BIST 100 11.472,16 %4,07 Altın 6.503,07 ₺/gr %3,16 Bitcoin $78.316 %1,78 Dolar 50,03 ₺ %0,05 Euro 56,36 ₺ %0,64 Sterlin 67,53 ₺ %0,62 Gümüş 83,69 ₺/gr %4,78 Ethereum $2.319,76 %2,43 İsviçre Frangı 61,28 ₺ %0,60 Kanada Doları 35,86 ₺ %0,46 Avustralya Doları 35,10 ₺ %0,78 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,33 ₺ %0,05 BAE Dirhemi 13,63 ₺ %0,06 Rus Rublesi 0,61 ₺ %0,61 Çin Yuanı 7,50 ₺ %0,01
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Ekonomi Emekliye kötü haber: Bayram ikramiyesi 2 yılda eridi...

Emekliye kötü haber: Bayram ikramiyesi 2 yılda eridi...

İlk olarak 2018 yılının Haziran ayında emeklilere dağıtılan 1

0Yorumlar
Emekliye kötü haber: Bayram ikramiyesi 2 yılda eridi...



İlk olarak 2018 yılının Haziran ayında emeklilere dağıtılan 1.000 liralık bayram ikramiyeleri aradan geçen iki yılda hiç zamlanmadı. Başlıca mutfak ürünlerinin birçoğunda ise bu süre zarfından büyük artışlar yaşandı. Emekliler 1.000 TL ile 2018 Haziran'ına göre 16 kg daha az pirinç, 90 kg daha az un, 124 kg daha az bulgur, 8 kg daha az peynir, 105 kg daha az makarna, 5 kg daha az domates alabilirken, 244 kg daha fazla soğan ya da 111 kg daha fazla patates alabiliyor.









Aldıkları maaşlar ile zar zor geçinen emekliler için bayramlar, 2018 yılından bu yana bir nebze de olsa ekonomik açıdan rahatlamak anlamına geliyor. 2018 seçimleri öncesi yılda iki defa olmak üzere dini bayramlarda emeklilere 1.000 TL bayram ikramiyesi verileceği açıklanmıştı. Bu karar sonrası emekliler ilk ikramiyelerini 2018 yılının Haziran ayında aldı.

O tarihten sonra Türkiye ekonomisinde çok fazla şey yaşandı. Aynı yılın ağustos ayında yaşanan kur krizi sonrası dolar ve euro daha önce görülmemiş seviyelere çıkarken A’dan Z’ye her şeye de zam geldi. Enflasyon yüzde 25 seviyelerine kadar yükseldi.

İKRAMİYE TUTARI HEP AYNI KALDI
Dönemin Maliye Bakanı Naci Ağbal konu hakkında yaptığı açıklamada, “Ramazan ve Kurban bayramlarında, bundan sonra kalıcı olarak, emeklilerimizin tamamına bu ödemeleri yapacağız” demişti.  Söz konusu ödemelerin artacağını belirten Ağbal, “Gelecek yıllarda bunu bütçe kanunlarıyla da yapmak mümkün. Dolayısıyla her sene bunun artışını sağlayacak düzenlemeler ilgili yerlerde de yapılacak” diye konuşmuştu. Ancak aradan geçen 2 yılda emeklilere verilen bayram ikramiyelerinde hiç artış yapılmadı.

MUHALEFET ARTIRILMASINI İSTİYOR
Bayram ikramiyelerinin artırılmaması muhalefet tarafından da çok sık dile getiriliyor. CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin yaptığı açıklamada emeklilere verilen bayram ikramiyesinin 2018 yılından beri hiç zam almadığını vurgulayarak, “Haziran 2018’de emekli olan vatandaşın 1000 lirası 700 TL olmuş durumda. İktidar yapacağı üç kuruş zammı emeklisine çok görmemeli” demişti.

1.000 TL’nin alım gücünde yaşanan düşüşe dikkat çeken muhalefet, bu ikramiyelerin artırılmasını istiyor ancak hükümetten henüz bu yönde bir adım gelmedi.

ALIM GÜCÜ NE KADAR AZALDI?
Aradan geçen sürede bayram ikramiyelerinin başlıca mutfak ürünleri karşısında yaşadığı alım gücü kaybı ise çarpıcı boyutta. 2018 yılının haziran ayından bu yana geçen sürede temel mutfak ürünlerinden sadece patates ve soğan ucuzladı. Yani emekliler, ikramiyeleriyle 2018 yılına göre sadece daha fazla patates ve soğan alabiliyor. Pirinç, et, un, makarna, biber, domates, peynir gibi ürünlerde ise kayıp oldukça fazla.

Merkez Bankası enflasyon hesaplayıcısına göre 2018 yılının haziran ayında 1.000 TL ile yapılan bir alışverişin tutarı bugün 1.303 TL. Haziran 2018’de enflasyon oranı ise yıllık yüzde 15.39 seviyesinde bulunuyordu. Bu oran bugün yıllık yüzde 12.62.

Sözcü / Barış Özkan
















Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Ekonomi Haberleri

Tümü

İZTO Başkanı Özgener, İzmir'in 2030 vizyonunu anlattı!

İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İzmir'in üretimden lojistiğe, turizmden ulaşıma kadar öncelikli...

1 saat önce

Ekim ayı enflasyon verileri açıklandı! 4 aylık düşüş son...

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini yayımladı.

1 gün önce

ENAG verileri açıklandı: Yıllık enflasyon 45,12!

ENAG, Ekim 2026 enflasyon verilerini yayımladı. Buna göre aylık enflasyon yüzde 2,68, yıllık...

1 gün önce

Fon Soruşturmasında İade Tutarı Belli Oldu! 37 Kişi 18...

Türkiye'nin gündemine oturan fon soruşturması kapsamında 37 kişinin aldığı parayı iade ettiği...

1 gün önce

İstanbul'un Ekim Ayı 'Enflasyonu' Belli Oldu

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da ekimde bir önceki aya göre...

2 gün önce

TÜRK-İŞ ekim ayı verilerini yayımladı: Açlık ve yoksulluk...

TÜRK-İŞ’in ekim ayı araştırması, gıda ve temel yaşam giderlerindeki artışın sürdüğünü gözler...

4 gün önce

Fon tasfiyesi sonrasında ara ödemeler başladı!

Fon tasfiyesinin ardından ilk ara ödemeler başladı. 29,3 milyar liralık ara ödeme fon...

4 gün önce

Fon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...

6 gün önce

TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!

TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...

7 gün önce

Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!

Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...

8 gün önce

Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor

Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....

8 gün önce

Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...

8 gün önce