Rafet Hoca alkışlarla uğurlandı
Dün yaşamını yitiren Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun Kurucu Genel Sanat Yönetmeni Kemal Rafet Gücoğlu, son yolculuğuna yıllarını verdiği sahneden alkışlarla uğurlandı. Usta sanatçı için Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen törene katılan Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, “Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, İzmir’in en köklü şehir tiyatrosu. Onun kökü de Rafet Hocamız. O kökü hep beraber gökyüzüne kadar uzatacağız” diye konuştu.
1992-2007 yılları arasında Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun Kurucu Genel Sanat Yönetmenliği’ni yapan ve dün hayatını kabeden Kemal Rafet Gücoğlu için Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nde tören düzenlendi.
Tören, Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, sanat dünyasından dostları, yetiştirdiği öğrenciler ve Bornova Belediyesi çalışanlarının katılımıyla gerçekleşti.
O BBŞT’NİN KÖKÜYDÜ
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Kemal Rafet Gücoğlu ile 2005 yılında kursiyer olarak girdiği Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda tanıştığını anlattı. “Hocam” dediği Gücoğlu’nun sanat dünyasına pek çok isim kazandırmış çok özel bir kişilik olduğunu ifade eden Başkan Eşki,
“Ben aday adaylığımda, başkan adaylığımda ve göreve geldikten sonra hep söyledim; Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu İzmir en köklü tiyatrosu. Onun kökü burada. Yani Rafet Gücoğlu. Bu kökü hep beraber gökyüzüne kadar uzatacağız. Şehir Tiyatromuzu daha da büyütüp geliştirirken kendisinin anısını da her zaman yaşatacağız. Hepimizin başı sağolsun, ışıklar içinde uyusun” dedi.

YOL ARKADAŞIMIZ, YOLDAŞIMIZDI
Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Onur Erdoğan, “Bu tiyatro Rafet Gücoğlu'nun yoktan var ettiği bir kurumdur ve tarihte her zaman yerini alacaktır. Rafet Hoca, muhalif bir tiyatrocuydu. Bizi de bu şekilde eğitti. Bu tiyatronun çatısı altında pek çok sanatçı yetiştirdi. Yol arkadaşı, yoldaşı oldu” diye konuştu.
ARAMIZDAN ERKEN AYRILDI
BBŞT yönetmenlerinden Hakan Taner Yıldırım, duygularını; “Çok heyecanlıydı ve bütün heyecanını bize yansıtırdı. Ne hissetmem gerektiğini bilmiyorum açıkçası. Nurlar içinde uyusun. Çok erken yaşta gitti” sözleriyle dile getirirken, BBŞT’te başladığı sanat yaşamına İstanbul’da devam eden yeğeni Utku Gücoğlu, “Beni arayan herkes ‘başın sağolsun’ değil, başımız sağolsun’ dedi. Kendisinin ne kadar sevildiğini ve sahiplenildiğini göstermesi açısından bunun anlamı çok büyük” dedi.
Rafet Gücoğlu, Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi Sevda Şener Sahnesi’nde düzenlenen törenin ardından alkışlarla son yolculuğuna uğurlandı. Küçükpark’taki Yeni Cami’de öğle namazını mütakip kılınan cenaze namazının ardından Bornova Yeni Hacılarkırı Mezarlığı’nda toprağa verildi.

KEMAL RAFET GÜCOĞLU KİMDİR?
1959 yılında Konya Ilgın’da doğdu. İzmir Atatürk Lisesi’nden mezun olduktan sonra Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü Dramatik Yazarlık Anasanat Dalı’nı kazandı. “Çark”, “Gür Turunç Ağaççığı” gibi oyunlarla Suat Taşer Kısa Oyun Yarışması’nda ödül aldı. 1992 yılında Ali Sözer başkanlığında Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nu kuran Kemal Rafet Gücoğlu, 2007 yılına kadar Genel Sanat Yönetmenliği görevini sürdürdü. Bu süre içinde pek çok oyun yazdı, yönetti ve oyuncu olarak sahnede yer aldı. Türkiye’de ilk Bedensel Engelliler Tiyatrosu’nu kurdu, “Kuşlar İzmir Üstüne Uçar” adlı oyunu ÇÖYDER’le onlarca kez sahneledi. Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’nin, Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu’nun kurulmasını sağladı. Kamyon Tiyatrosu’yla Bornova’da tiyatroya gidemeyen mahallelerdeki çocukları tiyatroyla tanıştırdı. Sadece tiyatroda değil beyaz perdede de filmlerde oynayan Kemal Rafet Gücoğlu 8 Mayıs 2024 tarihinde İzmir’de hayata gözlerini yumdu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
AK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...
Özkan Yücel, İzmir'de son yolculuğuna uğurlandı
İzmir Barosu’nun önceki dönem başkanlarından Av. Özkan Yücel, geçtiğimiz günlerde geçirdiği kalp...
Ferdi Zeyrek gözyaşları ve alkışlarla uğurlandı
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, gözyaşları ve alkışlarla son yolculuğuna...
Yerel Haberleri
TümüÇeşme kurtuluşunun 104. yılını gururla kutladı
Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli, “Aradan 104 yıl geçti ama o günlerin cesareti, dayanışması...
Yangın önleme stratejileri masaya yatırıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile TMMOB’a bağlı meslek odalarının iş birliğiyle düzenlenen 6....
Menemen'de çömlek coşkusu Edis ve Nil Karaibrahimgil ile...
Menemen Belediyesi tarafından bu yıl 5’inci kez gerçekleştirilecek Uluslararası Menemen Çömlek...
Karşıyaka’da hareketli hafta!
Karşıyaka Belediyesi, ‘Avrupa Hareketlilik Haftası’ etkinliklerini dopdolu bir programla...
Buca’da kaçak moloza geçit yok
Buca Belediyesi, ilçe genelinde çevre ve görüntü kirliliğine yol açan yasa dışı moloz...
Avrupa’nın genç yıldızları Foça’da buluştu
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde, Avrupa Voleybol Konfederasyonu (CEV) ve Türkiye...
Kültürel Miras Söyleşileri’nde İzmir’in sembol lezzetleri...
Konak Belediyesi’nin “Kültürel Miras Söyleşileri” serisinde bu kez İzmir’in sembolik lezzetleri...
Efes Selçuk’un Sürdürülebilir Turizm Başarısı Avrupa...
Efes Selçuk, sürdürülebilir turizm alanındaki uluslararası başarısını Avrupa Turizm Başkenti...
İzmirli çocuklar, iklim krizine karşı buluştu
Sosyal İklim Derneği tarafından Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği iş birliğiyle UNICEF...
Hayata bağlayan teknoloji İzmir’de yaygınlaşıyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, hastane dışında meydana gelen ani kalp durmalarında erken...
Başkan Eşki’den fırınlara gece yarısı denetimi
Okulların açılmasıyla birlikte Bornova genelinde çocukların sağlığını korumak amacıyla gıda...
Büyükşehir ve MASKİ’den Çaybaşı Deresi’nde Kış Temizliği
Manisa Büyükşehir Belediyesi ile Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürlüğü...