CHP'li Nalbantoğlu'ndan İzmir için yangın seferberliği çağrısı
CHP İzmir Milletvekili ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Rıfat Nalbantoğlu, İzmir'de art arda meydana gelen orman yangınlarına dikkat çekerek, hükümete toplumsal seferberlik çağrısında bulundu. Nalbantoğlu, Orman Genel Müdürlüğü ve belediyelerin itfaiye ekiplerinin yoğun çabalarına rağmen yangınlarla mücadelede büyük zorluklar yaşandığını belirtti ve toplumun tüm kesimlerinin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.
Nalbantoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, İzmir’in orman varlığının her yıl çıkan yangınlarla giderek azaldığına dikkat çekti. İzmir’in, Nisan ayından itibaren hemen her gün bir yangınla mücadele etmek zorunda kaldığını ifade eden Nalbantoğlu, “Yangınlarla mücadele konusunda canı pahasına özveriyle görev yapan Orman İşletmesi yangın söndürme ekipleri ve belediyelerin itfaiye erlerinin çabalarına rağmen gerek önleyici tedbirler, gerek yangın söndürme cihaz ve ekipmanları, gerekse insan gücü anlamında bütün kurumların işbirliğine ve topyekûn bir mücadeleye ihtiyaç olduğu açıkça ortaya çıkmıştır” dedi.
Nalbantoğlu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği soru önergesinde ise yangınlarla mücadele konusunda alınan tedbirlerin yeterliliğini sorguladı. Önergede şu sorulara yer verdi:
- Güncel veriler ışığında İzmir’de son 10 yıl itibariyle doğal ya da insan kaynaklı çıkan yangın sayısı kaçtır? Çıkan bu yangınların yıllar itibariyle dağılımı nasıldır?
- Yangınların sebep olduğu can ve mal kaybı ile toplam olarak ekonomik bilançosu ne kadardır?
- Yangınlar sonucu yok olan ormanlık alanların ne kadarında fidan dikimi, kızılçam tohumu ve benzeri yöntemlerle tekrar ağaçlandırma yapılmıştır?
- Orman yangınlarıyla mücadele yöntemlerindeki gelişmelere, havadan ve karadan müdahalelere, ekipman ve personel artışlarına rağmen yangınların her geçen yıl artmasının ve daha çok alanın yanmasının önüne geçilememesinin sebepleri nelerdir?
- Her geçen yıl artan yangın tehdidine karşı İzmir’de erken uyarı sistemleri ve yangın gözetleme kuleleri yeterli midir?
- Orman yangınlarıyla etkin mücadele ve yangınlara karşı hızlı müdahale konusunda mevcut ekipman ve personel yeterli midir?
- Bu yılın ikinci çeyreğinden itibaren birbiri peşi sıra meydana gelen orman yangınlarının eş zamanlı olarak değişik bölgelerde çıktığı göz önüne alınarak, mücadele konusunda toplumsal bir seferberlik ilan edilmesi konusunda bir girişiminiz olacak mıdır?
Yangınların İzmir ekonomisine de büyük zarar verdiğini belirten Nalbantoğlu, bu konuda zarar tespit çalışmalarının yapılarak, mağduriyetlerin giderilmesi gerektiğini ifade etti. Yangınların doğal ve ekolojik etkilerinin yanı sıra üretimden tüketime, ulaşımdan turizme kadar birçok alanda ciddi ekonomik kayıplara yol açtığını vurguladı.
Nalbantoğlu, İzmir’de çıkan yangınların resmen bir afet durumu yarattığını belirterek, "Bunun görülmesi ve seferberlik ilan edilmesi için daha kaç hektarlık alanın yanması, daha ne kadar can ve mal kaybının yaşanması gerektir?" dedi ve hükümeti bu konuda göreve davet etti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Genel Sekreter Nalbantoğlu'ndan eski vekil Balbay'a...
CHP Eski Milletvekili Mustafa Balbay'ın bir TV programında CHP'nin kapatılmasıyla ilgili yaptığı...
CHP'li Nalbantoğlu'ndan 'Menderes' çıkışı: Hesabı CHP'ye...
Geçtiğimiz günlerde Menderes Belediyesi'nde gerçekleştirilen Başkan Vekilliği seçiminin...
Rıfat Nalbantoğlu'ndan Çağatay Güç'e: Kendisinin nasıl...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü'nün yönetim kadrosunun açıklanmasının...
Yerel Haberleri
TümüBurhan Özfatura son yolculuğuna uğurlandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde iki dönem başkanlık yapan Burhan Özfatura, 83 yaşında yaşamını...
Başkan Tugay’dan İtalya’da Marble İzmir temasları
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Marmomac Fuarı kapsamında Verona’da yerel...
Dikili Belediyesi’nden ilk ders heyecanına anlamlı...
2026-2027 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte Dikili Belediyesi, ilçe genelinde okula...
Bayraklı’da Binlerce Haneye Sosyal Destek
Bayraklı Belediyesi, ihtiyaç sahibi vatandaşlardan kadınlara, çocuklardan yaşlı ve özel...
Narlıdere Belediyesi, İstihdam Ofisi İle Vatandaşları...
Narlıdere Belediyesi İstihdam Ofisi, mutfaktaki yeteneğini gelire dönüştürmek isteyen...
Kültürpark’ta İZKİTAP günleri: Her yaştan ziyaretçiye...
İZKİTAP, sonbaharın kendine özgü atmosferinde bir kez daha İzmir’in kalbi Kültürpark’ta...
Güzelbahçe’de Ahilik Haftası’na Özel Esnaf Buluşması
Güzelbahçe Belediye Başkan Vekili Ayşe Akın ve Güzelbahçe Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı...
Büyükşehir’den özel gereksinimli öğrencilere sıcak destek
Bornova’da kaçak moloz seferberliği
Bornova genelinde çevre kirliliğine yol açan kaçak moloz dökümlerine karşı savaş açan Bornova...
Büyükşehir’den okullara hijyen desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2026-2027 eğitim öğretim yılında da Okul Hijyen Seti Projesi’ni...
Foça Belediyesi Kış Kurslarına Büyük İlgi
Foça Belediyesi tarafından çocuklar, gençler ve yetişkinlere yönelik düzenlenen 2026–2027 Kış...
Karşıyaka’da gazilere saygı yürüyüşü
Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanı ile mareşal rütbesi...