İzmir’de maaş krizi devam ediyor: Binlerce işçi, belediye binası önünde bir araya geldi!
İZENERJİ ve İZELMAN’da örgütlü işçiler, maaşlarının ödenmemesi sebebiyle tüm gün iş bıraktı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ve DİSK Genel-İŞ İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül, işçilerle beraber İzBB önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Gül açıklamasında, “Bu kaosun son bulmasının ve ortadan kaldırılmasının tek yolu, alacaklarımızın ödenmesidir” dedi.
ÖMER FARUK ALTIN/EGE’YE BAKIŞ- Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nda (DİSK) örgütlü, İZENERJİ ve İZELMAN’da çalışan 7 binin üzerinde işçi, maaşlarının 3 gün geç ödenecek olması dolayısıyla eyleme geçti. İşçiler, tam gün iş bırakarak DİSK İzmir İl Binası önünden yürüyüş gerçekleştirdi. İşçilerin yürüyüşü, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde bitti. İşçilerin eylemine, İzBB'de örgütlü memur sendikası Tüm-Bel SEN de katıldı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi ve DİSK Genel-İŞ İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül, belediye önünde binlerce işçinin katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.
“BİZLER, EMEĞİMİZİN KARŞILIĞINI ZAMANINDA ALAMAYAN İŞÇİLERİZ”
DİSK Genel İş 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Gül, Konuşmasında maaşlarının kesilmesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi Bürokratlarının çözüm üretememesinden de kaynaklı olduğunu belirterek, “Bizler İZENERJİ ve İZELMAN şirketlerinde çalışan emekçiler olarak İzmir Büyükşehir Belediyesine ve İzmir halkına hizmet eden; gece gündüz demeden, alt yapısından üst yapısına, doğumdan ölüme kadar kesintisiz hizmet veren işçileriz. Ancak maaş ve sosyal haklarımızın ödemesini, alın terimizin ve emeğimizin karşılığını zamanında alamayan işçileriz. Merkezi iktidarının özellikle yerel seçimlerin ardından kaybedilen Belediyeleri kastederek Cumhurbaşkanı’nın silkeleyin çıkışından sonra hazineden gelen belediye paylarında SGK ve VERGİ borçlarından dolayı kesinti yapılması ve İzmir Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının çözüm üretememisinden kaynaklı. Yıl sonu alacaklarımız olan ikramiye ve eğitim yardımı alacaklarımız maalesef ödenmemiştir. 31 Aralık Salı günü Basmane Meydanında İZENERJİ ve İZELMAN emekçileri olarak yaptığımız iş bırakma eyleminde Merkezi İktidara karşı tepkimizi sert bir şekilde göstermiştik” dedi.
“YAŞANILAN BU SÜRECİN MUHATABI İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’DİR”
Cemil Tugay’ın kesinti yapılmayacağı yönündeki açıklamaları düzeltmesini talep eden Gül, “Yılbaşına herkes mutlu ve huzurlu girerken maalesef biz İZENERJİ ve İZELMAN emekçileri ailemize ve çocuklarımıza huzurlu bir ortam yaratamadan parasız ve mağdur edilerek buruk bir şekilde girdik. Yaptığımız eylemde ve basın açıklamasında bizler hazineden gelen paranın bir buçuk milyar kesintiye uğradığını söylememize rağmen İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Cemil Tugay’ın basına yaptığı açıklamada bir kesinti yapılmayacağını düşünüyoruz söylemi Biz Sendikacıları sanki yalan söylüyoruz pozisyonuna düşürmüştür. Bizler yaptığımız açıklamaları belediye bürokratlarının vermiş olduğu ve mali işlerden aldığımız net bilgiler üzerine paylaşıyoruz. Belediye Başkanımız Sayın Cemil Tugay’ın vergi borcundan kesinti yapılan paranın kurtarılması ve bu borcun yapılandırılmasını kabul edilir umuduyla belediyeye geri iade edilmesi yönünde beklentisi olmasından dolayı yaptığı açıklamayı düzeltmesini talep ediyoruz. Çünkü bu paranın kesintiye uğradığını hepimiz net bir şekilde bilmekteyiz. Yapmış olduğunuz bu talihsiz açıklama bizleri zora sokmakla beraber üyelerimize karşı yalancı pozisyonuna düşürmüş olup ayrıca bu kenti yöneten belediye başkanını tartışılır hale getirmiştir. Varsayalım ki sizin dediğiniz gibi olsun, madem bir kesinti yoktu neden işçilerin sosyal haklarını yılbaşından önce yatırmadınız ve binlerce emekçiyi mağdur ettiniz çıkın bunu bütün işçi arkadaşlarımıza şeffaf bir şekilde açıklayın. Bu süreçte iktidarın suçu ve payı olsa da yaşanılan bu sürecin muhatabı İzmir Büyükşehir Belediyesidir” ifadelerini kullandı.
