BIST 100 13.687,86 %0,63 Altın 6.135,75 ₺/gr %0,02 Bitcoin $63.840 %0,91 Dolar 47,40 ₺ %0,04 Euro 54,09 ₺ %0,11 Sterlin 63,08 ₺ %0,12 Gümüş 87,63 ₺/gr %0,65 Ethereum $1.901,96 %1,33 İsviçre Frangı 58,01 ₺ %0,27 Kanada Doları 33,65 ₺ %0,17 Avustralya Doları 32,96 ₺ %0,26 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,63 ₺ %0,04 BAE Dirhemi 12,91 ₺ %0,07 Rus Rublesi 0,60 ₺ %0,04 Çin Yuanı 7,00 ₺ %0,05
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Çevre Ege’nin zirvesinden müjdeli haber. Bu sefer doğa kazandı

Ege’nin zirvesinden müjdeli haber. Bu sefer doğa kazandı

Ege Bölgesi’nin en yüksek zirvesi ve en önemli su kaynağı olan Murat Dağı’nda çıkarılması planlanan altın-gümüş madeni için 8 Mayıs tarihinde verilen ÇED olumlu kararının uygun olmadığı yönünde karar

0Yorumlar
Ege’nin zirvesinden müjdeli haber. Bu sefer doğa kazandı
Ege Bölgesi’nin en yüksek zirvesi ve en önemli su kaynağı olan Murat Dağı’nda çıkarılması planlanan altın-gümüş madeni için 8 Mayıs tarihinde verilen ÇED olumlu kararının uygun olmadığı yönünde karar geldi. Kütahya İdare Mahkemesi’nin 19 Ağustos tarihinde yaptığı keşifin ardından aldığı karar ise vatandaşlar tarafından büyük bir sevinçle karşılandı.

Uşak ve Kütahya illerinin sınırını oluşturan Murat Dağın’nda Kütahya’nın Gediz İlçesi’ne bağlı Karaağaç Köyü’nde açılması planlanan altın-gümüş madeni için 8 Mayıs tarihinde verilen “ÇED olumlu” kararına karşı açılan davalar sonuç getirdi. Kütahya İdare Mahkemesi’nin 19 Ağustos tarihinde yaptığı yeni keşifin ardından aldığı kararda ÇED olumlu kararının uygun olmadığı belirtilirken, karar bir çok kesim tarafından sevinçle karşılandı.



Murat Dağı’nda işletilecek altın madeninin 15 milyon insanın hayatını olumsuz etkileyeceği ve Ege’nin önemli ovaları Gediz ve Menderes ovalarındaki tarım faaliyetlerini durma noktasına getireceği iddia ediliyor.  Ayrıca maden çalışmalarının başta Uşak ve Gediz olmak üzere Kütahya’nın da su kaynaklarını içilemez hale sokulacağı öne sürülmekte.

Maden için verilen ÇED olumlu kararına karşı çok sayıda STK ve vatandaş dava açmış, Uşak ve Gediz belediyeleri de kararı yargıya taşımıştı. Hakim, mühendisler ve üniversitelerin ilgili birimlerinden oluşan heyetin bölgede gerçekleştirdiği inceleme esnasında ise çok sayıda CHP milletvekili ve STK üyesinin yanında, Türkiye’nin bir çok ilinden binlerce vatandaş da Murat Dağı’na akın ederek bölge halkına destek vermişti.

İlgili mahkemenin verilen son ÇED kararının ardından Murat Dağı’nda açılması planlanan altın ve gümüş madenine hayır denmesi bekleniyor.



DİĞER RUHSATLARIN İPTALİ İÇİN ÖRNEK OLACAK

Uşak Çevre Gönüllüleri Başkanı Hasan Yüksel kararın ardından yaptığı açıklamada 9 kişiden oluşan bilirkişi heyetindeki tüm üyelerin ÇED kararının uygun olmadığı yönünde görüş bildirdiğine dikkat çekti. Alınan kararın Murat Dağı’nın geleceği açısından büyük bir umut uyandırdığını ifade eden Yüksel, ‘’Mahkeme bu görüş doğrultusunda artık kararını verecektir. Murat Dağı’ndan artık kirli eller çekilecektir. Ancak sadece bu karar yetmez. Murat Dağı’nda 15’in üzerinde maden arama ruhsatı verilmiş durumda. Bilirkişi heyetinin verdiği karar diğer madenler için de örnek olacağı için, Murat Dağı’nın kurtuluşunu gündeme getirdik’’ diye konuştu.

