BIST 100 10.759,56 %3,64 Altın 6.222,90 ₺/gr %3,56 Bitcoin $77.706 %0,27 Dolar 49,96 ₺ %0,07 Euro 55,81 ₺ %0,26 Sterlin 67,01 ₺ %0,11 Gümüş 78,92 ₺/gr %5,74 Ethereum $2.256,07 %0,18 İsviçre Frangı 60,59 ₺ %0,02 Kanada Doları 35,75 ₺ %0,17 Avustralya Doları 35,14 ₺ %0,12 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,31 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,61 ₺ %0,08 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,09 Çin Yuanı 7,51 ₺ %0,13
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel İzmir’den dünyaya “eşitlik” dersi

İzmir’den dünyaya “eşitlik” dersi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü öncesinde kent içi ulaşımda kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık uygulamalarının bilançosunu açıkladı. Başkan Dr. Cemil Tugay’ın "kadın dostu kent" vizyonuyla şekillenen ulaşım stratejisi, istihdamdan güvenliğe kadar birçok alanda dünya standartlarını geride bıraktı. Dünya genelinde toplu ulaşım sektöründe kadın şoför istihdam oranı ortalama yüzde 9 seviyesindeyken, ESHOT bünyesinde bu oran yüzde 11’e yükseldi.

0Yorumlar
İzmir’den dünyaya “eşitlik” dersi

İzmir yollarında aktif olarak görev yapan 290 kadın şoför, İzmir’in toplumsal cinsiyet eşitliği vizyonunun bir yansıması oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ile uyumlu bu çalışmalarıyla, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü’nün ruhunu yılın her gününe yayarak Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor. Avrupa Yatırım Bankası ve Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği'nin (UITP) belirlediği güvenlik ve eşitlik kriterlerini referans alan ESHOT Genel Müdürlüğü, özellikle kadın istihdamı konusunda küresel bir başarıya imza attı. Dünya genelinde toplu ulaşım sektöründe kadın şoför istihdam oranı ortalama yüzde 9 seviyesindeyken, ESHOT bünyesinde bu oran yüzde 11’e yükseldi. İzmir yollarında aktif olarak görev yapan 290 kadın şoför, kentin toplumsal cinsiyet eşitliği vizyonunun en somut göstergesi haline geldi.

Başkan Tugay "90 Dakika"yı geri getirdi; kadınların yükü hafifledi

Kadınların günlük yaşamda üstlendiği sorumluluklar, ulaşım ihtiyaçlarını da farklılaştırıyor. Sadece evden işe giden standart bir rotanın aksine; çocukların okuldan alınması, yaşlı bakımı, hastane ziyaretleri ve pazar alışverişi gibi gün içine yayılan yoğun bir hareketlilik söz konusu. Başkan Dr. Cemil Tugay’ın İzmirlilere verdiği sözü tutarak yeniden hayata geçirdiği "90 Dakika Ücretsiz Aktarma Sistemi", bu noktada kadınların bütçesine can suyu oldu. Sistem sayesinde kadınlar, gün içinde birden fazla araç değiştirmek zorunda kalsalar da ek ücret ödemiyor. Ayrıca yine Başkan Tugay’ın vizyonuyla hayata geçen "Anne Dayanışma Kartı", annelerin çocuklarıyla birlikte sosyal hayata katılımını kolaylaştırıyor.

Gece yolculuklarında "Güvenli Rota" modeli

Kadınların kent yaşamına güvenli ve eşit katılımını hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, gece saatlerinde kadın yolculara özel uygulamalarıyla dikkat çekiyor. ESHOT otobüslerinde 22.00-06.00 saatleri arasında uygulanan "durak dışı iniş" hakkı sayesinde kadın yolcular, güzergah üzerinde istedikleri güvenli noktada inebiliyor. Ayrıca duraklarda bulunan QR kod sistemi ve aydınlatma çalışmaları sayesinde, kadınların bekleme süreleri minimize edilerek güvenlik endişesi ortadan kaldırılıyor.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Başkan Tugay’dan Seferihisar’a ulaşım ve Millet Bahçesi...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Seferihisar’ın 30 yıllık çevreyolu hayalini gerçeğe dönüştürdü....

9 saat önce

32. Ata’dan Ana’ya Saygı Koşusu’na kayıtlar başladı!

Karşıyaka Belediyesi, Ulu Önder Atatürk’ün anısına geleneksel hale getirdiği “Ata’dan Ana’ya...

13 saat önce

Buca'da Cumhuriyet coşkusu Çocuk Şenliğiyle taçlandı

Buca Belediyesi'nin Hasanağa Bahçesi'nde düzenlediği Cumhuriyet Bayramı Çocuk Şenliği miniklerin...

14 saat önce

İzmir’i 7 bin 150 kişi ücretsiz gezilerle keşfetti

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ücretsiz kültür gezileri, kentin tarihi, kültürel ve doğal...

15 saat önce

İZSU’dan Konak ve Karabağlar’a 58 kilometrelik altyapı...

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Dünya Bankası finansmanıyla yürütülen Türkiye...

15 saat önce

Başkan Sengel: “Efes Selçuk’un Uluslararası Başarısı,...

Efes Selçuk Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Turizm Şube Müdürlüğü iş birliği ile...

16 saat önce

Geç kalma, korkma, kontrol et!

Bornova Belediyesi, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlediği özel panelle kadın...

16 saat önce

Manisa’da Cumhuriyet Coşkusu Göksel Konseriyle Sürecek

Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyetimizin 103’üncü yıl dönümü dolayısıyla...

1 gün önce

İzmir’in Dünya’sı gençlik olimpiyatlarında Türkiye için...

İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün milli okçusu Dünya Yenihayat, Senegal’de...

1 gün önce

Karabağlar’da Cumhuriyet’in 103'üncü yılı coşkuyla kutlandı!

Karabağlar Belediyesi, Cumhuriyet’in 103. yılını dört güne yayılan etkinliklerle kutladı....

1 gün önce

Karşıyaka’da kentsel dönüşüm sektör temsilcileriyle ele...

Karşıyaka Belediyesi, sektör temsilcilerinden gelen talepler doğrultusunda kentsel dönüşüm...

1 gün önce

Konak’ta hava kalitesi için sıkı denetim

Konak Belediyesi, hava kirliliğinin önlenmesi amacıyla ilçe genelinde denetimlerini...

1 gün önce