Peynircioğlu Deresi’ndeki ıslah projesi tamamlandı!
Doğayla iç içe yeni bir yaşam alanı
Mavişehir’deki Peynircioğlu Deresi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin küresel iklim kriziyle mücadele kapsamında kıyı kesimiyle Halk Park ve devamındaki güzergah üzerinde kesintisiz bir ekolojik koridor oluşturdu. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmirliler için yeni çekim merkezi haline gelecek Peynircioğlu Deresi’nde tamamlanan çalışmaları inceledi.

İlk örnek
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer dere ve çevresinde yapılan çalışmaları Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ile birlikte inceledi. Projenin İzmir Büyükşehir olarak hayata geçirmek istedikleri yeşil alt yapı projesinin ilk ve çok başarılı örneği olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “İnsanların içinde bulunmaktan huzur bulacağı bir alan. Bir yandan dere temizlenmiş oldu bir yandan da derenin çevresinde 40 bin metrekarelik bir yaşam alanı oluşturuldu. Bu yaşam alanı da insanların doğayla barışmasını, buluşmasını kolaylaştıracak bir alan. Projenin maliyetinin yüzde 35'i Avrupa Birliği hibesinden karşılandı. Emek veren tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Karşıyaka'ya hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
Sahip çıkacağız
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay ise “Burası doğayla insanı buluşturan, kentteki iklimin olumlu yönde değişmesine katkıda bulunacak bir yaşam alanı. Başarıyla gerçekleştirilmiş bir proje uygulaması. Yeşil dokunun kendini geliştirmesi ve burada yapılacak sosyal etkinliklerle çok daha muhteşem bir alana dönüşecek. Başkanımıza ve projeye emek verenlere teşekkür ediyorum. Biz de sahip çıkmak ve en iyi şekilde kullanmak için elimizden gelen özeni göstereceğiz” dedi.
Neler yapıldı?
Derenin etrafında 15 bin metrekaresi karbon tutan bitkilerden oluşmak üzere 26 bin 500 metrekarelik yeşil alan oluşturuldu. Proje kapsamında alana Akdeniz iklimine uygun bin 150 ağaç, 250 bin adet çalı ve yer örtücü dikildi. 800 metre uzunluğundaki derenin her iki tarafındaki beton yüzeylerin bir kısmı kaldırılarak toprak taşıyıcı sistem oluşturuldu. Bu bölümlere 16 bin adet kazayağı bitkisi dikildi. Dere kenarlarının daha da yeşillenmesi için toprağa tohum ekildi. Çeşitli bitkilerden oluşturulan yeşil çitle çevrelenen dere kenarında 5 adet ahşap güneşlenme terası, 6 adet ahşap uzanma ünitesi ve oturma birimleri oluşturuldu. Alana polen toplamak için uzun yol kat eden arıların ve böceklerin dinlenmesine olanak sağlayacak 10 polinatör (böcek) evi de yerleştirildi.
Deredeki taşkın riskini azaltmak için yağmur suyunun yeraltına karışmasını sağlayacak geçirimli 2 kilometrelik bisiklet ve yürüyüş yolları yapıldı. Ayrıca doğal malzeme olan kiremit irmiğinden 500 metrelik koşu yolu oluşturuldu. Derenin içine hem suyun oksijen alması sağlanıp kirlenmesi önlenecek hem de güzel bir görünüm sağlayacak fıskiyeler yerleştirildi. 8 adet uzanma ünitelerinin arkasında 90 metrekarelik meyve duvarı da oluşturuldu. Meyve duvarında böğürtlen ve üzüm meyveleri kullanıldı.
AB’nin en yüksek bütçeli hibe programı
Avrupa Birliği’nin en yüksek bütçeli hibe programı olan HORIZON 2020 kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Doğa Esaslı Çözümler” projesi 2017’de 39 uluslararası proje arasından seçilerek 2,3 milyon Euro hibe almaya hak kazandı. Böylelikle İzmir, İngiltere’nin Liverpool ve İspanya’nın Valladolid şehirleriyle birlikte öncü ve uygulayıcı şehir oldu. Proje, Karşıyaka kent merkezinden Çamaltı Tuzlası’na kadar olan bölgeyi içeriyor. Bu bölgede karbon salımını azaltmak, bioçeşitliliği artırmak, yoğun kentleşmenin getirdiği hava sıcaklığını düşürmek, yeşil alan miktarını artırmak, sel–taşkın riskini azaltmak ve halkın yaşam kalitesini artırmak amacıyla ortaya konacak model İzmir için rehber olacak.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Körfez'e akan kirliliğe karşı gece gündüz mücadele
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, Körfez'e ulaşan kirliliği azaltmak ve dere...
İZSU’dan Manda Çayı’nda temizlik seferberliği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yaz aylarında kötü koku oluşumunu önlemek ve İzmir Körfezi’ne ulaşan...
Safran Deresi Temizleniyor, Atatürk Kent Parkı Nefes Alıyor
MASKİ Genel Müdürlüğü, Yunusemre ilçesi Güzelyurt Mahallesi sınırlarında yer alan Atatürk Kent...
Yerel Haberleri
TümüBuca’da üniversitelilere tam destek
Buca Belediyesi, Tarık Akan ve Işılay Saygın Gençlik Merkezlerinde öğrencilere sunduğu ücretsiz...
İEF'in bilançosu belli oldu: 9 günde 560 bin kişi!
Bu yıl 5-13 Eylül tarihleri arasında İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ...
Konak Belediyesi’nin Kış Spor Okullarında kayıt heyecanı...
Konak Belediyesi’nin her yaştan vatandaşı sporla buluşturan Spor Okullarında yeni dönem...
Gökçealan Osmancık Üzüm Şenliği Renkli Etkinliklerle...
Efes Selçuk Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi iş birliğiyle düzenlenecek Gökçealan...
İzmir’den dünyaya yeni kapılar açılıyor
Çek Cumhuriyeti’nin Ankara Büyükelçisi ve beraberindeki heyeti misafir eden İzmir Büyükşehir...
Bornova Belediyesi’nden sosyal belediyecilikte çığır açan...
Bornova Belediyesi’nin Yakaköy’de hayata geçirdiği 20 dönümlük Dayanışma Tarlası’nda hasat...
Okul trafiği İZUM’un yakın takibinde
İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasıyla artan trafik...
İzmirim Kart’ta yeni dönem
İzmir Büyükşehir Belediyesi iştiraki İzmir İnovasyon ve Teknoloji AŞ’nin toplu ulaşımda...
Foça, Avrupa’nın genç voleybol yıldızlarını ağırlamaya hazır
CEV U18 2026 Avrupa Plaj Voleybolu Şampiyonası, 17-20 Eylül tarihleri arasında Foça’da...
Dikili'nin kurtuluşunun 104. yılı coşkuyla kutlandı
Dikili'nin düşman işgalinden kurtuluşunun 104. yıl dönümü, gün boyunca düzenlenen törenler, halk...
Latife Hanım Köşkü’nde çalışmalar sona yaklaştı
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, restorasyon çalışmalarında son viraja girilen tarihi...
Tugay: Basmane’yi İzmir’in yeniden buluşma noktası yapacağız
Taçsız Kral lakaplı Metin Oktay, vefatının 35. yıl dönümünde “Anılarla Basmane Sohbetleri”...