BIST 100 11.479,87 %1,29 Altın 6.529,61 ₺/gr %1,01 Bitcoin - %3,56 Dolar 50,07 ₺ %0,00 Euro 55,96 ₺ %0,00 Sterlin 67,20 ₺ %0,00 Gümüş 83,77 ₺/gr %0,05 Ethereum $2.233,19 %6,36 İsviçre Frangı 61,15 ₺ %0,20 Kanada Doları 35,59 ₺ %0,39 Avustralya Doları 34,58 ₺ %0,37 Suudi Riyali 13,37 ₺ %0,22 BAE Dirhemi 13,66 ₺ %0,23 Rus Rublesi 0,62 ₺ %0,29 Çin Yuanı 7,52 ₺ %0,14
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Güncel CHP'li Aslanoğlu'ndan Lozan çağrısı: "24 Temmuz, resmi ba...

CHP'li Aslanoğlu'ndan Lozan çağrısı: "24 Temmuz, resmi bayram olarak kutlanmalıdır"

Lozan Barış Antlaşması’nın 100. yıl dönümünü kapsamında bir basın açıklaması yapan CHP İzmir İl Başkanı Şenol Aslanoğlu, “Biz, CHP olarak kanun teklifimizi Meclis Başkanlığı’na sunduk. Lozan Antlaşması'nın imzalandığı 24 Temmuz, resmi bayram olarak kutlanmalıdır” dedi.

0Yorumlar
CHP'li Aslanoğlu'ndan Lozan çağrısı: "24 Temmuz, resmi bayram olarak kutlanmalıdır"

CHP il başkanları, Lozan Barış Antlaşması’nın 100.yıl dönümü dolayısıyla bugün 81 ilde eşzamanlı basın açıklaması yaptı. İzmir’de de il başkanı Şenol Aslanoğlu açıklamalarda bulunurken 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü hakkında da konuştu.

 

“SEVR ANLAŞMASI'NI TARİHİN ÇÖPLÜĞÜNE ATAN DİPLOMATİK ZAFERİN ADIDIR”

Lozan’ın öneminden bahsederek sözlerine başlayan Aslanoğlu, “Bugün, emperyalizme karşı verdiğimiz Kurtuluş Savaşı’mızın zafer belgesi, Cumhuriyet’imizin tapu senedi Lozan Antlaşması'nın 100. yıl dönümünü kutluyoruz. Bugün, tarihi bir gün. 780 bin kilometrekarelik ülke topraklarımızın Türkiye Cumhuriyeti'ne ait olduğunu egemen devletlere kabul ettirdiğimiz bir gün. Lozan Barış Antlaşması’yla emperyalist güçlerin aralarında pay etmeye yeltendiği vatanımızın sınırları zaferimizle çizildi, kapitülasyonlar kaldırıldı. Ekonomimiz millileştirildi. İç-diş borçlarımızı ve kaynaklarımızı denetleyen Düyun-ı Umumiye belasından kurtulduk. İktisadi bağımsızlaşmanın önü açıldı, Yunanistan'da kalan Türk azınlığının hakları güvence altına alındı. Kıyılarımıza yakın adaların gayri askeri statüsü teyit edildi. Lozan, topraklarımızı karış karış bölen, yoksul halkımızın tüm varlığını yabancı güçlerin insafına terk eden, saltanatın tacını ve tahtını korumak adına halkı kendi yurdunda esire dönüştüren Sevr Anlaşması'nı tarihin çöplüğüne atan diplomatik zaferin adıdır. Cumhuriyet’imizin ve partimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün de dediği gibi; Lozan Barış Anlaşması, Türk ulusuna yüzyıllardan beri hazırlanmış ve Sevr Anlaşması ile tamamlandığı sanılmış büyük bir suikastın yıkılışını anlatan bir belgedir. Osmanlı tarihinde benzeri bulunmayan bir siyasal utku eseridir” diye konuştu.

 

“24 TEMMUZ, RESMİ BAYRAM OLARAK KUTLANMALIDIR”

Lozan sayesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin saygın bir ülke olarak tanındığına değinen Şenol Aslanoğlu, “Lozan, saltanat sevdalılarına, emperyalizme, mandaya karşı mücadelemizi zaferle taçlandırdığımızın belgesidir. Lozan, dünya üzerinde saygın bir ülke olarak yer almamızın teminatıdır. Lozan'ı hafife alan, subjektif ve maksatlı söylemlerin nesnesi haline getiren, hatta kinle yaklaşanlar; İnönü'ye, onun üzerinden Atatürk'e, Cumhuriyet’in kurucu kadrolarına ve değerlerine düşmanlık etmektedir. Özgürlüğümüzün ve bağımsızlığımızın tapu senedi olan Lozan'a giden süreci inşa eden ve antlaşmayı hayata geçiren başta önderimiz Mustafa Kemal Atatürk ve 2. Cumhurbaşkanı’mız ve Genel Başkan’ımız İsmet İnönü ile milli mücadele kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Kurucu değerlerimiz ve kurucu kadrolarımızın hedef ve idealleri, geçmiş 100 yılda olduğu gibi önümüzdeki yüz yıllarda da vazgeçilmez yol göstericimiz olmaya devam edecektir. Biz, CHP olarak kanun teklifimizi Meclis Başkanlığı’na sunduk. Lozan Antlaşması'nın imzalandığı 24 Temmuz, resmi bayram olarak kutlanmalıdır” ifadeleri kullandı.