“BU KRİZİN FATURASI BİZ EMEKÇİLERE KESİLEMEZ”
Gül’ün açıklamasının devamı şu şekilde:
Bizler sosyal haklarımızın ödemelerinin ivedi bir şekilde yatırılmasını beklerken maalesef tarihinde bir ilk olarak İzmir Büyükşehir Belediyesinde Çalışan binlerce emekçinin maaş ödemelerinde sıkıntı ile karşı karşıya kalınmıştır. Böyle bir şeyi asla kabul etmiyoruz ve bir an önce maaş ve sosyal haklarımızın ödemesini talep ediyoruz aksi takdirde eylemliklerimiz gün geçtikçe büyüyerek devam edecektir. Çünkü biz işçilerin maaşının zamanında ödenmemesi demek, ev kiramızı, kredilerimizi ve faturalarımızı ödeyemez hale getirecektir. En vahimi de bir anne baba olarak okula giden çocuğumuzun cebine harçlık koyamamak demektir. Geçmiş yönetimin yaratmış olduğu bu krizin faturası biz emekçilere kesilemez. Paranın kesildiği günden bugüne kadar herhangi bir çözüm için bir çalışma yapılmamıştır. Bu işin muhatabı olan İzmir Büyükşehir Belediyesi her ne kadar tasvip etmesek de bu krizi çözmek için gerekirse kredi çekerek ya da taşınmazları satışa çıkararak çözüme kavuşturmak zorundadır. Çünkü alacaklarımız her geçen gün artmakta ve bu ödemelerin zamanında yapılmamasından dolayı bu hayat pahalılığı karşısında geçinmekte zorlanmaktayız. Biz işçilerin yıllardır maaşından kesilen VERGİ VE SGK borcu ödenmemişse bunun sorumlusu biz emekçiler değiliz. Buradan son bir kez daha uyarıyoruz, maaşımızı ve sosyal haklarımızın ödemelerini ivedi bir şekilde gerçekleştirin ve bu işçiyi mağdur etmekten vazgeçin. Maaş ve Sosyal haklarımızın ödemesi yapılmadığı takdirde eylemliklerimiz büyüyerek devam edecektir. Bizim derdimiz Belediyemizi ve İzmir halkını eylemlikler ile mağdur etmek değildir! Ancak mağduriyetimiz giderilmezse alacağımız kararları uygulamak zorundayız. Bu kaosun son bulmasının ve ortadan kaldırılmasının bir tek yolu var oda alacaklarımızın ödenmesidir.
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı ise konuşmasında, borcu Cemil Tugay’ın yapmadığını bildiklerini ancak bunun onların sorunu olmadığını dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:
“Belediyenin borcunu Cemil Tugay’ın yapmadığını biliyoruz ama bu bizim sorunumuz değil. Biz kirayı nasıl ödeyeceğiz diye düşünürken, biri yataklarında rahat rahat uyumayacak”
“BİR ARKADAŞIMIZA DAHİ TUTANAK TUTULURSA EYLEMLERİMİZ ARTAR”
Sarı, belediye bürokratlarının eyleme katılanların isimlerini istediğini ifade ederek, “İş kendilerine gelip eylem ve etkinlik yaptığımızda tüm üyelerimiz daire başkanları tarafından isim alınıp tehdit edilmeye başlanıyor. Bir arkadaşımıza dahi tutanak tutulursa eylemlerimiz artarak devam eder. Burası İzmir Büyükşehir Belediyesi” dedi.
