Üniversiteden skandal anket
Ankara Üniversitesi’nde çalışanlara gönderilen ankette kadına şiddetle ilgili skandal sorular soruldu. Eğitim Sen Yükseköğretim Sekreteri Gülez, sorularla kadına yönelik şiddetin normalleştirildiğini söyledi.
Birgün'den Berkay Sağol'un haberine göre Ankara Üniversitesi’nde Rektörlük tarafından oluşturulan Toplumsal Cinsiyet Masası’nın “Ankara Üniversitesi Çalışanlarının Toplumsal Cinsiyete Yönelik Tutumları” araştırmasında skandal sorular soruldu. Araştırma kapsamında Google Docs üzerinden gönderilen ankette üniversite çalışanlarına “Çocukluktan terbiye etmek için bazen dövmek gerekebilir” ve “Bir kadının tavır ve davranışlarından ailenin erkekleri sorumludur” yazılı sorular yer aldı. Ankette yer alan sorulara ilişkin ise çalışanların yanıtlanması için “katılıyorum”, “katılmıyorum” veya “fikrim yok” seçenekleri sunuldu.
“Kadın, herhangi bir konuda eşiyle aynı fikirde değilse onunla tartışmamalı ve susmalıdır” yazılı soruların bulunduğu anketteki diğer sorular ise şu şekilde sıralandı:
• “Kadının ev işlerini ihmal etmesi durumunda, erkeğin eşini dövmesini doğru bulup bulmadığınızı söyler misiniz?”
• “Kadının eşine karşı çıkması durumunda erkeğin eşini dövmesini doğru bulup bulmadığınızı söyler misiniz?”
• “Kadının cinsel ilişkiyi reddetmesi durumunda, erkeğin eşini dövmesini doğru bulup bulmadığınızı söyler misiniz?”
• “Size göre evli bir kadın sağlık sorunları olması durumunda eşiyle cinsel ilişkiye girmeyi reddedebilir mi?”
• “Size göre evli bir kadın eşinin sarhoş olması durumunda eşiyle cinsel ilişkiye girmeyi reddedebilir mi?”
• “Size göre evli bir kadın eşinin kendisine kötü muamele ediyor olması durumunda eşiyle cinsel ilişkiye girmeyi reddedebilir mi?”
‘ANKET ŞİDDETİ MEŞRULATIRIYOR’
Eğitim Sen Eğitim ve Yükseköğretim Sekreteri Evrim Gülez, "Ankara Üniversitesi’nde yaşanan bu durumla ülkenin gericileşmesi konusunda ne kadar ilerlendiğini, cinsiyete dayalı eşitsizliklerin ve gericiliğin ideolojik olarak inşa edildiği görmekteyiz. İktidar ve gerici grupların ‘Aileyi koruma’ bahanesine sığınarak Medeni Yasa’nın aile hukuku ile ilgili kısmını ve Anayasa’nın aile ile ilgili 41 ve eşitlikle ilgili 24’üncü maddelerini tartışmaya açmaya cüret edenler, bugün bir devlet üniversitesinde toplumsal cinsiyet eşitliği için yapılan anket ile ne kadar ileri gidilebildiğini göstermiş olmaktadır" dedi.
Üniversitenin ülke genelinde yürütülen kadın çalışmalarına akademik açıdan çok önemli katkıları olduğunu belirten Gülez, "İktidar ve o dönemin rektörü 2018’de maalesef KHK’ler ile kadın çalışmaları bölümündeki hocaları ihraç ve baskılarla yok saymaya çalışmıştır. Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına ve çocuğa yönelik şiddeti ortaya çıkarmak amacıyla yapıldığı söylenen anket tamamıyla içerdiği sorular bakımından şiddeti kabul eden, meşrulaştıran bir içeriğe sahiptir. Araştırmanın tanımı ve amacında yazılı hiçbir bilgiye böyle bir anketle ulaşılamaz, niyetin toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına hizmet etmeyeceği açıktır" diye konuştu.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
İzmirli gençlere ücretsiz kıyafet desteği
Yaşamın her alanında fırsat eşitliği ilkesiyle hareket eden İzmir Büyükşehir Belediyesi,...
Öğretmenden Atatürk’e skandal sözler: Öğrenciler sessiz...
Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bir lisede meydana gelen skandal tüm şehri karıştırdı. Felsefe...
Karşıyaka Bilim Merkezi yeniden açılıyor: Belediye ve...
Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Bakırçay Üniversitesi, uzun zamandır atıl halde bulunan Karşıyaka...
Güncel Haberleri
TümüBaşkan Ünsal’dan ‘AKP transferi’ çıkışı: Seçildiğim...
Karşıyaka Belediye Başkanı Yıldız Ünsal, AKP’ye geçmeyeceğini belirterek, “Seçildiğim yerdeyim”...
Karşıyaka’da billboard krizi büyüyor: Ünsal’dan 'hukuka...
İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Karşıyaka Belediyesi arasında bu kez reklam panoları üzerinden...
Şanlıurfa'da şiddetli deprem! Tüm bölgede hissedildi
AFAD, saat 10.40'da merkez üssü Şanlıurfa'nın Karaköprü ilçesi olan 5,4 büyüklüğünde deprem...
Menderes Belediyesi'ne ikinci dalga operasyon: Eski...
Menderes Belediyesi'ne yapılan yolsuzluk operasyonunda Belediye Başkanı İlkay Çiçek...
Çeşme Otoylu ihalesine yeni talip: Oyak Grubu yakın ilgi...
Türkiye’deki iki köprü ile devlet otoyollarının 30 yıllığına özelleştirme ihalesine Fransız...
Buca’da okul kantinlerine sıkı denetim
Buca Belediyesi, yeni eğitim-öğretim dönemiyle birlikte ilçe genelindeki okul kantinlerinde...
Soyer'in avukatlarından yeni açıklama: Yedeğin yedeği...
Kooperatif davasından tutuklu yargılanan eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in...
Murat Bakan'dan hastane önünde açıklama: Önceliğimiz...
YENİ Parti heyeti, Manisa'nın Turgutlu ilçesinde İnci Üzmez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi...
İzBB'den 'iş makinesi' ihalesi: Detaylar belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Dünya Bankası kredisinde ekskavatör, lowbed ve dozer alımı için...
Sayıştay'dan 9 Eylül raporu: Döner sermayede kritik bulgular
Dokuz Eylül Üniversitesi’nin 2025 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’nda, üniversitenin...
Sayıştay'ın Ege Üniversitesi raporu dikkat çekti: Sosyal...
Sayıştay’ın Ege Üniversitesi’ne ilişkin 2025 yılı denetim raporunda dikkat çeken bulgular yer...
Manisa'da okula saldırı: Yeni Parti İzmir milletvekilini...
YENİ Parti lideri Özgür Özel, Manisa’nın Turgutlu ilçesinde bir lise önünde meydana gelen...