BORSA
BIST 100 13.687,86 %0,63
Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02
Bitcoin $63.840 %0,91
Dolar 47,40 ₺ %0,04
Euro 54,09 ₺ %0,11
Sterlin 63,08 ₺ %0,12
Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65
Ethereum $1.901,96 %1,33
İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27
Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17
Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26
Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00
Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04
BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07
Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04
Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
İZMİR 32°C 6.135,75 ₺/gr 47,40 ₺ 54,09 ₺
Anasayfa Yerel Gültepe’de durmak yok! Beştepeler tamamlanıyor

Gültepe’de durmak yok! Beştepeler tamamlanıyor

Batur'dan kentsel dönüşüm değerlendirmesi

Kentsel dönüşümün siyasi malzeme olmaması gerektiğini vurgulayan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, ‘Kentsel dönüşüm değil imar planı yapılıyor’ eleştirilerine de ‘Yaptığımız da görecekler ve anlayacaklar’ diye cevap verdi.

0Yorumlar
Gültepe’de durmak yok! Beştepeler tamamlanıyor

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, kentsel dönüşüm yolculuğundaki Konak’ta gelinen noktayı değerlendirdi. Yaşanan deprem ile önemi daha çok anlaşılan kentsel dönüşümde Gültepe ile atılım yapan Konak Belediyesi, Beştepeler ile de kentsel dönüşüme ivme kazandıracak. Yapılan imar planlarının Konak’ta kentsel dönüşümün anayasası olduğunu bir kez daha vurgulayan Başkan Batur, “Beştepeler’in kentsel dönüşümü ile bölgenin o düzensiz görünümü ortadan kalkacak, insanca yaşanacak bir çevre düzeni olacak. Beştepeler planları hem bölgeye hem de kente değer katacak. Güvene dayalı, şeffaf ve yerinde dönüşüm olacak; vatandaş kendi mahallesinde oturacak. Hem Gültepe hem Beştepeler planları ile Konak’ın kentsel dönüşüm anayasasını ortaya koyup bir an önce icraata yönelik çalışmalara başlamamız gerekiyor” dedi.

Ağır hasarlı binaların çoğu Beştepeler’de

İzmir depreminin ardından kentsel dönüşümün öneminin daha net anlaşıldığını dile getiren başkan Batur, “Bundan sonraki süreçte güvenli, depreme dayanıklı, sağlam bina yapımını desteklememiz lazım” dedi. Depremde en çok hasar gören binaların az katlı olmasına rağmen dayanıksız olmaları sebebiyle Beştepeler bölgesinde yaşandığının altını çizen Başkan Batur sözlerini şöyle sürdürdü:

“Özellikle 1999 yılından önce yapılan yani 1975 yönetmeliğine göre yapılan binaların envanterinin çıkarılması lazım. Bu yönetmelik döneminde yapılan binalar hem beton teknolojisi ve inşaat sektöründeki teknolojinin ilerlemediği, malzeme kalitesinin yetersiz olduğu bir döneme ait.  Deprem unutulmaya başlandı bile, kimse konuşmuyor. Konak’ta ağır hasarlı binaların çoğu, Beştepeler’de. Bizim birinci önceliğimiz kentsel dönüşüm. Konak Belediye Başkanlığı görevine seçildiğim günden beri söylediğim söz Konak’ın kentsel dönüşümü ve değişimi."

200 Hektarlık alan değerlenecek

On dört mahalleyi ve 200 hektarlık bir alanı kapsayan Beştepeler Bölgesinin imar planlarının hazır olduğunu ifade eden Başkan Batur, planları ilk olarak belediye meclis üyelerine anlatacaklarını söyledi. Kentsel dönüşümde güvene dayalı, şeffaf ve yerinde dönüşüm odaklı bir anlayış benimsediklerine dikkat çeken Batur, şunları söyledi:

“Güvene dayalı, şeffaf ve yerinde dönüşüm olacak. Vatandaş kendi mahallesinde oturacak. Sosyal demokrat bakış açısı da böyle. Gültepe planlarında meclis üyelerimiz, odalar ve siyasi parti gruplarını nasıl bilgilendirdiysek, Beştepler’de de aynı yolu izleyeceğiz. Beştepeler imar planlarında da sosyal altyapı alanlarını, yeşil alanları, sosyal tesis alanlarını çoğalttık. Bölgede kapalı, açık spor alanı sayısı sıfır, meydan sayısı sıfır. Biz bölgeye bu alanları da kazandırıyoruz. Beştepeler planları için ben büyük heyecan duyuyorum. Beştepeler kentsel dönüşümü ile bölgenin o düzensiz görünümü ortadan kalkacak, insanca yaşanacak bir çevre düzeni olacak. Beştepeler planları hem bölgeye hem de kente değer katacak. Güvene dayalı, şeffaf ve yerinde dönüşüm olacak; vatandaş kendi mahallesinde oturacak. Hem Gültepe hem Beştepeler planları ile Konak’ın kentsel dönüşüm anayasasını ortaya koyup bir an önce icraata yönelik çalışmalara başlamamız gerekiyor.

