Torbalı'da 'tahliye' krizi! Vatandaş direnişe geçti
Cami ve taziye evi reddedildi..
İzmir’de belediyeler muhtarlık binalarının daha iyi hizmet vermesi için her geçen gün artan desteklerde bulunurken Torbalı’da çarpıcı bir gelişme yaşandı. Belediye, mülkünde olan Çakırbeyli Mahallesi’ndeki muhtarlık binasını tahliye etme kararı aldı. İçişleri Bakanlığı genelgesine göre bir yer göstermeden tahliye kararı alınamayacağı belirtildi. Mahalle karara karşı direnişe geçerken belediyenin yer için sunduğu cami içindeki taziye evini ve konteynır tekliflerini de reddetti
Torbalı Belediye Başkanlığı, İl Özel İdarelerin kapatılmasıyla kendi mülkiyetine geçen Çakırbeyli Mahallesi’ndeki muhtarlık binasını tahliye etmek için harekete geçti.
Özellikle son yıllarda belediyeler, mülkü konumunda olan muhtarlık binalarına çok sayıda malzeme ve yenileme desteği verirken Torbalı’da çarpıcı bir gelişme yaşandı.
Gerçek İzmir'den Mehmet İşler'in haberine göre, ilk olarak Özbey Mahallesi’ndeki muhtarlık binası için ‘boşaltın’ talimatı verdiği öğrenilen Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur’un bu kez Çakırbeyli Mahallesi’nde aynı karara imza attığı belirtildi. Belediyeden gelen yazı sonrasında Çakırbeyli Mahallesi Muhtarı İbrahim Kabaca ve mahalliler tahliyeyi önlemek için adeta direnişe geçti. Bölgeye gelen güvenlik güçleriyle birlikte nöbet tutan mahalle halkının kararın uygulanmaması için mücadelesi sürerken devreye Torbalı Kaymakamlığı girdi. Kaymakamlığın, taraflara davet gönderdiği ve gerçekleşecek toplantıyla sorunu çözüme kavuşturmak istediği belirtildi.
SEBEP SİYASİ GÖRÜŞLERİMİZİN AYRI OLMASIDIR!
Mahalle Muhtarı Kabaca yaptığı açıklamada, “Köy tüzel kişiliğine ait yerimizin belediyeye geçmesinden dolayı, köylünün imece usulü yaptığı yerden bizi atıyor. Anahtarı ve demirbaşları da bırak çık diyor. Sebep siyasi görüşlerimizin ayrı olmasıdır. Başkan bize yazı gönderdi. Biz çıkmıyoruz. Vatandaşımız arkamızda… Cuma gününden beri onlar da jandarmamız da bekliyor. Boşaltmıyoruz. Biz ve Özbey Mahallesi için yapıyor. Onların yeri hazineye ait bir yer. Kaymakamlıkta toplantı yapacağız. Çözüme bence ulaşılmayacak. Onlar çıkmamızda ısrar edecek, biz de çıkmamakta ısrar edeceğiz. Bizi konteynıra bizi geçirmesinin imkanı olmadığını söyleyeceğim” dedi.
KAYMAKAMLIKTA KRİTİK TOPLANTI
AK Parti Torbalı İlçe Başkanı Selman Günaydın da konuyla ilgili bilgi verirken, “Kaymakam bey duruma müdahale etti. Belediye başkanı ısrarla buranın tahliyesini istiyor. Bu süreç aslında 1 yıldır var da 3 aydır alevlendi. Kepçe, zabıtalar göndermiş. Haberi alır almaz köye gittik. Köy halkı da meydana indi. Bizim teşkilat arkadaşlarımız da geldi. Sonra belediye başkanı 200-250 tane belediye işçisi gönderdi. Israrla, ‘burayı tahliye edeceksiniz’ dedi ama tabii edemedi. Günün sonunda millet de direndi, biz de destek olduk. Hafta sonu jandarma nöbet tuttu tahliye etmesin diye. Kaymakam hem muhtarı hem belediye başkanını çağırmış. Belediye başkanı gitmiyor herhalde, başkan yardımcısı Ali bey gidiyor. Bir karar verilecek” açıklamasında bulundu.
