Ortaylı ve Şengör Cumhuriyet’in 101. yılını konuştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Cumhuriyetimizin 101.Yılı’’ söyleşisinde ünlü bilim insanları Prof. Dr. İlber Ortaylı ve Prof. Dr. Celal Şengör’ü konuk etti. Söyleşiye yoğun ilgi gösteren İzmirliler, AASSM’nin salonunu doldurup sahneye taştı. Başkan Tunç Soyer’in de izlediği söyleşide Ortaylı ve Şengör, bilim, tarih, Cumhuriyet, Atatürk, eğitim sistemi gibi birçok konuya dair bilgi ve anekdotlar anlattı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarihçi, akademisyen, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ile akademisyen, bilim insanı, yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör’ü “Cumhuriyetimizin 101.Yılı’’ söyleşisiyle İzmirlilerle buluşturdu. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) düzenlenen söyleşiye, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan ve eşi Selin Bakan, CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, iş dünyasının temsilcileri, sivil toplum kuruluşu başkanları, akademisyenler, sanatçılar ve çok sayıda İzmirli katıldı.
İZMİRLİLER SAHNEYE TAŞTI
AASSM Büyük Salon’da düzenlenen söyleşiye İzmirliler büyük ilgi gösterdi. İlber Ortaylı ve Celal Şengör için salona gelen 7’den 70’e İzmirliler tüm koltukları doldurdu. Söyleşiyi dinlemek isteyen yurttaşlar salonda yer kalmayınca Ortaylı ve Şengör’ün yer aldığı sahneye alındı.
CUMHURİYET'İN EĞİTİM SİSTEMİNİN BİR DAHA GÖZDEN GEÇİRİLMESİ GEREK
Söyleşide İlber Ortaylı, insanlık tarihinden dünya edebiyatına, Avrupa tarihinden Türkiye tarihine, eğitimin toplumdaki yerinden sosyal hayata kadar birçok konu hakkında konuştu; anekdotlar anlattı. Günümüz eğitim sistemi ve gençlerin yetişmesi hakkında konuşan İlber Ortaylı, “Gençlerimiz maalesef okuma alışkanlığından çok uzak. Bu eğitim sistemi ne Türkiye’de ne de dünyada bizi bir yere götürüyor. Para hırsıyla yetişen bir nesil ortaya çıkarıyor. İnsan yetiştirmeyi hedef almayan bir eğitim tarzı var. Türkiye’de eğitim de bu çukura girmiştir. Cumhuriyet’in eğitim felsefesi anlaşılmadı. Cumhuriyet eğitim sisteminin bir daha gözden geçirilmesi gerekliliği çok açıktır. Cumhuriyet’in nasıl insan yetiştirmek istediğini yeniden anlamamız gerekiyor” diye konuştu.

ATATÜRK İZMİR'İ ÇOK SEVİYOR
Atatürk’ün arkeoloji, tarih, kültür ve sanata verdiği önemden söz eden Ortaylı, Atatürk için İzmir’in önemli bir yeri olduğunu söyledi. Ortaylı, “Atatürk burayı çok seviyor, çünkü İzmir onun yaptıklarını anlayan bir yer” dedi.
Türkiye Cumhuriyeti’nin birçok alanda büyük ilerleme kaydettiğini, ancak kültür hayatının yarım asrı aşkın bir süredir durduğunu vurgulayan Ortaylı, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizim Kemalist dönemi iyi anlamamız lazım. Sanayileşme tamam ama bir milletin medeni olmak için başka şeylere de ihtiyacı var. Çok iyi coğrafya ve tarih bilecek. Atatürk buna gayret etmiş. Bu maalesef yarım yamalak gidiyor, hatta gitmiyor. Memleketin okullarında coğrafya dersi kaldırılıyor. Bu anlaşılmayacak bir şey. Coğrafya yok, tarih yok, arkeoloji yok.”
