BIST 100 11.092,14 %0,22 Altın 6.428,32 ₺/gr %0,68 Bitcoin $80.464 %0,27 Dolar 49,77 ₺ %0,14 Euro 55,82 ₺ %0,16 Sterlin 66,48 ₺ %0,11 Gümüş 86,55 ₺/gr %0,46 Ethereum $2.334,81 %0,40 İsviçre Frangı 60,26 ₺ %0,00 Kanada Doları 35,51 ₺ %0,08 Avustralya Doları 35,04 ₺ %0,19 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,14 BAE Dirhemi 13,56 ₺ %0,14 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,53 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,16
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel Almanya’da yeni yasa... Türk işçilere kapılar sonuna kada...

Almanya’da yeni yasa... Türk işçilere kapılar sonuna kadar açıldı

Almanya’da yabancı işçi alımıyla ilgili yeni şartlar belirlendi. Buna göre, birçok Türk vatandaşı da çalışma izni ve kolay vize ile Almanya’ya işçi olarak gidebilecek.

0Yorumlar
Almanya’da yeni yasa... Türk işçilere kapılar sonuna kadar açıldı

Sözcü’den Ali Gülen’in haberine göre Almanya, 2030 yılına kadar giderek artacak olan işçi açığını kapatmak için yabancı işçilere kapıları açma kararını yasalaştırıyor. Hükümet, işçi alımı ile ilgili yasa tasarısını hazırladı ve meclise sundu. Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan tasarıya göre “nitelikli işgücüne” vize ve çalışma hakkı kolaylığı tanınacak.

“Nitelikli İşçi Alımına İlişkin Yasa” başlığını taşıyan 29 Mart 2023 tarihli Bakanlar Kurulu yasa tasarısı öncelikli olarak 2022 yılında büyük oranda sıkıntısı çekilen yaklaşık 2 milyon “nitelikli ya da vasıfsız eleman” açığını kapatmayı hedefliyor. İşçi açığının daha da büyümemesi için, kısa süre içinde işçi alımına başlanması hedefleniyor.

1960’larda olduğu gibi, bu yasadan da yine binlerce Türk’ün yararlanması bekleniyor. Almanya’da akrabaları ya da bağlantısı olanlar Almanya’ya gitme hakkını daha çabuk elde edecek.

 

ARTIK BİR GÖÇ ÜLKESİYİZ

Yasa tasarısı ile ilgili bilgi veren İçişleri Bakanı Nancy Feaser, “Modern bir göç yasası için sonunda fırsatı değerlendiriyoruz. Ekonomimizin ihtiyacı olan uzman personeli ülkemize kazandıracağız. Uzman ya da vasıflı personel hızla Almanya'ya gelecek ve bunların iş piyasasında yer bulmalarını sağlayacağız. Nitelikli Göçmen Yasası, sadece nitelikli kişileri kabul eden aynı zamanda onları canı gönülden isteyen bir göçmen ülkesi olduğumuzu da gösterecek” dedi.

 

Hazırlanan yasa taslağı, şu şartları taşıyanların Almanya'ya gelebileceğini öngörüyor:

 

 

1) İŞ ANLAŞMASI YA DA EĞİTİM: Türkiye'de bir mesleği olan, o meslekte çalışan kişiler, benzer alanda Almanya'dan iş teklifi alırsa, iş bağlantısı kurarsa, bununla vize alıp gelebilecek. Aynı şekilde ilgilendiği alanda meslek eğitimi almak ve mesleğinde gelişmek isteyenler de, meslek eğitimi ve kalfalık yeri bulursa gelebilecek. Yani mesleki eğitim ve öğretim için rahatlıkla gelmek artık mümkün olacak.

 

2) SERTİFİKA, İKİ YILLIK DENEYİM: Almanya'ya gelmek isteyen nitelikli işçi, bunu Türkiye'den aldığı sertifika (mezuniyet belgesi, ustalık- kalfalık belgesi, mesleki oda kaydı vs.) ile kanıtlayabilecek. En az iki yıllık iş tecrübesi aranacak.

 

3) DİPLOMA DENKLİĞİ ARANMAYACAK: Şimdiye kadar Almanya'da çalışmak isteyenlerden diploma denkliği isteniyordu. Artık istenmeyecek. Gelinen ülkedeki diploma yetecek. Tek şart, eğer eğitim dışında çalışma için geliniyorsa, bir işyeri bulmuş olma ve maaş garantisi olacak.

 

4) İŞE ALIMDA PUAN SİSTEMİ: Her bireyin işe alımında puan sistemi uygulanacak. Almanca ve İngilizce bilinmesi artı puan olacak. Mesleki deneyim, başka bir artı puan ve Almanya ile bağı olmak bir başka artı puan sayılacak. Ayrıca kişinin yaşı ve işgücü potansiyeli de puan olarak ölçülecek. 1960'larda olduğu gibi, Türkiye'de sağlık testi ya da diş kontrolü yapılmayacak.

 

5) HAFTADA EN AZ 20 SAAT: Çalışmak isteyenler, gerekirse haftada 20 saatten az olmamak kaydıyla işyerinde denenebilecek. Bu deneme süresi iki hafta olacak. Deneme çalışması, özellikle yüksek talep gören meslekler için geçerli.

 

6) TOPLU SÖZLEŞME VE SOSYAL GÜVENLİK: Bazı durumlarda, çok fazla şart aranmaksızın 8 aylık çalışma izni verilecek. Ama en önemlisi bu kişiler sendikalı olacak, toplu sözleşme hakkı olacak ve ilk günden itibaren sosyal güvenlik primleri yatırılacak.

 

7) YAŞ SINIRI 45 VE 50 ÜZERİ: 45 yaşını aşmış kişilerin geldikleri ülkelerdeki emeklilik haklarına bakılacak ve uzun süre prim ödemişlerse, bu artı puan olarak görülecek. Puanlama sistemine göre yüksek yaş, artı puan getirmese de, örneğin iyi dil bilme, aranan meslekte uzman olma halinde yüksek yaş sorun olmayacak.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Prof. Dr. Sancar görüştü!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı kabul...

7 saat önce

Kültürpark Platformu'ndan Büyükşehir Meclisi'ne çağrı:...

TMSF’nin Basmane Çukuru’nu 75 milyon dolar tahmini bedelle satışa çıkarmasına yönelik Kültürpark...

8 saat önce

Karabağlar Belediyesi'nde görev alma

Karabağlar Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı Güven Güngörmüş'ün görevden alındığı öğrenildi.  

8 saat önce

Defne Soyer'den Gaziemir Kooperatifi'ne ilişkin açıklama:...

Kooperatif davasından tutuklu bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Belediye Başkanı Tunç...

9 saat önce

Süresiz Nafaka Düzenlemesi Geri mi Geliyor?

AYM'nin 'süresiz nafaka' uygulamasını iptal etmesinin ardından Adalet Bakanlığı ve AK Parti...

11 saat önce

Basmane Çukuru satışa çıkarıldı

İzmir'de 'Basmane Çukuru' olarak bilinen alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF)  tarafından...

11 saat önce

Donald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...

1 gün önce

Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...

Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek

1 gün önce

Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!

Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...

1 gün önce

Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...

2 gün önce

Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!

Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...

2 gün önce

Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!

Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...

2 gün önce