Tugay'dan 'maaş krizine' ilişkin açıklama: CHP’li belediyeler hizmet edemesin diye böyle yapıyorlar
İzBB Başkanı Cemil Tugay, Torbalı Atık Su Arıtma Tesisi açılışında SGK borçları sebebiyle İzBB’den 1 buçuk milyar TL kesilmesi ve İZELMAN ile İZENERJİ işçilerinin eylemine ilişkin konuştu.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, SGK’nın borçları sebebiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 1 buçuk milyar TL’lik kesinti yapması, İZENERJİ ve İZELMAN işçilerinin eylemi ve Körfez temizlik çalışmaları için AKP hükümetinden destek alamamalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Tugay, Körfez temizliğinde yalnız bırakıldıklarını ve SGK’nin, AKP hükümetinin yarattığı kötü ekonomi sonucunda oluşan borçlardan dolayı büyükşehirden kesinti yapmasının ‘adaletsiz’ olduğunu dile getirerek şu ifadeleri kullandı:
“Belediyelerimizin SGK’ya çok borcu olduğu söyleniyor. Cumhurbaşkanı Bakana, ‘silkeleyin’ diyor. Bu talimatı alan bakan durur mu, bizim yapılandırma başvurularımıza rağmen her şeyi yerine getirmiş olmamıza rağmen yapılandırmaları kabul etmiyorlar, doğrudan kaynağından kesinti yapıyorlar. Son güne, hatta düne kadar yapmayı düşündükleri ve yaptıkları 1 milyar 500 milyon TL’lik kesintiyi yapılandırmaya çevireceğiz diye çok bekledik. Bir zamanlar ülkemizde pandeminin yaşandığı günlerde, bir zamanlar ülkemizde faiz konusunda diretmeleriyle, kötü ekonomi tercihleri nedeniyle yaşanan günlerde, ülkenin tamamında olduğu gibi belediyelerde de ekonomik darlıklar oldu. Böyle bir ortamda, o günlerde belediyeler, sadece CHP’li belediyeler değil bütün kurumlar ekonomik sıkıntı çekti. Böyle birikti SGK borçları. Devlet, devlet olacak, devletin adaleti olacak, kendi yarattığı ekonomik krizden sonra belediyelere destek olacak. Seçimde kaybettiler, bugün CHP’li belediyeler hizmet edemesin diye böyle yapıyorlar.”
"BİZLERE ASLA DİZ ÇÖKTÜREMEYECEKSİNİZ"
Tugay, bu yıl görüşülen merkezi hükümet bütçesinde 3 trilyon liralık vergi borcunun affedildiğini belirterek, “Belediyenin parasıyla kimin vergi borcunu finanse ediyorsunuz?” dedi. Tugay konuşmasının devamında, şu şekilde konuştu:
"2006’da kanun çıkardılar, 2006’dan beri SGK’ya borcu olan kurum ve kişileri açıklamıyorlar, sadece CHP’li belediyeleri açıklıyorlar. Bu senenin bütçesine madde koydular, birilerinin 3 trilyon liralık vergi borcunu affedeceğiz diye madde koydular. Birilerinin 3 trilyon liralık vergi borcunu ödeyeceğiz diye belediyenin parasını kesiyorlar. Belediyenin parasıyla siz kimin vergi borcunu finanse ediyorsunuz? Bu, her boyutuyla ahlaksızlıktır, utanmazlıktır. Böyle devlet yönetilmez. Devletin önce adaleti olacak. Yandaş sermayenizin 3 trilyon borcunu affediyorsunuz, belediyenin parasını kesiyorsunuz. Onlar hakkında tek kelime etmeden, SGK alacaklarının yüzde 95’i başka kurumlarda, onlardan hiç bahsetmeden durup durup, ‘CHP’li belediyelerin borcu var, onları keseceğiz’. O borçlar sizin yarattığınız kötü ekonomi yüzünden mecburen yaratıldı. İzmirlinin parasını böyle hukuksuzca kesmeye hakkınız yok. Bu millet size o görevleri verdiyse adaletle yönetin diye verdi. İzmir’de her partiden insana hizmet ediyoruz. Siz kimi cezalandırıyorsunuz? Bu mudur doğru siyaset? ‘Vay körfez kirliydi’, bir kuruşluk katkı sağlamadınız. Hepimiz can siperane bir şekilde bu şehrin sorunları için çalışıyoruz. Siz halkımızdan topladığınız milyarlarca liranın çok küçük bir kısmını belediyeye verirken onu da insanlara çok görüyorsunuz. Bu zulmün sonu, bu zulmün sahipleri için iyi değildir. Bizler CHP’liler olarak cumhuriyetin, memleketin, halkın kıymetini çok iyi biliyoruz. Biz onların arasından buralara geldik. Bugün gördüğünüz değerli kardeşlerimizle birlikte bu şehre hizmet etme kararlılığıyla çalışmaya devam ediyoruz. Bizlere asla diz çöktüremeyeceksiniz.”
