Yüzbinlerce kamu işçisini ilgilendiriyor: AYM'den "çerçeve anlaşma protokolleri" kararı
Anayasa Mahkemesi yüzbinlerce kamu işçisini ilgilendiren bir karara imza attı. Mahkeme, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokollerinin' bağlayıcı olamayacağına hükmetti.
Anayasa Mahkemesi, sendika konfederasyonları ile hükümet tarafından imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen 'çerçeve anlaşma protokolleri'nin bağlayıcı olacağına dair düzenlemeyi anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti.
Böylece 700 bini aşkın kamu işçisinin ücretlerini ve sosyal haklarını belirleyen sürecin konfederasyonlar ve hükümet arasındaki protokollerle değil, idare ve sendikalar arasındaki toplu iş sözleşmesi ile yürütülmesinin önü açılmış oldu.
Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yer alan karar oy birliği ile alındı.
CHP'li milletvekillerinin başvuru üzerine yapulan incelemede 6356 sayılı yasaya eklenen ek 2. maddenin “Bu protokol hükümleri geçerlilik süresi içinde bu madde kapsamındaki idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıdır” hükmünün anayasaya aykırı olduğu tespit edildi.
'GREV VE TİS HAKKINI ENGELLİYOR'
Çerçeve protokollerinin bağlayıcılığı sebebiyle sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kısıtladığı belirtilen kararda, "Söz konusu bağlayıcılık toplu iş sözleşmesi yapılması sırasında uyuşmazlık çıkmasını da engeller nitelikte olduğundan sendikanın grev kararı almasını dolaylı olarak engeller niteliktedir" ifadelerine yer verildi.
Kararda bu engellerin sendikal faaliyete ve sendika hakkı kapsamında olan haklara temas ettiği ve düzenlemenin sendika hakkını sınırlandırdı aktarıldı.
Düzenlemenin Anayasa'nın 13. ve 51. maddelerine aykırı olduğu belirtildi.
2017'DE DÜZENLENMİŞTİ
Aralık 2017’de 696 sayılı KHK ile 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’na ek 2. madde eklenerek hükümet ve kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü imzalanmasına olanak tanındı.
OHAL Kapsamında yapılan düzenleme ile ile işçi konfederasyonları, sendikaları ekarte ederek hükümet ile toplu iş sözleşmesi çerçeve anlaşma protokolü imzalayabiliyordu.
Bu maddeye göre protokol hükümleri idareler ile taraf konfederasyona üye olan sendikalar için bağlayıcıydı. Bu hükme dayanarak Hükümet ile Türk-İş ve Hak-İş arasında toplu iş sözleşmesi çerçeve anlaşma protokolleri imzalanmıştı.
'GREV HAKKI İADE EDİLMİŞ OLDU'
Kararı sosyal medyadan değerlendiren çalışma ekonomisi profesörü Aziz Çelik'e göre, konfederasyonlar sendikalara rağmen bağlayıcı protokoller imzalayabiliyor, üye sendikalar bunlarla bağlı oluyor ve konfederasyonların imzaladığı “çerçeve anlaşma protokolü” ile toplu iş sözleşmesi ve grev hakkı fiilen ortadan kaldırılmış oluyordu.
Çelik, "Çerçeve anlaşma protokolü bağlayıcı değil yol gösterici olabilecek. Üye sendikalar isterlerse bu protokolü esas alabilecek. Bu karar ile konfederasyonların üye sendikaların grev hakkını askıya almasının önüne geçilmiş oldu. Karar ile sendikaların grev hakkı iade edilmiş oldu. Bu iptal kararı ile halen yürürlükte olan toplu iş sözleşmesi çerçeve protokolü hukuken dayanaksız kalmış oldu" dedi.
(Sözcü)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
'Çerçeve Yasa' teklifine MHP'den fire!
'Çerçeve yasa' teklifine 360 milletvekili imza atarken, MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi...
'Çerçeve yasa'yı 360 vekil imzaladı: İşte yasanın...
MHP Genel Başkanı Bahçeli'nin çağrısı üzerine başlatılan süreçte hazırlanan "çerçeve yasa"...
DEM Parti MYK, 'çerçeve yasa' gündemiyle olağanüstü...
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Barış ve Demokratik Toplum Süreci kapsamında hazırlanan...
Ekonomi Haberleri
TümüAltın ve gümüş fiyatlarında yükseliş sürüyor
Altın ve gümüş fiyatlarındaki yükseliş devam ediyor. Küresel piyasalarda değerli metaller,...
Kuru meyve sektörü, 2 milyar dolar ihracat hedefi için...
Türk kuru meyve sektörü 2026-27 sezonuna 2 milyar dolar ihrac at hedefiyle girdi. Kuru...
Philip Morris grubundaki sigaralara zam!
Sigara fiyatlarındaki artış sürüyor. Philip Morris grubuna ait sigara ürünlerine yeni zam geldi....
Bakan Göktaş duyurdu: Zamlı maaşlar ödenmeye başladı!
Ağustos ayı yaşlı ve engelli aylıkları zamlı şekilde ödenmeye başlandı.
Motorin fiyatlarında büyük indirim beklentisi!
Akaryakıt ürünlerinden motorinin litre fiyatında büyük düşüş gerçekleşeceği öngörülüyor.
Enflasyon verileri açıklandı: ENAG ile TÜİK arasında uçurum!
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayıyla ilgili enflasyon verilerini kamuoyuyla paylaştı....
Gersan Elektrik ABD pazarında!
Gersan Elektrik Ticaret ve Sanayi, uluslararası büyüme stratejisi kapsamında önemli bir adım...
Kadın işsizliği 2005'ten bu yana en düşük seviyede!
Türkiye'de 15 ve daha yukarı yaştaki kadınlarda işsizlik oranı, haziranda yüzde 9,8'e yükselerek...
İmzalar atıldı: A101'in sahibi CarrefourSA'yı satın aldı!
Aydın Grup bünyesindeki Yeni Mağazacılık, CarrefourSA'nın kontrol hisselerini devralarak...
İzmir turizminin 6 aylık bilançosunda düşüş yaşandı!
İzmir, 2026 yılının ilk altı ayında 583 bin yabancı ziyaretçiyi misafir etti. Ancak kent, geçen...
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Zeytin ve zeytinyağı ihracatçıları finansmanda kolaylık...
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), ihracatçıların finansmana erişimini...