DİĞER MAHALLELERE DOKUNMAZKEN BURALARI HEDEF SEÇİYOR
Günaydın, “Özbey Mahallesi’ne de yazı gönderdi. Allah’a şükür biz orayı çözdük. Hazine malıydı ama belediyeye tahsisliydi. ‘Çık buradan’ dediğinde biz tahsisi iptal ettik. Hazine olan muhtarlığı kaymakamlığa geçirdik. Şimdi orayla uğraşamıyor. Şimdi Çakırbeyli’ye gözü dikti. Dağtekke’de de konteynırları kaldırdı. Aynı mevzular orada da oldu. Buralar AK Parti’nin birinci olduğu mahalleler. Bu muhtarlar yanımıza gelen insanlar, ben de bu köyleri ziyaret ederim. Bu kararların siyasi olduğunu düşünüyorum. 60 mahallenin neredeyse yüzde 95’inde muhtarlık binaları belediyenin. Bunların hiçbirine dokunmazken o mahalleleri hedef seçme sinirden, harpten dolayıdır. Böyle bir karar aldı” dedi.
TAZİYE EVİNİ VE KONTEYNIRI YER OLARAK GÖSTERİYOR
Günaydın ayrıca, “Bu işlem hukuka aykırıdır. İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine göre yer göstermeden muhtarlık binası tahliye edilemez. Belediye başkanı burada yer göstermiyor. Bir yer gösteriyor ama orası da Diyanet’in mülkü. Cami içindeki bir taziye evini yer gösteriyor. Orası muhtarlık için uygun değil. Biz bu muhtarlığın yer gösterilmeden tahliyesini hukuka aykırı buluyoruz. Yer gösterilmeye de gerek yok. Şu an muhtarlığın mevcut yerinde kalmasını istiyoruz. Köy halkı da bunu istiyor. Biz de haklı mücadelelerinde Çakırbeyli kardeşlerimizin sonuna kadar yanındayız. Konteynıra çıkın da demiş. Oradaki yaşlılarımız da, ‘Çakırbeyli muhtarlığı konteynıra mı layık?’ diyor. Mevcut yere de hiçbir gerekçe göstermiyor. Köy meydanı projesi olur, başka bir şey olur, öyle bir şey de yok. ‘Çıkın’ diyor. Sebep? Yok. Bu, siyasi bir karardır” ifadelerini kullandı.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İYİ Parti Karşıyaka'dan belediyeye 'tahliye' çıkışı:...
Yeşil-kırmızılı kulüp, belediye ekipleri tarafından Mustafa Kemal Atatürk Spor Salonu...
Ahbap soruşturmasında gelişme: Yeni isimlerin ifadesi...
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ahbap Derneği'ne yönelik yürütülen soruşturmada yeni...
Vestel'den kritik adım: 500 milyon dolarlık borç için...
Vestel Elektronik’in 500 milyon dolarlık borç yeniden yapılandırma sürecinde kritik bir aşamaya...
Güncel Haberleri
Tümüİzmir İtfaiyesi'nden sıcak hava uyarısı: Yangını çıkmadan...
İzmir’de etkisini artıran sıcak hava ve kuvvetli rüzgâr, orman yangını riskini yükseltirken,...
Sinem Dedetaş, cezaevi cezaevi dolaştırıldı!
Tutuklanan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş'ın cezaevi sevki sırasında adres iki kez...
Çete lideri Türkiye'ye iade edilecekken cezaevinde isyan!
Yunanistan'ın başkenti Atina'daki Korydallos Cezaevi'nde, Türkiye'ye iadesi planlanan çete...
Cem Küçük adliyeye sevk edildi
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan...
Cem Küçük'ün ardından gözler TGRT'de: Sıradaki isim kim?
İktidara yakınlığı ile tanınan gazeteci Cem Küçük'ün gözaltına alınması sonrası, kısa süre önce...
Bakanlık ifşa listesini güncelledi: 34 yeni ürün!
Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde taklit ve tağşiş yapan firmalarla ilgili listesini...
44 ülkeyle yürütülen operasyonlarda 526 firari Türkiye'ye...
İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda, 44 ülkeyle yürütülen iş birliği kapsamında uluslararası...
52 ilde eş zamanlı operasyon: 216 şüpheli yakalandı!
Sosyal medya platformları üzerinden eleman temin etme ve suç örgütlerini övme amacıyla...
Sinem Dedetaş, adliyeye sevk edildi!
Gözaltına alınan Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş ve beraberindeki 5 kişi adliyeye...
Eren Kaşıkçı'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı
MasterChef Türkiye 2021 şampiyonu, şef ve işletmeci Eren Kaşıkçı'nın evinde yaşamını yitirmiş...
Narlıdere'de emek kazandı, toplu sözleşmede imzalar atıldı!
Narlıdere Belediyesi ve DİSK/Genel-İş 4 Nolu Şube arasında, kadrolu işçiyi kapsayan Toplu İş...
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...
