İzmir İtfaiyesi’nde "özel kuvvet” eğitimi
Gece dumanında saniyelerle yarıştılar, hayat kurtaran refleksler kazandılar. İzmir İtfaiyesi’nin “Head Fire Project” eğitimiyle ekipler, en zor senaryolara hazır hale getirildi.
Yüksek katlı binalar, sanayi tesisleri, artan orman yangınları… Risk büyüyor, mücadele sertleşiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, sahadaki personelin refleksini geliştirmek, kriz anında en doğru kararı hızlı şekilde almasını sağlamak, mesleki gelişimini desteklemek amacıyla “Head Fire Project” eğitim programını başlattı. Eğitimin ilk aşamasını tamamlayan ateş savaşçıları, iki haftalık yoğun süreci geride bıraktı.
Gece senaryoları nefes kesti
Eğitimlerin en çarpıcı kısmı ise gece senaryoları oldu. Yoğun duman, düşük görüş ve yüksek stres altında gerçekleştirilen tatbikatlarda, itfaiyeciler saniyeler içinde doğru karar vermeye zorlandı. Amaç, gerçek bir yangında yapılacak hataların önüne geçmek. Programın ilk haftasında; elektrik kaynaklı yangınlardan yüksek katlı bina yangınlarına, kimyasal risklerden metro ve tünel yangınlarına kadar kritik başlıklar işlendi. Yaralı tahliyesi, olay yeri yönetimi ve telsiz kullanımı gibi hayati konular sahada uygulamalı olarak test edildi.
“İtfaiye teşkilatımız sürekli sahada”
Programın ilk aşamasını başarıyla tamamlayan ifaiyeciler için Eğitim Şube Müdürlüğü’nde sertifika töreni düzenlendi. Törene İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı İsmail Mutaf, İtfaiye Dairesi Başkan Vekili Ahmet Karaman, itfaiye şube müdürleri ve eğitmenler de katıldı. Törende konuşan İsmail Mutaf, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın, itfaiye teşkilatına çok değer verdiğini söyledi. 2025 yaz aylarında kentin dört bir yanında çıkan orman yangınlarını hatırlattı. İtfaiyenin çok büyük yangınlara başarıyla müdahale ettiğini söyleyen İsmail Mutaf, “Sahada çalışan ekiplerimiz büyük bir özveriyle bu yangınlarla başa çıktı. Kış aylarında da yoğun yağışlar nedeniyle itfaiye teşkilatımız sürekli sahadaydı” dedi.
İtfaiyecilerin göreve başladıktan sonra da eğitimlere devam ettiğine dikkat çeken Mutaf, şunları söyledi: “Ekiplerimiz yangınlarda saatlerce görev yapıyor. Hakları ödenmez. Bu tür eğitimler, yeni alacağımız personel ve teknik donanımlarla teşkilatımızı daha da güçlü hale getireceğiz. Kurumum adına itfaiye teşkilatına çok güveniyorum. Türkiye’ye örnek bir itfaiye teşkilatımız var. Bunun daha da gelişmesini ve güçlenmesini istiyoruz.”
“Attığımız her adımı ölçtük, her saniyeyi analiz ettik”
Eğitim Şube Müdürü Ömer Selçuk ise sadece bir eğitim projesini değil, itfaiye teşkilatının gelecek vizyonunu hep birlikte inşa etmek için aynı noktada buluştuklarını söyledi. Projenin birinci aşamasını tamamladıklarını söyleyen Selçuk, “Bu süreçte sadece ter dökmedik. Attığımız her adımı ölçtük, her saniyeyi analiz ettik. Genç meslektaşlarımızın sahaya döndüğünde sadece işini yapan değil; bilinçli, kalifiye, analitik düşünen ve dünya standartlarında birer itfaiyeci olmaları için elimizden gelen gayreti göstermeye çalıştık” dedi. Konuşmaların ardından eğitimlerde başarısıyla ön plana çıkan itfaiye eri Serkan Ayekin’e plaket verildi. Eğitmenlere ve eğitime katılan personel de sertifika aldı.
Programın ikinci haftasını ise eğitimlerin zorlu kısımlarından olan arama-kurtarma oluşturacak. Enkaz altında yaşam arama, dar alan operasyonları, ip teknikleri ve trafik kazalarına müdahale gibi senaryolar birebir uygulanacak.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Ege Üniversitesi'nde sokak hayvanları krizi! Meclis...
Ege Üniversitesi Hayvan Hakları Topluluğu’nun bakımlarını üstlendiği köpekler kampüsten çevik...
İzmir İtfaiyesi, gerçek olaylara tatbikatlarla hazırlanıyor
İzmir İtfaiyesi saniyelerin bile kritik önem taşıdığı olası yangınlara hazırlıklı olabilmek için...
Ertelenen Çiğli Meclisi gergin başladı: Başkan Yıldız'a...
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız'ın AK Parti'ye katılmasının ardından ilk belediye...
Yerel Haberleri
TümüFoça’da Cumhuriyetin 103. Yılı Coşkuyla Kutlandı
Foça’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü; resmî törenler, tebrikat programı,...
İzmir’in Deprem Master Planı hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde, kenti depreme karşı daha...
Pehlivan: Cumhuriyeti 365 gün yüreğimizde taşıyoruz
Menemen'de iki günlük Cumhuriyet Bayramı coşkusunun finali, Cumhuriyet Meydanı'nda...
Urla’da zeytinin bereketi sanatla buluşuyor
III. Uluslararası Urla Zeytin ve Sanat Festivali, 6-8 Kasım’da üç gün boyunca zeytinin kadim...
Dikili’de Cumhuriyet’in 103. yıldönümü coşkuyla kutlandı
Dikili ve Çandarlı’da Cumhuriyet’in 103. yıl dönümü, bayraklarla gerçekleştirilen kortej...
Cumhuriyet’in 103. yılı Buca’da coşkuyla kutlandı
Buca’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, spor gösterileri, geleneksel kortej yürüyüşü ve Işılay...
Karşıyaka Cumhuriyet aşkıyla tek yürek!
Türkiye Cumhuriyeti’nin 103. kuruluş yıl dönümü, Karşıyaka’da muhteşem bir fener alayı ile...
Büyükşehir’den öğrencilere deprem çantası ve afet eğitimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020’de 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin 6’ncı yıl...
23 saat oğlunu enkazda bekledi, şimdi başkalarına umut...
İzmir’de 30 Ekim depreminde 12 yaşındaki oğlu Berk’i ve köpeği Alf’i kaybeden Meryem Kaya...
30 Ekim’in kahramanları o günü unutamıyor
2020 yılında meydana gelen İzmir depreminin üzerinden altı yıl geçse de itfaiye personelinin...
Bornova’da tarihi gece
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında coşku sokaklardan...
Başkan Sengel’den 29 Ekim Mesajı: “Milli İrade Esastır”
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü, Efes Selçuk’ta gün boyu süren etkinliklerle...