu enkazda bekledi, şimdi başkalarına umut...

İzmir’de 30 Ekim depreminde 12 yaşındaki oğlu Berk’i ve köpeği Alf’i kaybeden Meryem Kaya...

6 saat önce

30 Ekim’in kahramanları o günü unutamıyor

2020 yılında meydana gelen İzmir depreminin üzerinden altı yıl geçse de itfaiye personelinin...

6 saat önce

Bornova’da tarihi gece

Bornova Belediyesi’nin düzenlediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında coşku sokaklardan...

7 saat önce

Başkan Sengel’den 29 Ekim Mesajı: “Milli İrade Esastır”

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü, Efes Selçuk’ta gün boyu süren etkinliklerle...

7 saat önce