BIST 100 11.103,17 %1,04 Altın 6.399,71 ₺/gr %0,39 Bitcoin $81.683 %0,16 Dolar 49,74 ₺ %0,17 Euro 55,78 ₺ %0,06 Sterlin 66,65 ₺ %0,01 Gümüş 86,33 ₺/gr %1,00 Ethereum $2.407,26 %0,07 İsviçre Frangı 60,36 ₺ %0,23 Kanada Doları 35,58 ₺ %0,42 Avustralya Doları 34,98 ₺ %0,34 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 13,26 ₺ %0,19 BAE Dirhemi 13,55 ₺ %0,19 Rus Rublesi 0,62 ₺ %1,17 Çin Yuanı 7,46 ₺ %0,22
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Yerel İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Arapça hizmet açılımı: "H...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Arapça hizmet açılımı: "Hizmeti AB karşılıyor"

Kentteki Arapça tabelaları söken İzmir Büyükşehir Belediyesi, tepkiler üzerine “Alo 185” hattında Arapça hizmet verilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Hizmet masraflarının AB tarafından ödendiğinin belirtildiği açıklamada “İçişleri Bakanlığı’na bağlı İl Göç İdaresine kaydını yaptırdıktan sonra devlet tarafından hali hazırda sağlanan temel hak ve hizmetlerden faydalanan, geçici sığınma statüsündeki kişiler yasal sınırlar içinde belediyelerin sunduğu hizmetlere başvurmaktadır” denildi.

0Yorumlar
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Arapça hizmet açılımı: "Hizmeti AB karşılıyor"

Yakın zamanda başta Konak Basmane semti olmak üzere kentteki Arapça tabelaları söken İzmir Büyükşehir Belediyesi, "Alo 185" Hemşehri İletişim Merkezi hattında Arapça hizmet verilmesiyle ilgili açıklama yaptı. Vatandaştan gelen tepkiler üzerine gerçekleştirilen açıklamada hizmet masraflarının AB tarafından ödendiği belirtilirken, sığınmacı statüsündeki kişilerin yasal sınırlar çerçevesinde belediye hizmetlerinden faydalanabildiği ifade edildi.

HİZMET MASRAFLARI AB TARAFINDAN KARŞILANIYOR
Gelen tepkiler üzerine açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu hizmet için ödeneğin AB tarafından yapıldığını belirtti. Belediyenin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:  
“Ülkemizde İl Göç İdareleri bünyesindeki işlemler kapsamında yabancılara çok dilli hizmet sunulmakta, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Başkanlığı web sayfasında Türkçe, İngilizce, Almanca, Rusça, Arapça ve Farsça dil seçenekleri bulunmaktadır. 
İçişleri Bakanlığı’na bağlı İl Göç İdaresine kaydını yaptırdıktan sonra devlet tarafından hali hazırda sağlanan eğitim, sağlık, sosyal yardım gibi temel hak ve hizmetlerden faydalanan, geçici sığınma statüsündeki kişiler yine yasal sınırlar içinde belediyelerin sunduğu hizmetlere başvurmaktadır. Bu nedenle Hemşehri İletişim Merkezi’nde İngilizce ve Arapça hizmet vermek üzere istihdam edilen 2 kişi de 2021 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) arasında imzalanan protokol kapsamında görevlendirilmiştir. Hemşehri İletişim Merkezi’nde sağlanan İngilizce ve Arapça tercüme hizmetinin masrafları UNHCR tarafından karşılanmaktadır.
Sağlık Bakanlığı 112 Acil, 184 SABİM ve 444 47 28 Uluslararası Hasta Destek Birimi Tercümanlık ve Çağrı Merkezi’nde Almanca, Arapça, İngilizce, Rusça, Farsça ve Fransızca olarak 6 dilde hizmet verilmektedir. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 183 Sosyal Destek Hattı ve 144 Sosyal Yardım Hattı’nda Arapça ve Kürtçe hizmet vermektedir. Türkiye İş Kurumu Alo 170 hattında Almanca, İngilizce ve Arapça dillerinde çok dilli hizmet sunulmaktadır. 
İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri başta olmak üzere, göçmenlerin yoğun yaşadığı Mersin, Adana, Urfa, Gaziantep gibi birçok büyükşehir ve ilçe belediyesinin de UNHCR, UNFPA, IOM gibi Birleşmiş Milletler kuruluşlarıyla mültecilere sunulacak hizmetler için işbirlikleri mevcuttur. Buna ek olarak bazı belediyelerin çatısı altında hizmetlerini yürüten müdürlüklerin görevleri arasında mültecilere yönelik hizmetler ve tercüme hizmetleri de tanımlanmıştır.”

