Darbecilerle aynı masada oturmam demişti: Erdoğan-Sisi görüşmesi gündemde
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışına katılmak için gittiği Doha'da Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile el sıkışması Mısır basınında da gündemin ilk sıralarına yerleşti.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin davetiyle Doha’ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün, daha önce “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile el sıkıştı. Bu tokalaşma iki ülke arasında 9 yıl sonra en üst düzey görüşme oldu.
Mısır basını, görüşmeye gündemin ilk sıralarında yer verdi. Ülkenin önde gelen yayın kuruluşlarından El Ahram, Mısır Cumhurbaşkanlığı'nın görüşmeyle ilgili bir açıklama yapmadığını ancak iki liderin el sıkıştığı fotoğrafın sosyal medyada viral olduğunu aktardı.
LİBYA NEDENİYLE GÖRÜŞMELER DURMUŞTU
El Ahram, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'nün geçen ay sonunda Türkiye’yle görüşmelere son verdikleri yönündeki açıklamasına dikkat çekti. Türkiye’nin Libya’yla imzaladığı enerji anlaşmasına karşı çıkan Mısır'ın Dışişleri Bakanı Şükrü, Türkiye’yle geçen sene başlayan ilişkileri normalleştirmeye yönelik görüşmelerin “Türkiye’nin Libya’da attığı adımlar nedeniyle” iki oturum sonrası sona erdiğini söylemişti.
Mısır basını, iki ülke arasındaki ilişkilerin 2013'te Müslüman Kardeşler iktidarının devrildiği darbeyle koptuğuna dikkat çekerek, Erdoğan'ın o dönemde Müslüman Kardeşler'e büyük destek verdiğini hatırlattı. Sisi'nin iktidara gelmesinin ardından Türkiye-Mısır ilişkileri en sıkıntılı dönemini yaşamaya başlamış, elçiler de karşılıklı olarak geri çekilmişti.
Mısır gazetelerindeki haberlerde, görüşmelerin yeniden başlamasına karşın ilişkilerin son dönemde Libya konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yeniden kötüye gittiği belirtildi. Haberlerde, Erdoğan ve Sisi arasındaki son temasın normalleşme görüşmelerinin yeniden başlamasına yol açıp açmayacağının belirsiz olduğu yorumu yer aldı.
KATAR VE MISIR ARASINDAKİ YAKINLAŞMA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
Öte yandan Mısır basını, diplomatik ilişkilerin kesilmesine karşın ticari ilişkilerin sürdüğünü, 2022'nin ilk yarısında Türkiye'nin Mısır'ın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını bildirdi.
Mısır basını ayrıca, darbe sonrası kötüye giden Mısır-Katar ilişkilerinin de son dönemde iyileştiğini, Sisi'nin eylülde Doha'yı ziyaret ettiğini hatırlattı.
“ZALİM, KATİL, DARBECİ…” DEMİŞTİ
Erdoğan, 2013'teki darbe sonrası Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Sisi ile ilgili sert ifadeler kullanmıştı. 2019 yılında, BM Genel Kurulu'na katılan Erdoğan, resmi yemek programında Sisi ile aynı masada bulunmamak için yemek davetine katılmamıştı. Erdoğan, yemeğe katılmamasıyla ilgili yöneltilen sorular üzerine, “Aynı masaya oturup darbecileri meşrulaştırmam” cevabını vermişti.
Erdoğan, 2019 yılında yaptığı bir açıklamada da, “Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50'ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi'nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi…” demişti.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP İzBB Meclis Grubu'ndan İstanbul'a destek: CHP'yi...
CHP İzBB Meclis Grubu, CHP İstanbul İl Başkanlığı’na kayyum atanmasına ilişkin basın açıklaması...
Cumhurbaşkanı Erdoğan “katil” demişti: Sisi, 12 yıl sonra...
Mısır'da, İhvan'ın iktidardan çekilmesiyle sonuçlanan süreç sonrasında sık sık eleştirdiği mevcut...
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Trump arasında telefon görüşmesi
Recep Tayyip Erdoğan, Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanlığı...
Güncel Haberleri
TümüCumhurbaşkanı Erdoğan ile Prof. Dr. Sancar görüştü!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nobel Ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ı kabul...
Kültürpark Platformu'ndan Büyükşehir Meclisi'ne çağrı:...
TMSF’nin Basmane Çukuru’nu 75 milyon dolar tahmini bedelle satışa çıkarmasına yönelik Kültürpark...
Karabağlar Belediyesi'nde görev alma
Karabağlar Belediyesi’nde Başkan Yardımcısı Güven Güngörmüş'ün görevden alındığı öğrenildi.
Defne Soyer'den Gaziemir Kooperatifi'ne ilişkin açıklama:...
Kooperatif davasından tutuklu bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Belediye Başkanı Tunç...
Süresiz Nafaka Düzenlemesi Geri mi Geliyor?
AYM'nin 'süresiz nafaka' uygulamasını iptal etmesinin ardından Adalet Bakanlığı ve AK Parti...
Basmane Çukuru satışa çıkarıldı
İzmir'de 'Basmane Çukuru' olarak bilinen alan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından...
Donald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin...
Çipli Kimliklerde Süre Doluyor: Yeni Kart Başvurusu İçin Bu Adımlar İzlenecek
Bornovalı muhtarlardan yerel yönetim için reform çağrısı!
Türkiye'de muhtarlıkların geleceğinin tartışıldığı bir dönemde Bornova'da hazırlanan analiz,...
Büyükşehir'den iki parsel için kapalı ihale: Otopark ve...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı Turan’da katlı otopark ve kültür-sanat...
Milas Belediye Başkanı Topuz ve oğlu tutuklandı!
Muğla merkezli 13 ilde gerçekleştirilen sahte ihale evrakı ve iş deneyim belgesi soruşturmasında...
Buca’da Hazine arazisi özelleştirme kapsamına alındı!
Cumhurbaşkanı kararıyla İzmir’in Buca ilçesi Tınaztepe Mahallesi’nde yer alan ve mülkiyeti...