Soyer: “Bu kadim topraklardan dünyaya bizim de söyleyeceklerimiz var”
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin düzenleyeceği İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Uzman toplantılarının sonuncusu bugün “Geleceği Görüyoruz” başlıklı buluşma ile yapılıyor. Toplantının açılışında konuşan Başkan Soyer, bu kadim toprakların dünyaya söyleyecek sözünün bulunduğunu belirterek, “Biz de sadece yapacağımız köprüleri, yolları, kanalları değil iyi tasarlanmış bir geleceği de miras bırakmak istiyoruz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 15-21 Şubat 2023 tarihleri arasında “Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz” sloganıyla düzenlenecek İkinci Yüzyılın İktisat Kongresi’nin yedi aydır süren hazırlık toplantılarında sona gelindi. 10 Ağustos ve 1 Aralık 2022 tarihleri arasında düzenlenen ve kongrenin ilk safhasını oluşturan paydaş buluşmalarının ardından kongre çalışmalarında ikinci aşama uzman toplantıları, “Geleceği Görüyoruz” buluşması ile sona erecek. Son toplantı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in ev sahipliğinde İzQ Girişimcilik Merkezi’nde başladı.
Heyecan ve umut verici bir yolculuğa çıktık
Toplantının açılışında konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, uzun bir süredir sürdürülen iktisat kongresi çalışmalarının son derece heyecan ve umut verici bir yolculuk olarak devam ettiğini söyledi. Başkan Tunç Soyer, iktisat kongresi düzenleme gerekçelerine değindiği konuşmasında şunları söyledi: “Bizim açımızdan yola çıkışta üç temel motivasyon noktası vardı. Birincisi; yüz yıl önce daha İstanbul işgal altındayken, henüz Lozan müzakereleri tamamlanmamışken hatta kesintiye uğramışken, İzmir yangını üzerinden 5 buçuk ay geçmişken, Cumhuriyet kurulmamışken, büyük belirsizlikler varken, insanlar umutlarını yitirmişken, yeni kurulacak devletin iktisat politikalarını belirlemek üzere bir yolculuk başlatılıyor. Ankara'da meclis var ama Mustafa Kemal Atatürk ne kendi uzmanlarına ne meclise bu işi yapma yetkisi, sorumluluğunu bırakıyor. O karda kışta Türkiye'nin her yerinden delegeleri davet ediyor ve onlarla iktisat politikalarının belirlenmesi sürecini başlatıyor.”

Ortak akıl vurgusu
Yüz yıl önce tamamen sivil bir inisiyatifle ortak akıl arayışının ortaya konduğuna dikkat çeken Başkan Soyer, iktisat kongresi çalışmalarını başlatırken ikinci motivasyon kaynaklarını da şu sözlerle açıkladı: “İkincisi ise bir araştırma şirketinin yaptığı araştırma. Araştırmada 18-30 yaş arasındaki gençlere 'Geleceğiniz için ne hayal ediyorsunuz' sorusu yöneltiliyor. Gençlerin yüzde 86'sı bir fikrinin olmadığını söylüyor. Bu bizi çok şaşırttı ve üzdü. Çünkü umudunu, hayalini kaybetmiş bir ülkede nasıl bir gelecek tasavvur edebilirsiniz? Şu anda da bir savaş sonrası ikliminde yaşanabilecek olumsuzluklara benzer şeyler yaşanıyor. Savaş sonrası ikliminde özgüven, umut kaybı vardı. Biz de bugünden bakarak geleceğe dair bir hayal, beklenti ortaya konmasını sağlayabilir miyiz kaygısıyla çalışmak istedik.”

“Bizim de söyleyeceklerimiz var”
Başkan Soyer, çalışmalardaki son motivasyon noktasını da küresel krizler olarak açıkladı. Soyer, “İnsanların yüz yüze kaldığı küresel krizler, iklim, gıda, enerji krizi var. Tüm bunlar bizim de izlediğimiz gelişmeler ama bu kadim coğrafyadan bütün bu krizlerle ilgili bir ses çıkmaz mı? Sadece duyup, dinleyip, kopyala yapıştır mı yapılır? Bizim söyleyecek bir şeyimiz yok mu? Bizim bu dünyaya vereceğimiz ilham olamaz mı? Bu üç motivasyon noktası bizi bu yolculuğa çıkardı. Kazım Karabekir Paşa 'Biz mazimizden değil istikbalimizden mesulüz' diyor. Biz de sadece yapacağımız köprüleri, yolları, kanalları değil iyi tasarlanmış bir geleceği de miras bırakabiliriz. Heyecanımızı paylaştığınız için, verdiğiniz katkılar için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Tugay 'aşure günü' etkinliği'nde konuştu: Yanlışın önünde...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Bornova Pir Sultan Abdal Kültür Derneği...
CHP'li Güç'ten 'görevden alınma' tepkisi: Bizim açımızdan...
Dün MYK toplantısı sonrasında görevden alınan Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığı’nda...
CHP'li Günay, projelerini anlattı
CHP Güzelbahçe Belediye Başkan Adayı Mustafa Günay, proje tanıtım toplantısını gerçekleştirdi....
Yerel Haberleri
TümüKonak’a yeni nefes alanı: 6 bin metrekarelik park hizmete...
Konak Belediyesi, Yenişehir Mahallesi’nde yapımını tamamladığı 6 bin metrekarelik parkı...
Karşıyaka’nın patileri, yeni yuvalarına kavuşmayı bekliyor
Karşıyaka Belediyesi tarafından kente kazandırılan Bakioğlu Can Dostlarımız Yaşam Merkezi ve...
Karabağlar Belediyesi Zabıtasında aday memurlar yemin etti.
Karabağlar Belediyesi Zabıta Müdürlüğü'nde aday memur olarak görev yapan zabıta memurları için...
İzmir'in ilk lavanta parkı Bornova'ya
Karşıyaka Çarşısı’nda araç denetimleri sürüyor
Kent düzenini sağlamak ve toplum huzurunu güvence altına almak için çalışan Karşıyaka...
Çandarlı’nın geleceğine imza: Cumhuriyet Meydanı coşkulu...
Dikili Belediyesi tarafından Çandarlı’ya kazandırılan Cumhuriyet Meydanı, binlerce vatandaşın...
Buca’da kadınlar buluşuyor, dayanışma güçleniyor
Buca Belediyesi, kadınların kentten beklentilerini dinlemek ve kadın dayanışmasını g...
Saadet Mirci Semt Merkezi hayata yeniden açılan kapısı oldu
Konak Belediyesi Enver Şükrü Aytulun Saadet Mirci Semt Merkezi’nde hayata tutunan, yaşama...
İzmir Yurttaş Meclisi 15 ilçeye ulaştı
İzmir genelinde sürdürülen İzmir Yurttaş Meclisi çalışmaları kapsamında bugüne kadar 15 ilçede...
Onat Tüneli İzmir trafiğine nefes aldıracak
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yapımını sürdürdüğü Buca Onat Tüneli tamamlandığında, Buca ile...
Selçuk, Beach Flag Futbol turnuvasına ev sahipliği yapıyor
Efes Selçuk, bu yıl önemli bir spor organizasyonuna daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor....
Bornovalı muhtarlardan yoğun mesaiye ‘Makarna’ molası
Bornovalı muhtarlar, yoğun mahalle mesaisine Bornova Belediyesi’nin EVKA-3’teki Mutfak...