 

 

ARAPÇA TABELALAR SÖKÜLMÜŞTÜ
Temmuz ayının başında İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı zabıta ekipleri, Basmane’de son dönemde sayıları hızla artan Arapça tabelalı iş yerlerine yönelik denetimlerde söz konusu tabelaları sökmüştü. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, olayla ilgili açıklamasında şunları söylemişti:  
"Normal mevzuat uygulanıyor, tabelalarla ilgili. Bu, zaman zaman yaptığımız bir şey. Yani sonuçta biz, bir kamu kurumu olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getiriyoruz. Böyle bir mevzuat nedeniyle zaten bunlara izin vermememiz gerekiyor, biz de gereğini yapıyoruz."



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Yerel Haberleri

Tümü

Hamza Dağ’dan Başkan Yıldız’a Hayırlı Olsun Ziyareti

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Hamza Dağ, Çiğli Belediye Başkanı Onur...

9 saat önce

Manisalılar Neşet Ertaş Türküleriyle Unutulmaz Bir Gece...

Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından...

11 saat önce

Başkan Dutlulu’dan Demirci’yi sevindiren müjde

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Demirci ilçe programı kapsamında ilçede...

12 saat önce

Bayraklı’da Kadınlara Erken Tanı Uyarısı

Bayraklı Belediyesi, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında meme kanserine yönelik...

12 saat önce

Karşıyaka 3. Yaş Üniversitesi’nde yeni dönem başladı!

Karşıyaka Belediyesi 3. Yaş Üniversitesi’nde 60 öğrencinin katılımıyla yeni dönem heyecanı...

15 saat önce

Menderes’te Moloz Mücadelesi Sürüyor

Menderes Belediyesi, moloz ve bahçe atıklarına karşı mücadeleyi ara vermeden sürdürüyor.  

15 saat önce

Buca’da Pembe Yürüyüşle hayata bir adım

Buca Belediyesi, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Bucalı kadınlar ve sivil toplum...

15 saat önce

Çiğli’de Cumhuriyet Bayramı Coşkusu Etkinliklerle Yaşanacak

Çiğli Belediyesi, Cumhuriyet’in 103. yıl dönümü kapsamında spor, doğa, kültür ve sanat...

16 saat önce

Balçova'nın Turunç Projesi Avrupa'da finalde!

Balçova Belediyesi tarafından hayata geçirilen, doğanın bereketini dayanışmayla buluşturan...

16 saat önce

Metro raylarında değişim zamanı

23 Ekim 2026 Cumaİzmir Büyükşehir Belediyesi, metro hattında güvenli ve kesintisiz ulaşımı...

17 saat önce

Cumhuriyet Bayramı coşkusu İzmir’e yayılacak

İzmir, Cumhuriyet’in 103’üncü yıl dönümünü fener alayı, havai fişek gösterileri ve kentin dört...

17 saat önce

Bornova’nın parklarından dayanışma fışkırdı

Bornova Belediyesi, ilçenin park ve rekreasyon alanlarında bulunan yüzlerce zeytin ağacından...

17 saat önce