‘Nar Elçileri’ Buca’da dayanışmayı büyütüyor
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), ‘Şiddete Karşı Medya İletişim Projesi-NAR’ mahalle buluşmalarında sıradaki durak Buca Yeşilbağlar Mahallesi oldu. Buca Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya mahallelinin ilgisi büyük oldu. Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, projenin bir parçası olmaktan mutlu olduğunu ifade etti.
KILIÇ: PROJELER FARKINDALIK YARATIYOR
Nar Projesi’ne destek vermekten ve projenin sacayaklarından biri olmaktan mutluluk duyduğunu aktaran Buca Belediye Başkanı Av. Erhan Kılıç, bu tarz projelerin farkındalık yarattığını dile getirdi. Şiddetin önlenmesi ve şiddet mağdurlarının korunması amacıyla Buca Belediyesi olarak hayata geçirdikleri projeleri paylaşan Başkan Kılıç, Özgecan Aslan Kadın Dayanışma Merkezi’ndeki psikolojik ve hukuki danışmanlık hizmetlerini anımsattı. Projeleriyle kadınların yanında olmaya devam edeceklerini belirten Kılıç, belediyedeki müdürlüklerin büyük çoğunluğunun da kadınlardan oluştuğunu dile getirdi. Başkan Kılıç, kadınların ekonomik yaşama katılımı için meslek edindirme kursları düzenlediklerini belirterek, “Şiddete maruz kalan herkese hayata geçirdiğimiz projelerle yalnız olmadıklarını gösteriyoruz” dedi. Öte yandan belediye çalışanı olan erkeklerin evde eşlerine şiddet uygulaması durumunda iş akdinin feshine kadar ciddi yaptırımlar getirdiklerini aktaran Kılıç, “Bu sadece kadın erkek arasında şiddet değil. Hiçbir insanın şiddete maruz kalmasını haklı gösteremeyiz. Burada şiddet olduğunda resen harekete geçmek gerekiyor, o nedenle beyan esas alınıyor” diye konuştu.
ŞİDDETİ İZLEYEN OLMAYALIM
Projenin hayata geçmesinde öncülük eden İGC Başkanı Dilek Gappi, şiddetin önlenmesi için “Herkesin bir sorumluluğu var” anlayışıyla yola çıktıklarını vurgulayarak, şiddete karşı mücadelenin sadece medyadaki dili düzeltmekle bitmediğini, bunun için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini aktardı. Şiddeti önlemek için birlik olmanın önemine değinen Başkan Gappi, “Şiddeti izleyen olmamamız lazım. Şiddeti mahallelerimizde yaşatmamak için gayret etmemiz gerekiyor. Hemen bir şeyler değişmese bile, gelişen süreçte bir şeyler değişir” sözlerini kaydetti. Projenin adını aldığı narın anlamına da dikkat çeken Gappi, “Nar, şiddet gören bireyin aslında yalnız olmadığını simgeliyor. Bundan sonra nar elçileri sizlersiniz” diye konuştu.
SORUMLULUK SİZLERDE
Şiddete maruz kalan olmasanız dahi şiddet görüldüğünde harekete geçen olunması gerektiğinin altını çizen Psikolog Sevgi Türkmen, kadının ve erkeğin üzerindeki toplumsal baskılara dikkat çekerek şiddeti tetikleyen unsurlara dikkat çekti. Fiziksel şiddet kadar psikolojik şiddetin de insan üzerinde ağır tahribata yol açtığını aktaran Türkmen, şiddete sessiz kalınmaması gerektiğini ve bu nedenle mahalledeki herkese büyük sorumluluklar düştüğünü belirtti.
