BIST 100 13.509,76 %2,95 Altın 6.824,67 ₺/gr %2,33 Bitcoin $76.601 %1,16 Dolar 48,68 ₺ %0,04 Euro 55,99 ₺ %0,28 Sterlin 65,12 ₺ %0,06 Gümüş 102,81 ₺/gr %4,33 Ethereum $2.464,84 %3,08 İsviçre Frangı 59,03 ₺ %0,19 Kanada Doları 34,81 ₺ %0,07 Avustralya Doları 34,62 ₺ %0,38 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,96 ₺ %0,07 BAE Dirhemi 13,26 ₺ %0,05 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,02 Çin Yuanı 7,26 ₺ %0,16
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Konak Belediyesi’nden ‘Altınpark’ için tarihi hamle

Konak Belediyesi’nden ‘Altınpark’ için tarihi hamle

Konak Belediyesi, kentin önemli tarihi dokularından Altınpark ve çevresinin “Arkeopark” olarak düzenlenmesi için İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuru yaptı. Altınpark Arkeopark Çevre Düzenleme Projesi, kuruldan onay alırsa antik dönem surları dışında kalan çok katmanlı arkeolojik alan, sosyal yaşam ile entegrasyonu sağlanarak rekreasyon alanına dönüştürülecek.

0Yorumlar
Konak Belediyesi’nden ‘Altınpark’ için tarihi hamle

Tarihi ve kültürel mirası korumak amacıyla çalışmalarını sürdüren Konak Belediyesi, geçmişi binlerce yıl öncesine dayanan Altınpark ve çevresinin “Arkeopark” olarak düzenlenmesi için harekete geçti. 5 bin 250 metrekarelik alanı kapsayan “Altınpark Arkeopark Çevre Düzenleme Projesi” ile İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’na başvuru yapan Konak Belediyesi, antik dönem surları dışında kalan çok katmanlı arkeolojik alanı, sosyal yaşam ile entegrasyon sağlayacak şekilde rekreasyon alanına dönüştürmeyi hedefliyor. Tarihi gün yüzüne çıkararak görünür hale getirecek olan proje kuruldan onay alması durumunda bölge turizmine de önemli katkı sağlayacak.

Zengin tarihi doku

Altınpark Kazı Alanı’ndaki arkeolojik bulgular, Konak Belediyesi Zabıta Müdürlüğü Basmane Hizmet binası inşaatı sırasında tesadüfen keşfedildi. 2008 yılının Nisan ayında Prof. Dr. Akın Ersoy başkanlığında başlayan kazı çalışmalarına sonucunda antik dönem yerleşmesine ait kalıntıların gün yüzüne çıkarıldı. Çevresinde Kumrulu Mescit ve Tarihi Altınpark Kahvesi gibi tescilli yapıların da bulunduğu alanın arkeoparka dönüştürülmesi amacıyla 2021 yılında Konak Belediyesi’nin Koruma Kurulu’na sunulan proje için revizyon talep edildi. Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’nun göreve gelmesinin ardından proje üzerinde ivedilikle yapılan çalışmalar sonucunda alandaki su sorununun çözümüne yönelik öneriler ve taş duvarların korunmasına dair müdahale kararları geliştirildi.

Yürüyüş yolları ve seyir platformları

Şubat ayında Koruma Kurulu’nun onayına yeniden sunulan Altınpark Arkeopark Çevre Düzenleme Projesi ile Konak, binlerce yıllık tarihi geleceğe taşıyan bir arkeolojik parka kavuşacak. Uygulama projesi, alanın mevcut sorunlarının çözülmesi, arkeolojik buluntuların korunması ve sergilenmesi, ayrıca ziyaretçilerin alana kontrollü ve güvenli bir şekilde erişimlerini sağlayacak önerileri kapsıyor. Alandaki su sorununun, kazı, drenaj, pompa, tahliye sistemleri, mıcır ve peyzaj düzenlemeleriyle çözülmesi planlanıyor. Alandaki taş duvar konservasyonları, yer döşemesi kalıntılarının temizlenerek ortaya çıkarılması, Magnesia Yolu’nu tasvir edecek düzenlemeler, arkeolojik buluntuların korunması ve sergilenmesi kapsamında yapılacaklar arasında yer alıyor. Yürüyüş yolları, çevre düzenlemeleri ve seyir platformları ile ziyaretçilerin arkeolojik alanı daha yakından görebilmeleri; kazı başkanlığı ve güvenlik birimleri için tasarlanan konteynerin güneş panelleriyle donatılmasıyla da enerji verimliliği amaçlanıyor.

Başkan Mutlu: İzmir’in en kıymetli alanlarından biri

Tarihi mirası koruyarak gelecek kuşaklarla buluşturmaya kararlı olduklarını belirten Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, insan ve kent tarihi arasındaki ilişkinin yeniden kurulması gerektiğine vurgu yaptı. Koruma Kurulu’na yapılan başvurunun bu açıdan anlamlı olduğunu dile getiren Başkan Mutlu, “Altınpark, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle İzmir’in en kıymetli alanlarından biri. Altınpark Arkeopark Projesi, sadece geçmişe sahip çıkmak değil, aynı zamanda gelecek nesillere bu mirası aktarabilmek adına önemli bir adım. Konak’ta tarihi dokuyu ayağa kaldırarak görünür hale getirmeyi ve turizme katkı koymayı çok önemsiyoruz” ifadelerini kullandı.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Çeşme kurtuluşunun 104. yılını gururla kutladı

Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, “Aradan 104 yıl geçti ama o günlerin cesareti, dayanışması...

9 saat önce

Yangın önleme stratejileri masaya yatırıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB’a bağlı meslek odalarının iş birliğiyle düzenlenen 6....

9 saat önce

Menemen'de çömlek coşkusu Edis ve Nil Karaibrahimgil ile...

Menemen Belediyesi tarafından bu yıl 5’inci kez gerçekleştirilecek Uluslararası Menemen Çömlek...

9 saat önce

Karşıyaka’da hareketli hafta!

Karşıyaka Belediyesi, ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ etkinliklerini dopdolu bir programla...

11 saat önce

Buca’da kaçak moloza geçit yok

Buca Belediyesi, ilçe genelinde çevre ve görüntü kirliliğine yol açan yasa dışı moloz...

12 saat önce

Avrupa’nın genç yıldızları Foça’da buluştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) ve Türkiye...

12 saat önce

Kültürel Miras Söyleşileri’nde İzmir’in sembol lezzetleri...

Konak Belediyesi’nin “Kültürel Miras Söyleşileri” serisinde bu kez İzmir’in sembolik lezzetleri...

12 saat önce

Efes Selçuk’un Sürdürülebilir Turizm Başarısı Avrupa...

Efes Selçuk, sürdürülebilir turizm alanındaki uluslararası başarısını Avrupa Turizm Başkenti...

13 saat önce

İzmirli çocuklar, iklim krizine karşı buluştu

Sosyal İklim Derneği tarafından Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği iş birliğiyle UNICEF...

13 saat önce

Hayata bağlayan teknoloji İzmir’de yaygınlaşıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hastane dışında meydana gelen ani kalp durmalarında erken...

13 saat önce

Başkan Eşki’den fırınlara gece yarısı denetimi

Okulların açılmasıyla birlikte Bornova genelinde çocukların sağlığını korumak amacıyla gıda...

13 saat önce

Büyükşehir ve MASKİ’den Çaybaşı Deresi’nde Kış Temizliği

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü...

1 gün önce