BIST 100 13.509,76 %2,95 Altın 6.824,67 ₺/gr %2,33 Bitcoin $76.601 %1,16 Dolar 48,68 ₺ %0,04 Euro 55,99 ₺ %0,28 Sterlin 65,12 ₺ %0,06 Gümüş 102,81 ₺/gr %4,33 Ethereum $2.464,84 %3,08 İsviçre Frangı 59,03 ₺ %0,19 Kanada Doları 34,81 ₺ %0,07 Avustralya Doları 34,62 ₺ %0,38 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,96 ₺ %0,07 BAE Dirhemi 13,26 ₺ %0,05 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,02 Çin Yuanı 7,26 ₺ %0,16
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel Konak'ta İklim değişikliğine sempozyum ile dikkat çekildi

Konak'ta İklim değişikliğine sempozyum ile dikkat çekildi

Konak Belediyesi ve Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi işbirliğinde düzenlenen İklim Değişikliği Kent ve Çevre Sempozyumu Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde gerçekleşti

0Yorumlar
Konak'ta İklim değişikliğine sempozyum ile dikkat çekildi
Konak Belediyesi ve Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İzmir Şubesi işbirliğinde düzenlenen İklim Değişikliği Kent ve Çevre Sempozyumu Selahattin Akçiçek Kültür Merkezinde gerçekleşti. Gün boyu süren sempozyumun açılış konuşmalarını Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve ÇMO İzmir Şube Başkanı E. Helil İnay Kınay yaptı.

İzmirli çevrecilerin büyük ilgi gösterdiği sempozyumu CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşçıer, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, CHP eski Milletvekili Nurettin Demir, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran, Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdür Yardımcısı Ali Tulumen, belediye meclis üyeleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileri izledi.

“Çözümün de parçası olalım”

İklim değişikliğine dikkat çekmek, önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin yüzleşeceği iklim, sağlık, temiz su ve gıda sorunlarını masaya yatırmak, yerel yönetimler ve sivil toplum düzeyinde yapılacak çalışmaları ortaya koymak amacıyla düzenlenen sempozyum, yoğun katılımla gerçekleşti. ÇMO İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, açış konuşmasında, yapılan çalışmaların mühendisler, şehirde yaşayanlar ve yöneticilerle beraber ele alınmasının sempozyum ile ortaya konmasından mutluluk duyduklarını ifade ederek, “İklim değişikliği kendi elimizle yarattığımız bir canavar olarak hayatımızı tehdit ediyor. Bu sempozyum ile özellikle şehrimizde, bilim insanları, şehir yöneticileri ve burada yaşayanlarla birlikte çalışmalarımızı ve kentimizi değerlendirmek istedik. Bu çalışmanın büyüyerek devam etmesini ve bilim insanları ve yöneticilerin işbirliğinin başlangıcı olmasını umut ediyoruz. İklim değişikliği sorununun parçası olduğumuz gibi çözümü de olabilmeliyiz” dedi.

Sempozyumdan yol haritası çıkacak

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur da konuşmasında “Çağdaş bir hayat kurmak için çalışırken, çevremizi korumak bizim öncelikli görevimiz” sözleriyle yerel yönetim olarak çevre konusunda belediye çalışmalarında gösterilen hassasiyete dikkat çekti. Atık pil toplamada Konak Belediyesi’nin iki yıldır üst üste birincilik aldığını, ambalaj atıklarının geri dönüşümü için düzenli olarak çalıştıklarını, farkındalık yaratmak amacıyla sempozyumu yanı sıra çeşitli etkinlikler düzenledikleri aktaran Başkan Batur sözlerini şöyle sürdürdü:
“Doğaya nasıl davranırsak o da bize öyle yanıt veriyor, verdiğimiz her hasar bize geri dönüyor. İklim değişikliğiyle mücadeleyi güçlendirmenin yolu, kamuoyunun farkındalığını artırmaktan geçiyor. Düzenlediğimiz sempozyum da yerel yönetim olarak, bizim bu yöndeki çabamızın göstergelerinden biridir. Bugün, uzmanlar bu çok önemli konuyu masaya yatıracak, atılması gerekli adımları, alınması gerekli tedbirleri vurgulayacak. Bu sempozyumdan çıkacak çok kıymetli değerlendirmeleri Konak Belediyesi olarak ciddiyetle takip edeceğimizi ve kendimize yol haritası yapacağımızı bilmenizi isterim.”

