İZSU’dan 27 yeni sondaj kuyusu daha
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü kentin içme suyu altyapısını güçlendirmek için önemli bir adım daha attı. Ödemiş, Beydağ ve Kiraz’ın su ihtiyacını karşılamak üzere toplam 27 yeni sondaj kuyusu açılıyor. 2026 yılı için planlanan 66 ilave kuyu ile bu sayı 93’e çıkarılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, kuraklık tehdidine karşı dirençli ve sürdürülebilir bir içme suyu altyapısı oluşturmak için Küçük Menderes Havzası’ndaki çalışmalarına hız verdi. Bu kapsamda 62 milyon liralık yatırımla Ödemiş’in Küre, İlkkurşun, Bülbüller, Mescitli, Şirinköy, Ocaklı ve Bıçakçı, Kiraz’ın Yağlar, Karaman, Doğancılar, Altınoluk, Haliller, Sarıkaya, Hisar, Yeşildere, Veliler, Olgunlar, Mavidere, Çayağzı, Tumbullar ve Çanakçı, Beydağ’ın Yukarı Aktepe mahallelerinde olmak üzere toplam 27 derin sondaj kuyusu açılıyor. Ayrıca önümüzdeki yıllarda açılmak üzere Ödemiş, Kiraz ve Beydağ ilçelerinde 66 sondaj kuyusunun proje ve etüt çalışmalarına da başlandı. Çalışmalar tamamlanınca İZSU yapım ihalesine çıkacak.
Gelecekteki en büyük problem içme suyu ile ilgili olacak
İZSU Ödemiş Teknik Şube Müdürü Koray Yapıcı, İZSU Genel Müdürlüğü olarak, özellikle yaz aylarında artan su ihtiyacını karşılayabilmek ve mevcut kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla sondaj çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, “Basit bir örnekle 2000’li yıllarda Yeniceköy Rahmanlar mevkiinde 30-40 metre aralığında açılan sondaj kuyularından 30 lt/sn su elde edilirken, 2022 yılında idaremizce aynı bölgede açılan 400 metre derinlikteki kuyudan 2-3 lt/sn aralığında su elde edildi. Günümüzde bu oranlar daha da düştü ve sondaj kuyularından su çıkmıyor. Gelecekteki en büyük problem içme suyuyla ilgili olacak” dedi.
Hiçbir kaynak sonsuz değil
2025 yılı içerisinde Ödemiş, Beydağ ve Kiraz ilçelerinde toplam 27 sondaj kuyusu açmayı hedeflediklerinin altını çizen Koray Yapıcı, “Bu kuyuların 8’i tamamlandı, diğerleri planlama ve uygulama aşamasında. Ayrıca, 2026 yılı için Küçük Menderes Havzası genelinde 66 yeni sondaj kuyusu açmak gibi bir hedefimiz var. Bu yatırımlar, özellikle kırsal bölgelerde su güvenliğini güçlendirecek. Kuraklıkla mücadelede en etkili yolun doğru planlama, güçlü altyapı ve alternatif kaynak üretimi olduğunu biliyor, bu doğrultuda kararlılıkla ilerliyoruz. Bu yatırımlarla Küçük Menderes Havzası’ndaki içme suyu altyapısı hem bugünkü talepleri karşılayacak şekilde güçlendiriliyor, hem de iklim krizine karşı daha dirençli hâle geliyor. Ancak vatandaşlarımız unutmasınlar ki hiçbir kaynak sonsuz değildir. Yarınlarımız için suyu tasarruflu kullanarak tüketmemiz gerekir” şeklinde konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Gördes’in 22 yıllık içme suyu sorunu tarihe karışıyor
MASKİ Genel Müdürlüğü, Gördes’in uzun yıllardır devam eden içme suyu sorununu çözmek için hayata...
İZSU’dan Küçük Menderes’e su takviyesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, iklim krizinin etkilerine karşı Ödemiş, Kiraz...
İzmir’in 3. büyük ileri biyolojik arıtma tesisi yükseliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dikili’nin çevre altyapısını güçlendirecek 1,5 milyar liralık...
Yerel Haberleri
TümüKarabağlar’ın her yıl 80 milyon lirası sahipsiz atıklara...
Karabağlar Belediyesi, çevre kirliliğine neden olan sahipsiz atık sorununa kalıcı çözüm üretmek...
Menderes’te Yeni Temizlik Seferberliği
Menderes Belediyesi, yeni temizlik seferberliği başlatarak caddeleri köşe bucak temizliyor....
Başkan Eşki’den Çamdibi’nde esnaf turu
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, "ortak akıl ve yerinde yönetim" ilkesiyle sürdürdüğü saha...
Kemalpaşa'da coşkulu toplu sünnet şöleni
Kemalpaşa Belediyesi ve KESİAD işbirliğinde düzenlenen toplu sünnet şöleninde çocuklar ve...
Karşıyaka Belediyesi’nden personele ‘daha sağlıklı...
Karşıyaka Belediyesi, masa başı çalışan personelin fiziksel sağlığını korumak amacıyla...
Roman Soykırımı Konak’ta anıldı: Eşit bir yaşam için...
Roman Soykırımı’nı Anma Günü dolayısıyla Konak’ta düzenlenen anma programında Roman...
Buca Belediyesi’nden sokak hayvanlarına can suyu
Aşırı sıcak hava kent genelinde etkisini sürdürürken Buca Belediyesi, sokak...
İzmir’de Bokaşi kompostu uygulamasına yoğun ilgi
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay tarafından organik atıkların evde dönüşümü...
Beydağ’ın yıllardır beklediği yol hizmete açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Beydağ’da yıllardır bölge halkının büyük zorluk yaşadığı Karaoba...
Bornova’da spor hamlesi: 5 tesis yenilendi, yeni sahalar...
Bornova Belediyesi, Doğanlar Sahası ilçe genelindeki 4 halı sahayı tribünlerinden zeminlerine...
Çiğli'de Mahalle Tiyatro Günleri Başladı
Yaz boyunca çocukları kültür ve sanat etkinlikleriyle buluşturan Çiğli Belediyesi, Mahalle...
Can dostlar için fotoğraf sergisi
Datça Belediyesi Hayvan Bakımevi’ndeki 32 sevimli dostun fotoğraflarından oluşan “Bir Fotoğraf...
