Zamlara doyamadık!
Ekonomik kriz vatandaşın belini bükmeye devam ediyor. 1 Haziran itibariyle doğalgaza, elektriğe, suya, toplu ulaşıma zam geldi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ÜFE oranlarına bağlanan toplu ulaşım ve su fiyatlarında da yeni ayın ilk günüyle birlikte artış yaşandı.
Suyun metreküp fiyatı 27,60 liraya çıktı!
Konut aboneliğinde 0-10 metreküp arası suyun metreküp fiyatı 11,51 liradan 12,39’a, 11-20 metreküp suyun fiyatı 13,69 liradan, 14,74 liraya, 21 ve üzeri metreküp suyun fiyatı da 25,63 liradan, 27,60 liraya çıkmış oldu.
Toplu ulaşıma zam!
ESHOT, İZULAŞ, İZDENİZ, Metro-Tramvay ile ESHOT denetimli İZTAŞIT araçlarının tarife ücretleri Nisan ayı ÜFE artış oranına göre belirlendi. Gelen son zamdan sonra tam biniş ücreti 54 kuruş daha artarak 7 lira 64 kuruşa yükseldi. 120 dakika içindeki ilk aktarma ücreti 1 lira 41 kuruş, ikinci aktarma ücreti ise 1 lira 6 kuruş olarak belirlendi.
Öğrenci biniş ise 18 kuruş artarak 2 lira 58 kuruşa yükseldi. Öğretmen ve 60 Yaş biniş ücreti ise 6 lira 11 kuruştan 6 lira 58 kuruşa çıkarıldı. Öğrenci, Öğretmen ve 60 Yaş kartlarının, ilk binişten sonraki 120 dakika içinde aktarma ücretlerinden muaf olması uygulaması da sürecek.
Elektrik faturaları cep yakacak!
Elektrikte tüm abone gruplarının 1 Haziran’dan itibaren geçerli olan tarifeleri belirlendi. İlk kademede bulunan mesken abonelerinin tarifesinde kilovatsaat başı fiyat 129,0639 kuruş, yüksek kademede yer alanların tarifesinde ise kilovatsaat başı fiyat, 192,7977 kuruş oldu.
İlk kademede yer alan ticarethane abonelerinin tarifesinde elektriğin kilovatsaat fiyatı 208,9154 kuruş, yüksek kademedeki kilovatsaat fiyat da 278,0099 kuruş olarak belirlendi. Alçak gerilim sanayi abonelerinin elektrik tarifesinde kilovatsaat fiyatının 287,5739 kuruş olması kararlaştırıldı. Öte yandan, yeşil tarifede kilovatsaat fiyatı 268,2821 kuruş olarak belirlendi.
Böylece sanayi ve ticarethanelerde kullanılan elektriğe yüzde 25, konut ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan elektriğe ise yüzde 15 zam yapılmış oldu.
Doğalgaza zam!
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), doğal gazda haziran ayında geçerli olacak mesken, sanayi aboneleri ve elektrik üretim amaçlı zamlı tarifeyi belirlendi.
BOTAŞ’ın internet sitesinde yayımlanan tarife tablosuna göre, konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine haziranda uygulanacak satış fiyatı, bin metreküp doğal gaz için 3 bin 264 lira, sanayi abonelerinin tarifesi de bin metreküp doğal gaz için 10 bin 416 lira oldu.
Böylece zam oranları konutta yüzde 30, sanayide yüzde 40 elektrik üretiminde ise yüzde 17 zam yapılmış oldu.
Perşembe gününden geçerli olmak üzere benzin grubunda 1,22 kuruş, motorin grubunda 1,49 kuruş fiyat artışı bekleniyor. Bu geceki zamla birlikte benzinin litre fiyatı yaklaşık olarak İstanbul’da 26,23 TL’ye, Ankara’da 26,34 TL’ye, İzmir’de 26,35 TL’ye yükselecek. Motorinin litre fiyatı ise İstanbul’da 25,89 TL’ye, 26 TL’ye, İzmir’de 26,01 TL’ye yükselecek.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
AK Partili Kocabaş'tan İZBAN zammına tepki: Dört ayda...
İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde 1 Nisan'dan itibaren geçerli olacak toplu ulaşım zamları...
Menderes Belediyesi zamlara meydan okudu
Menderes Belediyesi’nin hayata soktuğu Kent Lokantası yeni yılda da eski fiyatından vatandaşlara...
Bir tepki de Birlik Sağlık Sen'den geldi: Sözün özü;...
Memur ve sözleşmeli personele yapılacak zam Resmi Gazete’de yayımlanarak kabul edildi. Zamlara...
Ekonomi Haberleri
TümüFon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...
TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!
TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...
Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!
Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...
Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor
Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....
Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...
Hazır giyim sektöründe ödüller almıştı: Konkordato...
İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet yürüten ve 2022’de gümüş, 2023’te bronz ihracat ödülü alan...
Emekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...
Karluna'nın ürettiği ilk elektrikli araç, İAOSB'ye...
Karluna Mühendislik Sanayi ve Ticaret A.Ş. ürettiği ilk aracı İzmir Atatürk...
İzmir'de genç işsizlik oranı Türkiye'yi 4'e katladı!
EGİAD’ın hazırladığı rapora göre İzmir’de 15-24 yaş grubundaki işsizlik oranı yüzde 21,3 ile...
Pamuk yetiştiricisi maaliyet kıskacında: İTB'den 'destek'...
Ege Bölgesi’nde pamuk ekim alanları, artan üretim maliyetlerden dolayı geçen sezona göre yüzde...
Ege Bölgesi’nin 9 aylık ihracatı 33 milyar doları aştı
Ege Bölgesi'nin ihracatı 2026 yılının ocak-eylül döneminde yüzde 3,4 artışla 32 milyar 24...