TUGAY, İŞÇİLERE SESLENDİ: "HEP BİRLİKTE MÜCADELE EDELİM"
Eyleme çıkan İZELMAN ve İZENERJİ işçilerine, “Size yanlış ve hatalı mesajlar verenler var” diyen Tugay, “İşçi kardeşlerimize yanlış ve hatalı mesajlar verenler var. Değerli çalışma arkadaşlarım, değerli işçi kardeşlerim, her biri bizim yoldaşımız. Sakın ola, bizlerin bu baskılar karşısında boyun eğeceğimizi düşünmeyin. Sakın ola sizleri mağdur edeceğimizi düşünmeyin. Hepiniz bizim için çok kıymetlisiniz. Bu kötülüklerle hep beraber mücadele edeceğiz. Omuz omuza bu zulmü beraber yeneceğiz. Bizim yanımızda olun. Hep birlikte mücadele edelim, zulmün sahibine gerekli cevabı yaptığımız hizmetlerle hep beraber verelim” diye konuştu
"SEÇİM DÖNEMİNDE SÖZ VERDİK"
Körfezdeki temizlik çalışmalarına ilişkin Tugay, merkezi hükümetten destek gelmeyeceğini bildiğini ifade ederek, konuşmasına devam etti:
“Bu çalışmalar sırasında kendi başımızın çaresine bakacağız. Biz bu baskılara uzun süredir alışınız. Seçim döneminde söz verdik, ‘ne baskı uygulanırsa uygulansın bir yol bulacağız’ dedik ve burada çalışmaya devam ediyoruz. Körfezin temizliğiyle ilgili Çevre Bakanı kafasını çeviriyor, görmezden geliyor. Ulaştırma Bakanı görmezden geliyor. Tarım Bakanlığı görmezden geliyor. Önemli mi? Değil. Elimizi uzattık, tutmadılar, meclise şişeyle kirli su götürdüler. İzmir’in kötü bir şehir olduğunu söylediler. İzmir asil bir şehirdir. İzmir bugüne kadar size diz çökmediği için bunu yapıyorsunuz. İzmir’i satın alamadığınız için bunu yapıyorsunuz. Yapay zekalara saçma sapan sorular sorup saçma sapan fotoğrafları insanlara gösteriyorsunuz. Gelin bugün deniz kenarında gezin, o Körfezin ne kadar temiz olduğunu görürsünüz. Sizin kontrol etmediğiniz Gediz Nehri’nin varlığına rağmen, bütün kirletici unsurlara rağmen Körfezin temiz olmasını sağlayacağız. Torbalı’da sanayinin yarattığı kirlilik Ege Denizi’nin başka kıyılarına dökülüyor. Bu tesisin yapılmasıyla bizim için en önemli şeylerden biridir ki Pamucak’a dökülen sular da daha temiz olacak. Bunları yaptığı işe inanmış görev arkadaşlarımızla birlikte en hızlı şekilde devam ettireceğiz. O yüzden müteşşekkirim, İzmir halkına bize destek verdiği için müteşekkirim.”
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Çöp krizi devam ederken belediyeden açıklama: ÇAÇA'lar...
Karşıyaka'da baş gösteren çöp toplama krizine ilişkin belediyeden açıklama geldi. Belediye...
Özlale'den fon krizine ilişkin açıklama: 830 milyon...
Fon krizine ilişkin tartışmalar sürerken, YENİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale, iki bakan...
Yarımada Belediyeler Birliği 2027 bütçe ve yol haritası...
Yarımada Belediyeler Birliği ve Güzelbahçe Belediye Başkan Vekili Ayşe Akın başkanlığında...
Yerel Haberleri
TümüHamza Dağ’dan Başkan Yıldız’a Hayırlı Olsun Ziyareti
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Hamza Dağ, Çiğli Belediye Başkanı Onur...
Manisalılar Neşet Ertaş Türküleriyle Unutulmaz Bir Gece...
Manisa Büyükşehir Belediyesi Kültür, Sanat ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından...
Başkan Dutlulu’dan Demirci’yi sevindiren müjde
Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Demirci ilçe programı kapsamında ilçede...
Bayraklı’da Kadınlara Erken Tanı Uyarısı
Bayraklı Belediyesi, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında meme kanserine yönelik...
Karşıyaka 3. Yaş Üniversitesi’nde yeni dönem başladı!
Karşıyaka Belediyesi 3. Yaş Üniversitesi’nde 60 öğrencinin katılımıyla yeni dönem heyecanı...
Menderes’te Moloz Mücadelesi Sürüyor
Menderes Belediyesi, moloz ve bahçe atıklarına karşı mücadeleyi ara vermeden sürdürüyor.
Buca’da Pembe Yürüyüşle hayata bir adım
Buca Belediyesi, Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında Bucalı kadınlar ve sivil toplum...
Çiğli’de Cumhuriyet Bayramı Coşkusu Etkinliklerle Yaşanacak
Çiğli Belediyesi, Cumhuriyet’in 103. yıl dönümü kapsamında spor, doğa, kültür ve sanat...
Balçova'nın Turunç Projesi Avrupa'da finalde!
Balçova Belediyesi tarafından hayata geçirilen, doğanın bereketini dayanışmayla buluşturan...
Metro raylarında değişim zamanı
23 Ekim 2026 Cumaİzmir Büyükşehir Belediyesi, metro hattında güvenli ve kesintisiz ulaşımı...
Cumhuriyet Bayramı coşkusu İzmir’e yayılacak
İzmir, Cumhuriyet’in 103’üncü yıl dönümünü fener alayı, havai fişek gösterileri ve kentin dört...
Bornova’nın parklarından dayanışma fışkırdı
Bornova Belediyesi, ilçenin park ve rekreasyon alanlarında bulunan yüzlerce zeytin ağacından...