Soyer: “Geleceğe miras bırakılacak bir anıt yapı olacak”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim İzmir depreminde zarar gören ana hizmet binasının yerine yapılacak anıt yapı için düzenlenen "Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi" yarışmasında jüri üyeleri, birinci aşama değerlendirmeleri için toplandı. İlk değerlendirme toplantısı için bir araya gelen jüri üyelerini ziyaret eden Tunç Soyer, “Geleceğe miras bırakılacak, Türkiye’de de dünyada da örneği az bulunan bir anıt yapı olacak. Bize gururunu taşımak kalacak” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Ekim depreminde hasar gördüğü için yıkılan Konak’taki ana hizmet binasının yerinde inşa edilecek anıt yapı için açtığı fikir projesi yarışmasında jüri üyeleri birinci aşama için değerlendirme toplantılarına başladı. “Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi” başlığı ile yapılan başvuruların ardından jüri üç gün sürecek ilk değerlendirme için Tarihi Bıçakçı Han’da bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de jüri üyelerini ziyaret etti.

SOYER: “ÇOK KIYMETLİ”
Jüri Başkanı mimar Nevzat Sayın, süreç hakkında Başkan Tunç Soyer’e bilgi verdi. Başkan Soyer, “Allah kolaylık versin. 150 projeden 26’ya iniyorsunuz, sonra 8’e inecek ve ardından 1 tane kalacak. Çok zor bir iş olmalı. Kolaylıklar diliyorum. İyi ki varsınız, elinize emeğinize sağlık. Konak’ta geleceğe miras bırakılacak, Türkiye’de de dünyada da örneği az bulunan bir anıt yapı olacak. Bu, çok kıymetli… Bize gururunu taşımak kalacak” dedi.
KENTLİNİN GÜNDELİK YAŞAMINA KATKI KOYACAK
Projeyle, yerel demokrasinin temsil edildiği Büyükşehir Belediye Başkanlığı, toplumsal yaşamı iyileştiren kararların alındığı halka açık Belediye Meclis Salonu projelerinin elde edilmesi hedefleniyor. Yarışma, yaklaşık iki yüz yıldır kentin hem tarihsel hem de yönetsel merkezi olan Konak (Atatürk) Meydanı için tasarlandı. Konumu ve içinde barındırdığı yapılarla kentin yoğun bir alanı olarak yaşayan meydan, yıllar içinde yapılan imar çalışmaları, yarışmalar ve farklı düzenlemeler ile değişime uğrasa da kent merkezi özelliğini hala sürdürüyor. Seçilecek projede alanın kentsel özelliklerinin ortaya çıkarılması, alanın tarihi, kültürel, sosyal değerlerinin göz önüne alınarak, kentlinin gündelik yaşamına katkı koyması esas alınacak.
İki aşamalı olacak
Serbest, ulusal, iki aşamalı olan fikir projesi yarışmasıyla, “İzmir’in demokrasi odağının” ne tür işlevleri içereceği ve İzmirlilerle ilişkisinin nasıl kurulacağı konusunda bir tahayyül geliştirmesi ve bunu bir yapı önerisi haline getirmesi bekleniyor.
İlk aşama değerlendirmesinden sonra jüri ikinci aşama için 4-5-6 Ekim tarihlerinde yeniden toplanacak.
Yarışmanın birincisine 500 bin, ikincisine 400 bin, üçüncüsüne 300 bin lira verilecek. Yarışmayla 100 bin lira değerinde beş mansiyon ödülü dağıtılacak.
Yarışmanın jüri başkanı mimar Nevzat Sayın. Asli jüri üyeleri ise Mimar Emre Arolat, peyzaj mimarı Prof. Dr. Erhan Vecdi Küçükerbaş, mimar Ersen Gürsel, mimar Prof. Dr. Hikmet Gökmen, inşaat mühendisi, şehir ve bölge plancısı Prof. Dr. İlhan Tekeli, İnşaat Mühendisi, Şehir ve Bölge Plancısı, heykeltıraş Prof. Meriç Hızal.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
8 bin 500 yıllık Bornova mirasına dünya çapında ödül
Bornova Miras Haritası, 4.500'den fazla başvuru arasından prestijli World Illustration Awards...
Karşıyaka tek yürek oldu, Zübeyde Anne’ye koştu!
Ulu Önder Atatürk’ün annesi Zübeyde Hanım’ın anıt kabrinin bulunduğu Karşıyaka, Anneler Günü’nde...
Kemeraltı Şenliği’nin yıldızı Kültürel Miras Gezileri oldu
Konak Belediyesi’nin düzenlediği Kemeraltı Şenliği tüm hızıyla devam ederken, şenlik kapsamında...
Yerel Haberleri
TümüBaşkan Tugay ve Sepil Göztepe’nin İnciraltı projesini...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Göztepe Spor Kulübü Onursal Başkanı Mehmet...
Urla’da 2600 yıllık gelenek; Bağbozumu Şenlikleri başlıyor
2600 yıl öncesine tanıklık eden; üzüme ve incire balın, zeytine yağın düştüğü gün olarak kabul...
Aydın Erten ‘Halkçı Belediyeciliğin İzinde’ paneliyle anıldı
Gültepe’nin Efsane Başkanı Aydın Erten, vefatının 26’ncı yılında “Aydın Erten’i Anlamak: Halkçı...
Bilge Çınarlar’da neşe dolu buluşma
Karşıyaka Belediyesi Bilge Çınarlar Sağlıklı Yaş Alma Merkezi, yaz döneminde 60 yaş ve üzeri...
Dijital Dershane öğrencileri başarıya taşıdı
Buca Belediyesi’nin ücretsiz eğitim platformu Dijital Dershane ile sınava hazırlanan öğrenciler...
Bozalan İncir Festivali için geri sayım başladı
Bereketli topraklarında yetişen birbirinden güzel ürünlere sahip olan Menemen'de, 6. Bozalan...
Tire TOSBİ’ye yangınlara karşı güçlü güvenlik kalkanı
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Tire Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde kente kazandırılan...
Başkan Eşki Çamdibi’nde sözünü tutuyor
Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, Çamdibi bölgesinde yürütülen büyük asfalt serim...
Başkan Tugay İzmir’in hal esnafıyla buluştu
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İzmir Sebze ve Meyve Hali’ni ziyaret ederek...
Çiğli’de Mahalle Sinema Günlerine Büyük İlgi
Çiğli Belediyesi tarafından yaz akşamlarını kültür ve sanatla buluşturmak amacıyla düzenlenen...
Bayraklı’da Kaçak Atık Dökümüne Suçüstü Müdahale
Bayraklı Belediyesi ekipleri, kamu alanına kaçak atık döken kişiyi suçüstü tespit etti. Plakasız...
Gültepe’de Efsane Başkan Aydın Erten’e yakışan anma
Gültepe’de halkçı belediyeciliği ve devrimci kimliğiyle efsaneleşen unutulmaz Gültepe Belediye...