Tarım Bakanlığı kendi kurumunu desteklemiyor!
Farklı illerde 17 işletme ve 3 milyon 272 bin dekar arazide tarım ve hayvancılık konusunda faaliyet gösteren Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), bakanlık tarafından verilen tarımsal desteklerden faydalanamıyor.
TİGEM’in 2017-2018 bilanço ve hesaplarının görüşüldüğü KİT Üst Komisyonu toplantısında kurumun desteklerden faydalanması gerektiğine yönelik iktidar ve muhalefet milletvekilleri arasında tartışma yaşandı. Cumhuriyet Halk Partisi’nin KİT Komisyonu üyesi milletvekilleri tarım ve hayvancılık konusunda ülkemizin önemli bir kurumu olan TİGEM’in desteklenmesi gerektiğini belirterek, Sayıştay’ın dikkat çektiği konunun komisyonun gündeminde kalması gerektiğini belirttiler. Komisyonun AKP ve MHP milletvekili üyeleri ise TİGEM’in kanun gereği tarımsal desteklemelerden yararlanamayacağını öne sürerek konunun gündemden çıkarılmasını oylarıyla kabul ettiler.
Destekleme önerisinin gündemden çıkarılmasına CHP Milletvekilleri, “Biz nasıl tarım ülkesiyiz. Tarımı böyle mi destekliyorsunuz” diyerek tepki gösterdiler.
Konuyla ilgili söz alan TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, 2019 yılı öncesine kadar son altı yıldır zarar eden TİGEM’in, son iki yıldır kar etmeye başladığını ifade ederek, kurumun desteklemelerden faydalanması halinde 195 milyonluk kredi borcunun kapatılacağını vurguladı.

“DAHA UCUZA ÜRÜN SATILACAK”
TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece, KİT Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, tarımsal desteklemelerden faydalanmaları halinde yıllık 200 milyon civarında bir kaynak yaratılacağını belirterek, “Tarımsal destekleme ödemelerinden yararlandırılması durumunda TİGEM tarafından tarım sektörünün en önemli girdilerinden olan sertifikalı tohum ve üstün vasıflı damızlık üretim maliyetleri düşürülerek piyasaya daha uygun fiyatla arz edilmesi sağlanacak, ülkemiztarım sektörüne sunduğu hizmetlerde etkinliğin artırılması için ihtiyaç duyulan altyapı yatırımları öz kaynaklardan finanse edilebilecek, serbest piyasa koşullarında gerçek kârlılığı belirlenerek sektör içerisinde performansı gerçekçi olarak ölçülebilecek ve ülkemizde sertifikalı tohum ve damızlıkpiyasa fiyatlarının belirlenmesinde etkin rol alması sağlanacaktır” diye konuştu.
“AYRICALIK İSTEMİYOR”
Komisyonda söz alan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Atila Sertel, şunları söyledi:
“TİGEM’in üreticiliği teşvik edilecekse kamu kaynaklarınıkullanan ve özel sektöre, diğer kesime destek veren Bakanlığın TİGEM’e bukonuda açık olması lazım gelir diye düşünüyorum. Çünkü TİGEM bir ayrıcalıkda istemiyor burada, yaptığı faaliyet nedeniyle bir destek istiyor. Bu faaliyetlerinde kamu kaynakları kullanılarak tarımsal destekleme ödemelerinden yararlanmasının uygun olmayacağını söylemek bence doğrubir durum değildir. Üstün vasıflı damızlık -üretim maliyetlerini de düşürerek yetiştirmesi ve piyasaya uygun fiyatlarla arz etmesi bile Türk tarımının gelişmesine katkı koyacak bir durumdur. Bunu Tarım Bakanlığının düşünmesilazım, tekrar bir revize etmesi lazım düşüncesini. Yani, şimdi, dışarıdakiyararlanıyor devletin imkânlarından; işte ‘Biz destek veriyoruz diğer kesimlere. Kamu bütçesi olduğu için, siz de kamunun içinde olduğunuz için size destek vermiyoruz’ diyor. Bence bu doğru bir yaklaşım tarzı değil. Bu konuda Bakanlığın -Sayın Tarım Bakan Yardımcısı daburada- Sayın Bakanın da bunu tekrar düşünmesi ve TİGEM’e destekverilmesi noktasında görüşlerimi belirtiyorum.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Bir eğitim kurumunu uzman yapan nedir? Bilgisi, sistem ve...
Eğitimci Sertan Üze, bir eğitim kurumunu uzman yapan unsurların yalnızca öğretmen bilgisi ve...
'Güzellik Kapitalizmi': 'Kadınlar Kendi Bedenlerine...
Sosyal medyanın hızla değişen güzellik algısı ve dayatılan dijital kalıplar, modern insanın...
CHP'li Güç'ten 'Başkan Denizli'ye destek: Önce kendi...
Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Çağatay Güç, Çeşme Belediye Başkanı Lâl Denizli hakkında...
Siyaset Haberleri
TümüAK Partili İnan'dan 'fon krizi' çıkışı: Hangi makamı...
AK Parti Genel Sekreteri ve İzmir Milletvekili Eyyüp Kadir İnan, Konak’ta yaptığı açıklamada...
Özgür Özel'den 'Emir Sarıgül' hamlesi: 1 milyon TL'lik...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, kendisine yönelik iddialarından dolayı Emir Sarıgül...
AK Partili Saygılı’dan, muhalefete gönderme!
AK Parti Konak İlçe Danışma Meclisi’nde konuşan AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı,...
YENİ Parti Lideri Özel'den 'Fatma Betül Sayan Kaya'...
YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, fon soruşturmasında tutuklanan eski bakan Fatma Betül Sayan...
YRP Lideri Erbakan'dan 'fon krizi' çağrısı: Siyasi...
Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, "En düşük emekli maaşı mutlaka asgari ücret...
AK Partili Yıldız'dan Çağatay Güç'e Basmane Çukur'u çıkışı!
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, Basmane Çukuru...
AK Partili Kırkpınar'dan 'Çeşme Projesi' çağrısı: Artık...
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve AK Parti İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, Kültür ve...
AK Partili Saygılı’dan Ödemiş’ten net mesaj!
AK Parti İzmir İl Başkanı Bilal Saygılı, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ile...
Teröristbaşı Öcalan'a özel konut iddiaları yargıya taşındı!
Zafer Partisi Samsun İl Başkanı Alperen Carus, PKK terör örgütünün ele başı Abdullah Öcalan'a...
Nilay Kökkılınç CHP İzmir'deki görevinden ayrıldı
CHP İzmir'de İl Kadın Kolları Başkanlığı yapan Nilay Kökkılınç görevinden istifa ettiğini...
Başkan Cemil Tugay: Ankara'da İzmir'e yoğun bir ilgi var
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay İZMAR'ın Ödemiş Şubesi'nin açılışına katıldı.
CHP'li Gülsever'den 'bireysel silahlanmaya' karşı...
CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Ayten Gülsever, Afyonkarahisar’da yaşanan can...