Gültepe’de yola devam

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gültepe’de parselasyon planlarına başlayarak yaklaşık sekiz ay sonra askıya çıkarmayı hedeflediklerini belirtti. Tüm aşamaların yine şeffaflıkla yürütüleceğini ifade eden Başkan Batur, planlamaları yapan ekibin tecrübesini, “Gültepe planlarının hayata geçirirken çok tecrübeli bir ekibimiz var. Bu planı kendi çalışma arkadaşlarımız yaptık. Bölgeyi iyi tanıyan, planlamayı bilen bir ekip” sözleri ile övdü. Başkan Batur, Gültepe’de yola hız kesmeden devam edeceklerini vurgulayarak “Biz bomboş bir sahada plan yapmıyoruz. Biz yerinde dönüşüm yapıyoruz. Biz bu planı yaparken oradaki vatandaşlara da sorduk. Planları mahallelerinde askıya çıkardık, bilgilendirme için ekiplerimizi oraya gönderdik. Web sitemizde tamamen şeffaf bir şekilde açtık. Ulaşım planı Büyükşehirden tasdiklendi. Tüm kamu kuruluşları bilgilendirildi, odalara brifing verildi” diye konuştu.

Kentsel  dönüşümün siyaseti olmaz

Bazılarının kentsel dönüşüm değil, imar planı yapılıyor şeklinde konuyu siyasi malzeme yapmaya çalıştığına dikkat çeken Başkan Batur, ‘Önce şu bilinmeli ki kentsel dönüşüm siyasi malzeme olamayacak kadar önemli bir konu. Bilmeden konuşanlarda komik duruma düşüyor. İmar planı kentsel dönüşümün Anayasası. Plan olmadan hangi kentsel dönüşüm yapılabilir. Bizim imar planı mı yoksa kentsel dönüşüm mü yaptığımızı zaman içinde herkes görecek. Kentsel dönüşüm illa 6306 sayılı yasa ile yapılacak diye bir şey yok. Biz Narlıdere’de kentsel dönüşümü başlattığımızda bu yasa yoktu. Ama biz yine de kentsel dönüşümü yaptık. Uzlaşıyla yaptık. Vatandaşı müteahhitin insafına terk etmeden yaptık. Yerinde dönüşüm yaptık. Narlıdere orada. Ne yaptığımızı görmek isteyen gider bakar. Gültepe’de de Beştepeler’de de aynısını yapacağız. Vatandaşlarla sözleşmeler yaptığımızda herkes görecek imar planı mı yapılıyor kentsel dönüşüm mü yapılıyor.

Odalar ile yan yana çalışıyoruz

Konak Belediyesi’nin her zaman meslek odaları ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışmaya dikkat ettiğini ifade eden Başkan Batur, sözlerini şöyle noktaladı:

“Hem duruş hem felsefe olarak odalarımızın yanındayız. Ben de Mimarlar Odasının bir üyesiyim. İzmir’de depremde daha fazla binanın yıkılmasını önleyen en önemli unsur meslek odalarının geçmişten bu yana çok ciddi çalışma yapmasıdır. Yıkılmayan binaları Mimarlar Odası, İnşaat Mühendisleri Odası gibi odalara borçluyuz. Biz belediye olarak da odalarla birlikte çalışıyoruz. İmar planlarında da odaları ikna etme çabamızı sürdüreceğiz. Kentsel dönüşüm reformu çalışması bir an evvel başlamalı. Kaybedecek 1 dakikamız bile yok. Sağlam, dayanıklı binalar yapılması için radikal kararlar alınmalı. Kenti dönüştürmemiz lazım. Sadece belediyeler değil, emek verecek tüm organizasyonlara ihtiyaç var. Hep birlikte yapacağız.”



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Can dostlar için fotoğraf sergisi

Datça Belediyesi Hayvan Bakımevi’ndeki 32 sevimli dostun fotoğraflarından oluşan “Bir Fotoğraf...

8 saat önce

Konak’ın Cumhuriyet Kütüphaneleri’nde sınav maratonu

Konak Belediyesi’nin Cumhuriyet Kütüphaneleri, geleceklerini şekillendirecek sınavlara...

11 saat önce

Başkan Kınay: “Değişimi birlikte yapacak, birlikte...

Karabağlar Belediyesi'nin sivil toplum kuruluşlarının kent yaşamına daha güçlü katkı sunması...

13 saat önce

BELGEM’le eğitimde fırsat eşitliği kitlesel başarıya dönüştü

Bornova Belediyesi Gençlik Eğitim Merkezi (BELGEM), sunduğu ücretsiz eğitim desteğiyle YKS ve...

14 saat önce

Girne Bulvarı yeni yüzüyle hizmette

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka’nın en yoğun ulaşım akslarından Girne Bulvarı’ndaki...

15 saat önce

Çiğli Belediyesi'nden Atasanayi ve Semt Pazarlarında...

Çiğli Belediyesi Zabıta Müdürlüğü ekipleri, kent düzenini korumak, yaya güvenliğini artırmak ve...

15 saat önce

Başkan Çiçek Sokakta, Vatandaşla İç İçe

Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek, müdürler ve sorumlu personeli yanına alarak sahaya...

15 saat önce

İzmir'in kimliğini yansıtan Konak Durağı hizmete açıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü, Atatürk Kültür Merkezi ile Konak Vapur...

1 gün önce

Menderes’te 19 Mayıs Caddesi Yenileniyor

Menderes Belediyesi, Gazipaşa Mahallesi’nde yer alan 19 Mayıs Caddesi’ni yenileyerek yeniden...

1 gün önce

Karabağlar Belediyesi Tekstil Akademi'de Mezuniyet Gururu

Karabağlar Belediyesi Tekstil Akademi'de eğitimlere başlayan 51 kadın, mezuniyet buluşmasına...

1 gün önce

Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nden lezzet dolu...

Karşıyaka Belediyesi, Cordelion Mutfak Sanatları Merkezi’nde usta şefler eşliğindeki lezzet...

1 gün önce

Konaklı kadınlar ücretsiz kurslarla meslek öğreniyor

Konak Belediyesi’nin Konak Halk Eğitim Merkezi işbirliği ile Zeytinlik Semt Merkezi’nde...

1 gün önce