 

EGE BÖLGESİ’NİN HAYAT KAYNAĞI

Konuyla ilgili konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Uşak Milletvekili Özkan Yalım ise verdikleri mücadelenin sonuç getirmesinden dolayı mutlu olduklarını söyledi. Baroların ve bir çok STK’nın da aynı görüş doğrultusunda ÇED olumlu kararına karşı dava açtığının altını çizen yalım, ‘’Biz her seferinde Dünya’da maden açılacak en son yerin Murat Dağı olduğunu bildirdik. Baroların ve STK’ların yanında belediyeler de verilen ÇED raporuyla ilgili davalar açmış ancak Uşak Belediyesi bağlı olduğu hükümet partisinden dolayı geri çekilmek zorunda kalmıştı. Murat Dağı hem soğuk hem de sıcak su kaynaklarıyla yalnız Türkiye’de değil, Dünya’da çok önemli bir bölgede. Soğuk su kaynaklarıyla Ege Bölgesi’ne can veriyor. Ege’nin en önemli ovaları Mendere ve Gediz ovalarının su kaynağı. Bu bakımdan sonuç yalnız Uşak ve Kütahya’yı değil, tüm Ege Bölgesi’ni yakında ilgilendiriyor. Bilirkiş heyetinin aldığı görüş bundan sonraki mahkeme sürecinin de yönünü değiştirecektir. Biz bundan sonraki gelişmelerin de takipçisi olacağız. Tüm ülkemize hayırlı olsun’’ diye konuştu.

 


Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Çevre Haberleri

Tümü

Buca Tınaztepe'de yangın: Havadan ve karadan müdahale...

İzmir’in Buca ilçesinde başlayan orman yangınına ekiplerin havadan ve karadan müdahalesi devam...

9 saat önce

Bakan Yumaklı acı bilançoyu paylaştı: 3 günde 260 yangın!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 29 Temmuz'dan bu yana ülke genelinde çıkan 260 yangına...

10 saat önce

Kozak'ta başlayıp İzmir'e sıçramıştı: Son durum ne?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Balıkesir’in Kozak bölgesinde başlayarak İzmir’e yayılan...

14 saat önce

İzmir için alarm verildi: Orman yangını riski en yüksek...

İletişim Başkanlığı, yüksek hava sıcaklığı ve kuvvetli rüzgar nedeniyle orman yangını riskinin...

1 gün önce

Bakan Yumaklı'dan müjde: Gömeç'teki yangın kontrol altında!

Balıkesir'in Gömeç ilçesinde üç gün önce başlayan orman yangını büyük oranda söndürüldü. Tarım...

1 gün önce

Aydın'da yanan ormanda sıcaklık 440 dereceye ulaştı!

Aydın’ın Çine ilçesindeki orman yangınları ile mücadele sürüyor. Termal kameraların alevlerin...

1 gün önce

Balıkesir Gömeç'te başlayan yangın, İzmir Bergama'ya ulaştı!

Balıkesir’in Gömeç ilçesinde başlayan orman yangını, kuvvetli rüzgarla İzmir’in Bergama ilçesi...

1 gün önce

Yunanistan'daki orman yangınlarında can kaybı arttı: 3...

Yunanistan'da günlerdir devam eden orman yangınlarıyla mücadelede hayatını kaybeden...

2 gün önce

Çeşmeliler, Sabancı'nın projesini yargıya taşıyacak!

Çeşme’de doğal sit ve tarım arazileri üzerinde kurulması amaçlanan GES projesine verilen “ÇED...

2 gün önce

İzmir'e yağmur geliyor: İşte hafta sonu hava durumu...

Kuzeybatıdan gelen yağışlı sistem hafta sonu yurdun büyük bölümünde etkisini gösterecek. İzmir'e...

7 gün önce

Datça’da yangına hızlı müdahale

Datça Emecik’te çıkan yangın ekiplerin ve vatandaşların ortak müdahalesiyle kontrol altına...

8 gün önce

Başkan Tugay'dan iklim krizi çağrısı: Sorumluluk hepimizin

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay,...

9 gün önce