YALNIZ DEĞİLSİNİZ
İstanbul Sözleşmesinin devamı niteliğinde olan 6284 sayılı yasanın önemine dikkat çekerek, şiddete karşı hukuki mücadelenin yollarını paylayan Avukat Birgül Değirmenci, “6284 sayılı kanun şiddetin önlenmesi için bazı düzenlemeler barındırıyor. Şiddete maruz kaldığınız andan itibaren bu kanundan yararlanabilirsiniz. Ayrıca KADES uygulaması da sizin ve çevrenizdekilerin şiddetten korunması için anında destek ekibin gelmesine yarayan bir uygulama. Bunun dışında şiddete uğradığınız andan itibaren belediyelerden, kolluk kuvvetlerine barolara kadar herkes bu durumun bir daha yaşanmaması için canla başla mücadele veriyor” şeklinde konuştu. Ayrıca Nar projesinin önemine vurgu yapan Değirmenci, “Şiddetsiz bir gelecek bizim elimizde” dedi. Şiddete maruz kalan kişinin hakkını aramak ve kendisini korumak için ücretsiz bir şekilde adli yardım hakkından faydalanabileceğini dile getiren Avukat Mürüvvet Suatoğlu Balcılar da, “Şiddete maruz kalıyor iseniz hiçbir ücret vermeden 81 ildeki tüm barolardan yardım alabilirsiniz. Şiddeti önleme ve izleme birimlerine başvuruda bulunabilirsiniz. Beyanınız kafidir. Bunun için illa evli olmanız da gerekmiyor. İmam nikahlıysanız da bu yasa kapsamında koruma altındasınız” şeklinde konuştu. Öte yandan şiddete karşı duyarsız olunmaması gerektiğinin altını çizen Balcılar, “Şiddete tanık olduğunuzda bir telefon etmekten imtina etmeyin. Şiddete maruz kaldığınızda ya da bu ihtimal doğduğunda hemen kolluk kuvvetlerine başvurun. Şiddetle ilgili beyanlarınızı tutanak altına geçirilmesini isteyin” dedi.
ERKEKLER KENDİLERİNİ DÜZELTMELİ
Özellikle kadına yönelik şiddet unsurlarında hep kadınların mücadele verdiğini aktaran “Şiddetsiz Erkek” eğitmeni Murat Göç Bilgin, “Kadına yönelik şiddette kadınla hep mücadele ediyor ama asıl erkekleri de bu işin içine katmak gerekiyor. Çünkü kadınlara şiddet uygulayanlar erkekler. Erkekleri bu işin içine katmadan kadına yönelik şiddeti bitirmek mümkün değil. Önce erkekleri eğiteceğiz ondan sonra kadınlarla konuşacağız” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP'li Güç'ten iktidar mesajı: Dayanışmayı güçlendirmeye...
CHP'de butlan yönetimi tarafından İzmir il başkanlığı görevinden alınan Çağatay Güç, Özgür...
Başkan Tugay'dan tarımın önemine vurgu: Sahip çıkmaya...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Selçuklu çiftçilerle nar hasadı yaptı....
Zeytinköy'ün ilk nar şenliği bu pazar Efes Selçuk'ta...
Efes Selçuk Belediyesi, üreticilerin desteklenmesi için 8 Ekim Pazar günü Zeytinköy’de ‘Nar...
Yerel Haberleri
TümüKarşıyaka’nın 114 yıllık hikâyesi ‘Hatıra Bahçesi’nde...
Karşıyaka Spor Kulübü’nün 114 yıl önce bir zeytin ağacının altında filizlenen kuruluş ruhu,...
ABAK Ekibi Bölgesel Deprem Tatbikatında Görev Aldı
Aliağa Belediyesi Afet İşleri ve Risk Yönetimi Müdürlüğüne bağlı Aliağa Belediyesi Arama...
Aliağa Belediyesi Kasım Meclisi Toplanıyor
Aliağa Belediyesi Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı, 3 Kasım 2026 Salı günü saat 18.00’de...
Münih’te Konak rüzgarı: Başkan Mutlu, kentin tarihini ve...
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen Türk...
Bilge Çınarlar’da yeni dönem 16 farklı kursla başladı
Karşıyaka Belediyesi Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, ileri yaştaki vatandaşların...
Kedinin midesinden 40 santimlik toka çıktı
İzmir Büyükşehir Belediyesi Seyrek Hayvan Hastanesi’nde veteriner hekimler, sıra dışı vakalara...
Başkan Vekili Şen’den Hafta Sonu Mesaisi
Menderes Belediye Başkan Asuman Şen, hafta sonunda iş başındaydı. Tesisleri denetledi,...
13 yıllık mücadelenin zaferi salonu gözyaşlarına boğdu
Buca Belediyesi’nin düzenlediği Kentler, Dertler ve Bağımlılık” panelinde, uyuşturucu...
Üniversiteli gençler Bornova’nın tarihini keşfetti
Bornova Belediyesi, İzmir’e ilk kez gelen üniversiteli gençlerin kenti tanıması amacıyla...
ABD’de dünya üçüncülüğü elde etti, İzmir’in gururu oldu
İzmir Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü’nün milli güreşçisi İbrahim Özdemir, ABD’nin Las Vegas...
Büyükşehir’den çiftçiye “altın” fırsat
İzmir Büyükşehir Belediyesi, çiftçilerin gelirini artırmak ve ürün çeşitliliğini geliştirmek...
Başkan Tugay’dan Seferihisar’da ortak hizmet ve iş...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Seferihisar programı kapsamında AK Parti ve...