“HAVUZ MEDYASI BİZİ ÇEKMEYE GELMİŞ”
A Haber ve Sabah Gazetesi’nin eylemi çekmeye geldiğini aktaran Sarı, “Havuz medyası bizim yürüyüşümüzü çekmeye gelmiş. Biz A Haber’i Sabah Gazetesi’ni kabul etmiyoruz. Buradan bir kez daha özgür basını selamlayacağız” diye konuştu.
“İLÇELERDE DE KESİNTİLER OLACAK”
Konuşmasının sonunda İller Bankası’ndan ilçe belediyelerine ayın 10’unda ödenek geldiğini hatırlatan ve ilçe belediyelerinde maaş sıkıntısı yaşanacağını aktaran Sarı, "Ayın 10'unda ilçelerde de kesintiler olacak. İşte o zaman 50 bin üyemizle bu sokakları kırmızıya boyayacağız" diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Karşıyaka'da maaş krizi sürüyor: Bir işçi intihar ederse...
DİSK Genel-İş İzmir 10 No’lu Şube, Karşıyaka Belediyesi iştiraki Kent AŞ’de çalışan 540 işçinin 7...
Karşıyaka'da 7 aylık maaş krizi: Emekçiler sokaklarda...
Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent A.Ş emekçileri, maaş ve alacaklarına yönelik taleplerini...
Buca Meclisi'nde 375 milyonluk kredi gündeme geldi!
Buca Belediyesi’nin ilk oturumunda 375 milyon 800 bin TL’lik kredi yetkisi önergesi meclise...
Yerel Haberleri
TümüFoça, Avrupa’nın genç voleybol yıldızlarını ağırlamaya hazır
CEV U18 2026 Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası, 17-20 Eylül tarihleri arasında Foça’da...
Dikili'nin kurtuluşunun 104. yılı coşkuyla kutlandı
Dikili'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü, gün boyunca düzenlenen törenler, halk...
Latife Hanım Köşkü’nde çalışmalar sona yaklaştı
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, restorasyon çalışmalarında son viraja girilen tarihi...
Tugay: Basmane’yi İzmir’in yeniden buluşma noktası yapacağız
Taçsız Kral lakaplı Metin Oktay, vefatının 35. yıl dönümünde “Anılarla Basmane Sohbetleri”...
Başkan Tugay: İzmir dönüşümün öncüsü olmalı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, EBSO Business Center’ın açılışında...
Çömleğin kalbi Menemen, 45 ülkeyi buluşturacak!
Uluslararası Menemen Çömlek Festivali için geri sayım başladı. Bu yıl 5’inci kez...
Narlıdere Belediyesi, Atatürk Kültür Merkezi'ni Yeniliyor
Narlıdere Belediyesi, sadece ilçenin değil, kentin en önemli kültür-sanat merkezlerinden biri...
Konaklı öğrencilere ‘renkli yol’ sürprizi
Konak Belediyesi’nin ilçedeki okul yollarını hem eğlenceli hem güvenli hale getiren Renkli Yol...
Menderes’e Sağlık Merkezi İçin Olağanüstü Meclis
Menderes Belediye Başkan V. Asuman Şen öncülüğünde gerçekleştirilen olağanüstü meclis ile...
İkinci Kordon’da yenileme tamamlandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, İkinci Kordon olarak bilinen Cumhuriyet Bulvarı’nda altyapı...
İzmir İtfaiyesi’ne güç katacak 10 yeni arazöz
İklim krizinin etkisiyle artan yangınlara karşı müdahale kapasitesini artıran İzmir Büyükşehir...
Bornova’da sanat ve hobi dolu bir Kış: Kayıtlar başlıyor!
Bornova Belediyesi, her yıl binlerce Bornovalıyı sanat, müzik, dans ve el sanatlarıyla...