Mübadelenin 100'üncü yılında "Koridor" açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mübadelenin 100'üncü yıldönümünü anmak için düzenlenen etkinlikler kapsamında “Hatırlıyorum” yürüyüşü ve “Koridor” enstalasyonunun açılışı yapıldı. Mübadeleyi yaşamış ailelerin fotoğraf, ses ve görüntülerine yer verilen enstalasyon, 10 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ocak 1923’te Türkiye ile Yunanistan arasında yapılan mübadele anlaşmasının 100’üncü yıldönümü etkinlikleri kapsamında “Hatırlıyorum” yürüyüşü düzenledi. Mübadeleye dair hafıza mekânlardan biri olan Pasaport Gümrük'ten başlayıp, Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi’nde (APİKAM) son bulan hafıza yürüyüşüne İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ ile İzmirli yurttaş ve mübadiller katıldı. Yürüyüşün ardından APİKAM bahçesinde kurulan "Koridor" enstalasyonunun açılışı yapıldı. Mübadeleyi yaşamış ailelerin fotoğraf, ses ve görüntülerine yer verilen hafıza mekânı katılımcılara duygu dolu anlar yaşattı.
“Acısını sadece yaşayanlar”
10 Şubat’a kadar ziyaret edilebilecek enstalasyonun açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Bazı tarihi olaylar üzerimizde kalıcı etki yaratır. Dünya tarihindeki en önemli olaylardan biri de hiç kuşkusuz Birinci Dünya Savaşı ve onun mühim sonuçlarından biri mübadele olmuştur. Nüfus değişimleri dramdır, büyük yara izleri kalır. Yerinden yurdundan ayrılmanın, vatanından uzak kalmanın acısını sadece yaşayanlar bilir. Bizler bir arada yaşamanın önemini daha iyi anlamalıyız. Toplum olarak birlikte yaşamaya, huzura ihtiyacımız var. Kavgalar acılarımızı körüklüyor. Birlikte kardeşçe bir arada yaşayabiliriz” dedi.
“Bilinç oluşturmak gerek”
Dr. Erkan Serçe ise 19’uncu yüzyılın sonlarından itibaren travmatik bir gelişme olarak mübadelenin karşımıza çıktığını belirterek “Mübadelenin tarihsel kökenlerinin yanı sıra insani yönü var. Yer değiştiren insanlar misafir olarak kaldıkları yerleri değil, doğup büyüdükleri yerleri bıraktılar. O güne kadar yaşadıkları yerlerde yabancı görünenler gittikleri yerlerde de yabancı oldular. Bu Türkiye’de de Yunanistan’da da yaşandı. Ama şimdi 3’üncü kuşak, kökenini aramaya çalışıyor. Bundan sonra bu olayların bir daha tekrarlanmaması için ayrımcılığı ortadan kaldırmaya yönelik bilinç oluşturmak gerek” şeklinde konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Mübadelenin 100'üncü yılında “Koridor” açıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından mübadelenin 100'üncü yıldönümünü anmak için düzenlenen...
Mübadelenin 102. yılı Konak’ta anıldı
Konak Belediyesi’nin mübadelenin 102’nci yıldönümü anısına Mübadele Anıtı önünde düzenlediği...
Göztepe’nin 100. yılında gökyüzü sarı-kırmızı
İzmir’in köklü spor kulüplerinden Göztepe’nin 100. yılı, coşkulu bir kutlamaya sahne oldu. İzmir...
Yerel Haberleri
TümüKarşıyaka’nın 114 yıllık hikâyesi ‘Hatıra Bahçesi’nde...
Karşıyaka Spor Kulübü’nün 114 yıl önce bir zeytin ağacının altında filizlenen kuruluş ruhu,...
ABAK Ekibi Bölgesel Deprem Tatbikatında Görev Aldı
Aliağa Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğüne bağlı Aliağa Belediyesi Arama...
Aliağa Belediyesi Kasım Meclisi Toplanıyor
Aliağa Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 3 Kasım 2026 Salı günü saat 18.00’de...
Münih’te Konak rüzgarı: Başkan Mutlu, kentin tarihini ve...
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Türk...
Bilge Çınarlar’da yeni dönem 16 farklı kursla başladı
Karşıyaka Belediyesi Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, ileri yaştaki vatandaşların...
Kedinin midesinden 40 santimlik toka çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Seyrek Hayvan Hastanesi’nde veteriner hekimler, sıra dışı vakalara...
Başkan Vekili Şen’den Hafta Sonu Mesaisi
Menderes Belediye Başkan Asuman Şen, hafta sonunda iş başındaydı. Tesisleri denetledi,...
13 yıllık mücadelenin zaferi salonu gözyaşlarına boğdu
Buca Belediyesi’nin düzenlediği Kentler, Dertler ve Bağımlılık” panelinde, uyuşturucu...
Üniversiteli gençler Bornova’nın tarihini keşfetti
Bornova Belediyesi, İzmir’e ilk kez gelen üniversiteli gençlerin kenti tanıması amacıyla...
ABD’de dünya üçüncülüğü elde etti, İzmir’in gururu oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün milli güreşçisi İbrahim Özdemir, ABD’nin Las Vegas...
Büyükşehir’den çiftçiye “altın” fırsat
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin gelirini artırmak ve ürün çeşitliliğini geliştirmek...
Başkan Tugay’dan Seferihisar’da ortak hizmet ve iş...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Seferihisar programı kapsamında AK Parti ve...