 

“24 TEMMUZ'UN BASIN İÇİN BAYRAM OLMAKTAN ÇOKTAN ÇIKTIĞI GÜNLERİ YAŞIYORUZ”

Başkan Aslanoğlu, 24 Temmuz Basın Özgürlüğü için Mücadele Günü ile ilgili de “Bugün aynı zamanda basında sansürün kaldırılışının 115. yıl dönümü. 24 Temmuz'un basın için bayram olmaktan çoktan çıktığı günleri yaşıyoruz. Ne yazık ki basında sansürün kaldırıldığı 1908 istibdat koşullarından çok daha kötü koşullarla karşı karşıyayız. Gazetecilerin, basın emekçilerinin dövüldüğü, tehdit edildiği, hapse atıldığı; basın kurumlarının kapatıldığı, ekranların karartıldığı, erişim engellerinin, fikir suçlarının, sansürün ve soruşturmaların olağanlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 180 ülke arasında 2002 yılında 100. sıradayken bugün 165. sıraya kadar gerileyen ülkemizde basının durumu, demokrasimizin de içler acısı durumunu gözler önüne sermektedir. İktidar, geldiği günden beri Türkiye'de halkın haber alma hakkını yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden sistemli olarak gasp ederek toplumu dizayn etmeye çalışmaktadır. Gazeteci adı altında, satın aldığı yandaşlarıyla adaletsizliği, haksızlığı, yolsuzluğu ve yoksulluğu görünmez kılmaktadır. Unutmayalım ki Çin'den sonra dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olan Türkiye'de bu sorun sadece gazetecilerin değil, tüm toplumun sorunudur. Biz, CHP olarak, özgür medyayı ve dolayısıyla halkın haber alma hakkının gasp edenlere, basın emekçilerinin sendikal haklarını en alt seviyelere indirenlere; korku, sansür ve hapis üçgeninde basını tehdit edenlere karşı, kalemini satmayan, gazeteciliğin meslek ilkelerine ve etiğine sahip çıkan saygın ve özgür gazetecilerin yanında olacağız” diye konuştu.



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Güncel Haberleri

Tümü

Karşıyaka Stadı ve Opera Binası'na 1 milyar 600 milyon TL...

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2027 yılı bütçesinde Karşıyaka Zübeyde Hanım Stadı’nın yapımı...

3 saat önce

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2027’de arsa satışından 5,5...

İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2027 yılı bütçesinde arsa satışlarından 5 milyar 500 milyon TL...

4 saat önce

İzmir Büyükşehir'in 2027 bütçesi belli oldu!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2027 yılı bütçesi belli oldu. 2026’da 110 milyar olan gider...

6 saat önce

Cemil Tugay'ın Başkan Olduğu Birlikten Kırşehir Ayrıldı

Kırşehir Belediyesi, meclis tarafından alınan oy birliği kararıyla Cemil Tugay'ın başkanlığını...

7 saat önce

Narlıdere Belediyesi'nden 425 milyon TL'lik ödenek talebi!

Narlıdere Belediyesi’nin yüzde 100 hissesine sahip olduğu Nar-Bel’in SGK borçları ve...

10 saat önce

İzmir'de taksiciler Erdoğan'a seslendi: Cumhurbaşkanım...

İzmir’de korsan taşımacılığa karşı mücadelelerini sürdüren taksi esnafı, Cumhurbaşkanı Recep...

10 saat önce

Fatma Betül Sayan Kaya tutuklandı!

Fon krizinde yeni bir gelişme yaşandı. Fatma Betül Sayan Kaya tutuklama talebiyle sulh ceza...

12 saat önce

Tüm Bel-Sen açıkladı: ESHOT'ta görev değişikliği...

ESHOT'ta şube müdürüyken rızası dışında uzman kadrosuna atanan sendika üyesinin açtığı davada,...

23 saat önce

Emeklilerden iktidara bütçe tepkisi: Kaynak var, tercih yok!

2027 bütçesinin Plan ve Bütçe Komisyonundaki görüşmeleri sürerken Halkevleri İzmir Emekli...

1 gün önce

Başkan Tugay TCDD heyetiyle görüştü: Kente hızlı ulaşımı...

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay  Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD)...

1 gün önce

Basmane Çukuru satışı meclis gündemine taşındı

DEM Parti İzmir Milletvekili İbrahim Akın Basmane Çukuru satışını TBMM gündemine taşıdı.  

1 gün önce

Eski Göztepelilere vergi şoku: Milyonluk borç ortaya çıktı!

Göztepe'nin eski futbolcuları Romulo Cardoso, Isaac Solet ve David Tijanic, Urla Vergi...

1 gün önce