İklim değişikliği ve etkileri konuşuldu

Açış konuşmalarının ardından İklim Değişikliği Kent ve Çevre Sempozyumunun ilk oturumuna geçildi. “İklim Değişikliği Yaşamımıza Neler Getiriyor” başlığı altında düzenlenen oturumun başkanlığını Prof. Dr. Nuri Azbar üstlenirken Prof. Dr. Levent Kurnaz ve Dr. Ecehan Balta konuşmacı olarak yer aldı. İklimbilimci Prof. Dr. Levent Kurnaz, yaptığı interaktif sunumda önümüzdeki 100 yılda Türkiye’nin ve dünyanın yaşayacağı olası iklim sorunları hakkında değerlendirmelerde bulundu.  Kurnaz, bireysel ve toplumsal yaşamda yapılacak değişiklikler ve Akıllı Şehir Teknolojilerinin kullanılmasıyla iklim değişikliğinin yavaşlatılabileceğini belirterek, “Küresel ısınmaya bağlı deniz seviyesindeki yükselme ve öngörülen diğer etkilere karşı önlemimiz var mı? Bir felaketle karşılaşmaya hazır mıyız ya da başımıza geldikten sonra yeniden ayağa kalkmayı başarabilecek miyiz? Bu soruları sormak; geleceği, bundan otuz yıl, yüz yıl sonrasını düşünerek ona göre çalışmak zorundayız” diye konuştu.
Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi kurucularından Dr. Ecehan Balta da iklim değişikliğini İklim Adaleti ve Gıda Egemenliği konu başlıkları altında inceledi. Ekolojik tarımın desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Balta, “Türkiye’de 1990’lı yıllardan beri gerçekleştirilen ekolojik mücadeleler daha çok yerel düzeyde kaldı ve yerel mücadele olarak algılandı. Günümüzde bu konuyu daha küresel anlamda konuşabiliyoruz” dedi.

Üç oturumdan oluşan sempozyumda, “İklim Değişikliği ve Sağlık” ile “Yerel Yönetimler ve İklim Değişikliği Çalışmaları” konuları ele alındı. Belediye bürokratları, akademisyenler, sivil toplum örgütleri ve öğrencilerin takip ettiği sempozyumun ikinci ve üçüncü oturumunda CHP Ankara Milletvekili Eczacı Gamze Taşçıer, Dr. Ahmet Soysal, Gazeteci ve Eczacı Erdal Kart, ÇMO İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız Devran ve Kadıköy Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdür Yardımcısı Ali Tulumen yer aldı.


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Çeşme kurtuluşunun 104. yılını gururla kutladı

Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, “Aradan 104 yıl geçti ama o günlerin cesareti, dayanışması...

9 saat önce

Yangın önleme stratejileri masaya yatırıldı

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB’a bağlı meslek odalarının iş birliğiyle düzenlenen 6....

9 saat önce

Menemen'de çömlek coşkusu Edis ve Nil Karaibrahimgil ile...

Menemen Belediyesi tarafından bu yıl 5’inci kez gerçekleştirilecek Uluslararası Menemen Çömlek...

9 saat önce

Karşıyaka’da hareketli hafta!

Karşıyaka Belediyesi, ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ etkinliklerini dopdolu bir programla...

11 saat önce

Buca’da kaçak moloza geçit yok

Buca Belediyesi, ilçe genelinde çevre ve görüntü kirliliğine yol açan yasa dışı moloz...

12 saat önce

Avrupa’nın genç yıldızları Foça’da buluştu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) ve Türkiye...

12 saat önce

Kültürel Miras Söyleşileri’nde İzmir’in sembol lezzetleri...

Konak Belediyesi’nin “Kültürel Miras Söyleşileri” serisinde bu kez İzmir’in sembolik lezzetleri...

13 saat önce

Efes Selçuk’un Sürdürülebilir Turizm Başarısı Avrupa...

Efes Selçuk, sürdürülebilir turizm alanındaki uluslararası başarısını Avrupa Turizm Başkenti...

13 saat önce

İzmirli çocuklar, iklim krizine karşı buluştu

Sosyal İklim Derneği tarafından Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği iş birliğiyle UNICEF...

13 saat önce

Hayata bağlayan teknoloji İzmir’de yaygınlaşıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi, hastane dışında meydana gelen ani kalp durmalarında erken...

13 saat önce

Başkan Eşki’den fırınlara gece yarısı denetimi

Okulların açılmasıyla birlikte Bornova genelinde çocukların sağlığını korumak amacıyla gıda...

13 saat önce

Büyükşehir ve MASKİ’den Çaybaşı Deresi’nde Kış Temizliği

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü...

1 gün önce