Revizyonun ardından İnciraltı planları yeniden askıda!
İnciraltı planlama sürecinde askı döneminde gelen itirazların ardından 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında revizeye gidildi. II. derece doğal sit alanında kalan yaklaşık 47 hektarlık bölüm “Turizm Tesis Alanı”na çevrilirken, askeri mânia planı da plana uygulandı.
İzmir’in uzun süredir yargı süreçleri ve plan tartışmalarıyla gündeme gelen İnciraltı planlamasında yeni bir aşamaya gelindi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafınca hazırlanan 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planlarında, askı sürecinde gelen itirazlar sonucunda kapsamlı değişiklikler gerçekleştirilerek plan yeniden askıya çıkarıldı.
Ege'de Sonsöz'de yer alan habere göre, Daha önce bölge “Turizm Tesis Alanı” ve “Bölge Parkı / Büyük Kentsel Yeşil Alan” olarak tanımlanmıştı. Ancak 12 Haziran–11 Temmuz 2025 tarihleri arasında alınan itirazlar, planın kritik başlıklarında revizyonu zorunlu kıldı.
Bu süreçte en dikkat çekici değişikliklerden biri, yaklaşık 47 hektarlık alanın yeniden düzenlenmesi oldu. Daha önce “Tercihli Kullanım Alanı” olarak tanımlanan ve II. Derece Doğal Sit içinde kalan bölge, yeni düzenlemeyle “Turizm Tesis Alanı” olarak işaretlendi.
Söz konusu değişiklik, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi’nin planın “728 nolu İlke Kararı” kapsamında yeniden değerlendirilmesi gerektiğine ilişkin görüşü sonrası yapıldı.
ASKERİ MÂNİA PLANI DA EKLENDİ
Plan revizyonunda bir diğer kritik başlık ise askeri alan güvenliği oldu. Millî Savunma Bakanlığı Lojistik Genel Müdürlüğü’nün talebi doğrultusunda, Çiğli-Kaklıç Askeri Havaalanı Mânia Planı da planlara işlendi.
Ayrıca plan hükümlerine, “Çiğli-Kaklıç Askeri Havaalanı Mânia Planı kriterlerine uyulacaktır” ibaresi eklendi. Bu düzenleme, bölgede yapılaşma ve yükseklik limitleri açısından bağlayıcı nitelik taşıyor.
Hazırlanan kıyas tablosuna göre, mevcut planda 393,9 hektar olan “Tercihli Kullanım Alanı”, yeni öneri planda 347,2 hektara düşürüldü. Böylece 46,7 hektarlık bir alan bu kategoriden çıkarıldı.
Aynı büyüklükteki alan ise ilk kez “Turizm Tesis Alanı” olarak planlara girdi. Mevcut planda 0 hektar olan bu kullanım, öneri planda 46,7 hektara yükseldi.
TURİZM MERKEZİ STATÜSÜ KALDIRILDI
Planlama sürecini doğrudan etkileyen bir diğer gelişme ise merkezi idari kararla geldi. 13 Mart 2026 tarihli ve 33195 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında “İzmir İnciraltı Turizm Merkezi” statüsü iptal edildi.
Bu karar doğrultusunda, planlama alanında daha önce yer alan “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi / Turizm Merkezi” sınırının ilgili kısmı planlardan tamamen çıkarıldı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Kiraz'da imar planı tartışması: İtirazların büyük...
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Temmuz ayı gündeminde yer alan komisyon raporlarında, Kiraz...
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Yıldır'dan 'çöp tesisi' alanına 'TOKİ' iddiası!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde Yamanlar'da planlanan çöp tesisi alanına ilişkin dikkat...
Güncel Haberleri
TümüAK Partili Yüksel'den Orgeneral Dalkıran'a tebrik mesajı
AK Parti İzmir İl Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Sıtkı Yüksel, Hava Kuvvetleri Komutanlığı...
Michelin Rehberi'nde adı geçen Kasap Fuat'a ruhsat şoku!
Michelin Rehberi'nde adı geçen Kasap Fuat'ın Alsancak şubesinin iş yeri açma ve çalışma ruhsatı...
Yüksek Askeri Şura kararları açıklandı!
Yüksek Askeri Şura'nın (YAŞ) 2026 yılı olağan toplantısı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan...
İzmir Otogarı'nın işletme hakkı İzBB'ye geçti!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile İZOTAŞ arasında uzun yıllardır süren İzmir Otogarı'nın işletme...
Erdal Beşikçioğlu'nun uyuşturucu testi pozitif çıktı
Etimesgut Belediyesi'ne yönelik soruşturma kapsamında tutuklanan Belediye Başkanı Erdal...
Operasyon sonrasında Menderes Belediyesi'nden ilk açıklama!
Menderes Belediyesi’nden operasyonun ardından ilk açıklama geldi. Belediye tarafından yapılan...
Kayseri'de yolcu otobüsü devrildi: 1 ölü, 22 yaralı!
Kayseri'nin İncesu ilçesinde yolcu otobüsünün devrilmesi sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 2'si...
Bennu Gerede gözaltına alındı!
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, katıldığı bir programda yaptığı açıklamalardan dolayı fotoğraf...
Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak: Gündemde neler var?
TSK’deki atamaların şekilleneceği Yüksek Askeri Şura bugün toplanacak. Komuta kademesinde bir...
Menderes Belediyesi'ne gözaltı: İlkay Çiçek ve 12 kişiye...
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Menderes Belediyesi'ne yönelik yürüttüğü soruşturmada Belediye...
Ödemiş’in dağ köyüne soğuk hava deposu desteği
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ödemiş ilçe merkezine yaklaşık bir saat uzaklıktaki Tekke’de...
İZDENİZ'de kritik görev değişimi: Erdoğan gitti, Satkan...
İZDENİZ’de yönetim değişikliği tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay,...
