BIST 100 13.892,30 %2,41 Altın 6.717,11 ₺/gr %0,05 Bitcoin $76.939 %2,48 Dolar 48,64 ₺ %0,04 Euro 56,17 ₺ %0,07 Sterlin 65,60 ₺ %0,17 Gümüş 99,33 ₺/gr %0,43 Ethereum $2.440,13 %3,60 İsviçre Frangı 59,39 ₺ %0,20 Kanada Doları 34,97 ₺ %0,06 Avustralya Doları 34,68 ₺ %0,13 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,01 BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,02 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,51 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,02
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Foça uluslararası meddah ve masal festivali başladı

Foça uluslararası meddah ve masal festivali başladı

İzmir’in Foça İlçesi’nde 10 -14 Ağustos 2022 tarihleri arasında düzenlenen Uluslararası Meddah ve Masal Festivali başladı.

0Yorumlar
Foça uluslararası meddah ve masal festivali başladı

Etkinlik korteji ile start alan ilk gün programı; kukla ve masal atölyesi, çocuklara masallar, meddah ve masal çalıştayı, meddahlardan meseller ve yerel anlatıcının yaşanmış Foça öyküleriyle tamamlandı. Festival gezi teknesinde meddah gösterisi, ilçeye bağlı  mahalle ve köylerin  kahvehanelerinde, meddah meselleri  ve masal anlatımları, çalıştaylar, ustalarla sohbet gibi etkinliklerle sürecek.

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı ve Foça Belediyesi’nin destek verdiği Foça Uluslararası Meddah ve Masal Festivali Yarın Derneği’nin koordinatörlüğünde başladı.  Aralarında Azerbaycan’lı bir meddah’ında yer aldığı sanatçılar ilk gün gösterilerini Reha Midilli İlkokulu bahçesi, meydanlar ve Reha Midilli Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Çocuklar; geleneksel kıyafetleriyle anlatıcıların dilinden masalları keyif ve merakla dinlerken, büyükler unutulmaya yüz tutmuş geleneksel meddah meselleri yle geçmişi, kadın meddahların sunumlarıyla kurtuluş savaşının kadın kahramanlarını yeniden hatırladılar.

SAĞDIÇIN BAŞINA GELENLER

Program kapsamında Reha Midilli Kültür Merkezi’nde bir anlatım yapan turizmci, yerel tarih araştırmacısı  Sebahattin Karaca bölgesel adet ve geleneklerle ilgili yaşanmış öyküler anlattı. Saruhanlı Beyliği zamanında Kuzu Beyi tarafından kurulan Kozbeyli köyünden bir düğün geleneğini de aktaan Sebahattin Karaca; “Sağdıçların görevleri vardı. Mesela birinin görevi damadın ayakkabılarını çaldırmamaktı. Çaldırırsa sağdıçın aylarca yüzüne bakılmaz. Evlenmeye niyetlense kız verilmezdi. Bir kez ayakkabı çalındı. Çalan gelinin kızkardeşiydi. Gözü sağdıçtaydı. Sağdıç’ın gönlü ise Kozbeylili başka bir kızdaydı. Bunlar sırf ayakkabı çalıdırılmasından dolayı uzun süre ayrı kaldılar. Evlenemediler.” Dedi.

İlk gün programı kadın meddah Sema Lermi Doğanhan’ın Nene Hatun performansıyla sona erdi.

SON GÜN HUZUREVİNDE BÜYÜKLERE VEFA

Aslen psisklojik danışman olduğunu ama yüksek lisansını tiyatro alanında yaptığını belirten Yarın Toplumsal Gelişim, Eğitim, Kültür , Sanat Derneği Başkanı ve  Festival koordinatörü Ümit Görgülü  masalların iyileşmemizde önemli bir rolü olduğunu söyledi. Ümit Görgülü; “Gösterilerimizde bizim profesyonel meddah ve masalcılarımız kadar Foça Yeryüzü Sahnesi olarak kurduğumuz Meddah Kadın Grubu’da yer alıyor.  Az önce Sema öğretmenimiz Nene Hatun’u  oynadı.  Devam eden günlerde köylerde çocuklara ve yetişkinlere meddahlık geleneğine uygun bir şekilde gösterilerimiz beş gün boyunca sürecek. Meddah Festivalini Türkiye’nin gezici bir festivali olacak şekilde düşünüyoruz. Çünkü meddahın bütün bölgelerde çok değerli birikimleri var. Onlar değerlensin, yeni kuşaklara aktarılsın istiyoruz.  Böyle bir misyonu da üstlendik. İnşallah başaracağız zaman içerisinde bunu. Festivalimizin son gününü Vefa günü olarak düşündük. Foça Huzurevi’nde bir gösteri yapacağız. Çünkü masalları aktaran onlardı. Meddahlığı aktaran onlardı. Onların hikayeleriyle biz büyüdük. Onlara bir vefa olarak bu gösteriyi koymak istiyoruz” dedi.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Foça, Avrupa’nın genç voleybol yıldızlarını ağırlamaya hazır

CEV U18 2026 Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası, 17-20 Eylül tarihleri arasında Foça’da...

8 saat önce

Dikili'nin kurtuluşunun 104. yılı coşkuyla kutlandı

Dikili'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü, gün boyunca düzenlenen törenler, halk...

11 saat önce

Latife Hanım Köşkü’nde çalışmalar sona yaklaştı

Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, restorasyon çalışmalarında son viraja girilen tarihi...

11 saat önce

Tugay: Basmane’yi İzmir’in yeniden buluşma noktası yapacağız

Taçsız Kral lakaplı Metin Oktay, vefatının 35. yıl dönümünde “Anılarla Basmane Sohbetleri”...

12 saat önce

Başkan Tugay: İzmir dönüşümün öncüsü olmalı

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, EBSO Business Center’ın açılışında...

12 saat önce

Çömleğin kalbi Menemen, 45 ülkeyi buluşturacak!

Uluslararası Menemen Çömlek Festivali için geri sayım başladı. Bu yıl 5’inci kez...

12 saat önce

Narlıdere Belediyesi, Atatürk Kültür Merkezi'ni Yeniliyor

Narlıdere Belediyesi, sadece ilçenin değil, kentin en önemli kültür-sanat merkezlerinden biri...

12 saat önce

Konaklı öğrencilere ‘renkli yol’ sürprizi

Konak Belediyesi’nin ilçedeki okul yollarını hem eğlenceli hem güvenli hale getiren Renkli Yol...

13 saat önce

Menderes’e Sağlık Merkezi İçin Olağanüstü Meclis

Menderes Belediye Başkan V. Asuman Şen öncülüğünde gerçekleştirilen olağanüstü meclis ile...

13 saat önce

İkinci Kordon’da yenileme tamamlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi, İkinci Kordon olarak bilinen Cumhuriyet Bulvarı’nda altyapı...

13 saat önce

İzmir İtfaiyesi’ne güç katacak 10 yeni arazöz

İklim krizinin etkisiyle artan yangınlara karşı müdahale kapasitesini artıran İzmir Büyükşehir...

13 saat önce

Bornova’da sanat ve hobi dolu bir Kış: Kayıtlar başlıyor!

Bornova Belediyesi, her yıl binlerce Bornovalıyı sanat, müzik, dans ve el sanatlarıyla...

13 saat önce