Bakan Yerlikaya’dan tepki çeken kadın cinayetleri açıklaması: “İkazımıza uymadılar, vuruldular”
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde kadın cinayetlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya, “İlk defa söylüyorum; koruma kararı olmasına rağmen geçen sene 32 hanımefendi ikazımıza uymadan, kapıya adam gelince açmış, içeride vurmuş onu” dedi. CHP’li ve DEM Partili vekiller ise Yerlikaya’nın açıklamalarına tepki gösterdi.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde kadın cinayetlerine ilişkin sorulara yanıt verdi.
Yerlikaya’nın konuşması şöyle:
“KADES, 18 Mart 2018'de Süleyman (Soylu) Bakan döneminde mükemmel bir uygulama başlamış. Olaya en yakın hareket halindeki adam işini bırakıyor, oraya gidiyor. Böyle bir talimat var. Akdeniz Parlamenter Assemblesi'nin Paris'teki 15. Genel Kurulu'nda KADES, ödül alıyor. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi 2021 yılında 100 bin kadın nüfusuna göre kadın cinayeti ortalama oranı 1,1; 2022 yılında 1,2 olmuş. Maalesef dünyada yukarıya doğru bir yükseliş trendi var, bunu BM söylüyor. Kadına şiddetle ilgili sıfır tolerans diyoruz. 2022'de 284, 2023'te 309, 2024'ün ilk 10 ayında 276 tane kadın cinayeti var. Elektronik kelepçeyle ilgili kapasite sorunuz yok. Bin 500 olan kapasiteyi 5 bine artırabiliriz hızlıca, bu konuda bir sorunumuz yok. Biz koruma kararı aldığımız kadına bir belge imzalatıyoruz. Koruma kararı aldıktan sonra belgedeki 11 maddeyi polisler okuyor. 'Seni korumaya aldık ama buna riayet et' diyor. Diyor ki mesela; 'Şüphelinin size yaklaşması halinde en yakın korunaklı yere geçerek kolluktan direkt yardım iste. Şüpheliyle sakın yüz yüze görüşme.' Çünkü tecrübe ile sabit. Bunların hepsini onlara okuyoruz. Haftada bir gün muhtara ‘buraya gelip giden var mı’ diye soruyoruz. İstihbarat artık ona takılıyor. İlk defa söylüyorum; koruma kararı olmasına rağmen geçen sene 32 hanımefendi şuradaki ikazımıza uymadan, kapıya adam gelince açmış, içeride vurmuş onu."
MUHALEFET TEPKİ GÖSTERDİ
CHP’li ve DEM Partili vekiller ise Yerlikaya’nın açıklamalarına, “Kadınları suçlamak ne kadar kolay" ifadeleriyle tepki gösterdi. Yerlikaya, vekillerin tepkisi üzerine, “Sen kimden yanasın? Biz kadını koruyoruz” diye karşılık verdi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
CHP İl İzmir Gençlik Kolları'ndan iktidara: Kadın...
CHP İzmir İl Gençlik Kolları, son günlerde Türkiye’yi sarsan kadın cinayetlerine ilişkin basın...
Bakan Yerlikaya'dan 'Operasyon' Açıklaması
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya son operasyonlara ilişkin açıklamalarda bulundu. Yerlikaya,...
CHP’li Bakan’dan Ali Yerlikaya’ya “396 bin Suriyeli” çıkışı
CHP İçişleri Bakanlığı’ndan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Murat Bakan,...
Siyaset Haberleri
TümüYENİ Parti Kapalı Grup Toplantısı Yapacak! 'Çerçeve Yasa'...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel'in partisinin grup toplantısını kapalı yapacağı...
CHP İzmir'de 78 eski ilçe başkanı Yeni Parti'ye katıldı
CHP İzmir'de geçmiş dönemlerde ilçe başkanlığı görevinde bulunan 78 eski ilçe başkanı istifa...
CHP ve Yeni Parti'de grup başkan vekilleri belli oldu!
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ağustos Ayı ilk meclis toplantısı Pazartesi günü gerçekleştirilecek.
YENİ Partili Ösen’den Çeşme Projesi çıkışı: “Çeşme’yi...
YENİ Parti İzmir Milletvekili Seda Kaya Ösen, Çeşme Projesi üzerinden Türkiye’nin turizm...
CHP'li Gümrükçü'den Menderes mesajı: “Yeni Partililer...
CHP İzmir İl Başkanı Utku Gümrükçü, Menderes Belediye Başkanı İlkay Çiçek’in tutuklanmasının...
AK Partili İnan’dan Özel’e yanıt: “Neyi takip ettiğimizi...
AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, İzmir’de Vakıflar Genel...
18 saatlik görüşme sonucunda 'Çerçeve Yasa' kabul edildi!
Kamuoyunda “çerçeve yasa” olarak bilinen Milli Dayanışma ve Toplumsal Bütünlüğün Güçlendirilmesi...
Saygılı'dan Cemil Tugay açıklaması: Kapımız herkese açık
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın AK...
Başkan Mutlu ve 19 meclis üyesi YENİ Parti'ye katıldı!
Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu ve 19 meclis üyesinin YENİ Parti’ye katılmasıyla...
CHP, İlkay Çiçek'i ihraç talebiyle disipline sevk etti!
CHP Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Rıfat Nalbantoğlu, Menderes Belediye Başkanı İlkay...
YENİ Parti'den açıklama: 28 ilde CHP'li belediye başkanı...
YENİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Yaşar Tüzün, CHP'den istifa ederek YENİ Parti'ye katılan...
'Çerçeve Yasa' teklifine MHP'den fire!
'Çerçeve yasa' teklifine 360 milletvekili imza atarken, MHP İstanbul Milletvekili İzzet Ulvi...