ATATÜRK ADINI AKILLA DEĞİŞTİRİN
Atatürk’ün eğitim sistemine dikkat çeken Celal Şengör ise, “Atatürk eğitim sistemini aslında ilk zamanlarında Zabit ve Kumandan ile Hasbihal adlı kitabında anlatıyor. Atatürk diyor ki; bir zabitin Harbiye’den mezun olması demek onun kumandan olabileceğine garanti veren bir şey değildir. Bu, sadece o subayın bir teğmen olarak bir takımın başına geçmesi demektir. O bölüğün komutanı, onun öğretmeni olacaktır. Orada teğmen, bölük komutanı olmayı öğrenecektir. Ondan sonra bölük komutanı olduğunda alay komutanı onun öğretmeni olacaktır diyor. Atatürk Cumhurbaşkanı olduğunda ise, tahsil sadece kitaptan yapılmaz. Tahsil eden kitapta yazılanı kısmen de olsa tatbik etmek zorundadır. Atatürk, eğitim özelinde işi öngörüyor. Okullarımızda laboratuvar olması gerekiyor diyor. Atatürk’ün eğitim sistemine dönmemiz gerekiyor. Bana Atatürk’e hala ihtiyacımız var mı diye soruyorlar. Ben de onlara Atatürk adını akılla değiştirin diyorum. Evet, bizim akıla ihtiyacımız var ” şeklinde konuştu.
BAŞKAN SOYER'DEN ZEYTİN FİDANI
Söyleşinin ardından Başkan Tunç Soyer, İlber Ortaylı ve Celal Şengör’e zeytin fidanı hediye ederek, “Bugün bizimle olduğunuz için sizlere ve bu salonu dolduran tüm İzmirlilere çok teşekkür ediyorum” dedi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
JEOFEST ’26 Celal Şengör ile kapılarını açtı
Bornova Belediyesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen JEOFEST ’26, dünya çapındaki yer bilimci...
Prof. Dr. Ortaylı'nın cenaze törenine yoğun katılım
Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, bugün İstanbul’da gerçekleştirilen törenlerle son yolculuğuna...
Fatih Altaylı'dan İlber Ortaylı açıklaması: Sağlık...
Gazeteci Fatih Altaylı, Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın son günlerde ciddi sağlık sorunları ile...
Yerel Haberleri
TümüFoça’da Cumhuriyetin 103. Yılı Coşkuyla Kutlandı
Foça’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü; resmî törenler, tebrikat programı,...
İzmir’in Deprem Master Planı hazırlanıyor
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın öncülüğünde, kenti depreme karşı daha...
Pehlivan: Cumhuriyeti 365 gün yüreğimizde taşıyoruz
Menemen'de iki günlük Cumhuriyet Bayramı coşkusunun finali, Cumhuriyet Meydanı'nda...
Urla’da zeytinin bereketi sanatla buluşuyor
III. Uluslararası Urla Zeytin ve Sanat Festivali, 6-8 Kasım’da üç gün boyunca zeytinin kadim...
Dikili’de Cumhuriyet’in 103. yıldönümü coşkuyla kutlandı
Dikili ve Çandarlı’da Cumhuriyet’in 103. yıl dönümü, bayraklarla gerçekleştirilen kortej...
Cumhuriyet’in 103. yılı Buca’da coşkuyla kutlandı
Buca’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, spor gösterileri, geleneksel kortej yürüyüşü ve Işılay...
Karşıyaka Cumhuriyet aşkıyla tek yürek!
Türkiye Cumhuriyeti’nin 103. kuruluş yıl dönümü, Karşıyaka’da muhteşem bir fener alayı ile...
Büyükşehir’den öğrencilere deprem çantası ve afet eğitimi
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 30 Ekim 2020’de 117 kişinin yaşamını yitirdiği depremin 6’ncı yıl...
23 saat oğlunu enkazda bekledi, şimdi başkalarına umut...
İzmir’de 30 Ekim depreminde 12 yaşındaki oğlu Berk’i ve köpeği Alf’i kaybeden Meryem Kaya...
30 Ekim’in kahramanları o günü unutamıyor
2020 yılında meydana gelen İzmir depreminin üzerinden altı yıl geçse de itfaiye personelinin...
Bornova’da tarihi gece
Bornova Belediyesi’nin düzenlediği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında coşku sokaklardan...
Başkan Sengel’den 29 Ekim Mesajı: “Milli İrade Esastır”
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 103. yıl dönümü, Efes Selçuk’ta gün boyu süren etkinliklerle...