Merkez Bankası’ndan kripto para açıklaması!
Resmi Gazete’de yayımlanan ‘kripto para’ yönetmeliğinin ardından Merkez Bankası’ndan açıklama geldi. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada kripto paraların, “ödemelerde kullanılmasının engellenmesine” vurgu yapılırken mevcut piyasa ödeme araçlarına güvensizlik oluşmasına engel olmak istendiği belirtildi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Resmi Gazete’de yayımlanan Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliğin ardından sabah saatlerinde de bir açıklama daha yapılarak yönetmeliğin nedenleri anlatıldı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı.
Kripto para ödemede kullanılamayacak
Yönetmelikle, ödemelerde kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmamasına, ödeme ve elektronik para kuruluşlarının kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine ilişkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlandı.Yönetmeliğin uygulanmasında kripto varlık; dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade ediyor.
30 Nisan’da yürürlüğe girecek
Yönetmeliğe göre, kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak. Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.Ödeme hizmeti sağlayıcıları, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştiremeyecek ve bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunamayacak. Ödeme ve elektronik para kuruluşları, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyecek.
Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik, 30 Nisan’da yürürlüğe girecek.
Merkez Bankası’ndan açıklama
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kripto varlıkların ödemeler alanında kullanılmasının, işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğunu, bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti doğurabilecek unsurlar içerdiğini bildirdi.TCMB’den ödemeler alanına ilişkin yapılan basın duyurusunda, kripto varlıkların herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa değerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları dolayısıyla yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz kullanılabilmesi, işlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırdığı vurgulandı.
“Mağduriyet yaratma ihtimali var”
Duyuruda, son dönemde söz konusu varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına ilişkin çeşitli girişimlerin oluşmaya başladığına işaret edilerek, “Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle işlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan mağduriyetler yaratma ihtimali bulunduğu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiği değerlendirilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.Bu kapsamda kripto varlıkların ödemelerde kullanılmamasına yönelik düzenleme çalışmasının tamamlandığı belirtilen duyuruda, Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik’in yürürlüğe konulduğu bildirildi.
Duyuruda ayrıca, söz konusu yönetmeliğin, 1211 sayılı TCMB Kanunu ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunda yer alan yetkiler çerçevesinde düzenlendiği bilgisi verildi.
Kripto varlıklar, ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılamayacak ve bu varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde kullanılmasına yönelik hizmet sunulamayacak.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, politika faizi olan bir hafta...
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararını açıkladı!
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun yılın ilk toplantısı sona erdi. 22...
Merkez Bankası faiz kararını yarın açıklayacak
Yurt içinde gözler TCMB'nin faiz kararına çevrildi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB)...
Ekonomi Haberleri
TümüFon Soruşturmasında İade Tutarı Belli Oldu! 37 Kişi 18...
Türkiye'nin gündemine oturan fon soruşturması kapsamında 37 kişinin aldığı parayı iade ettiği...
İstanbul'un Ekim Ayı 'Enflasyonu' Belli Oldu
İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, İstanbul'da ekimde bir önceki aya göre...
TÜRK-İŞ ekim ayı verilerini yayımladı: Açlık ve yoksulluk...
TÜRK-İŞ’in ekim ayı araştırması, gıda ve temel yaşam giderlerindeki artışın sürdüğünü gözler...
Fon tasfiyesi sonrasında ara ödemeler başladı!
Fon tasfiyesinin ardından ilk ara ödemeler başladı. 29,3 milyar liralık ara ödeme fon...
Fon Mağdurlarını İlgilendiren Açıklama Geldi: İşte İlk...
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Sekizinci Fon Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nın...
TÜİK eylül ayı verilerini açıkladı: 2 milyon 967 bin işsiz!
TÜİK’in eylül ayı verilerine göre işsiz sayısı bir ayda 198 bin artarak 2 milyon 967 bine...
Folkart, İzmir'de bilinirlik ve güvende açık ara lider!
Folkart’ın 2026 yılı için Color Research & Consultancy Araştırma ve Danışmanlık şirketine İzmir...
Zeytin sektörü ihracatta zorlu bir sezona giriyor
Türkiye, 2026/27 sezonunda sofralık zeytin ve zeytinyağında yüksek rekolte bekliyor....
Elektrik Sayaçlarında Yeni Dönem: Milyonlarca Abonenin...
EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 2027 sonuna kadar yaklaşık 2,7 milyon Akıllı Sayaç PRO...
Hazır giyim sektöründe ödüller almıştı: Konkordato...
İzmir’de tekstil sektöründe faaliyet yürüten ve 2022’de gümüş, 2023’te bronz ihracat ödülü alan...
Emekliye asgari ücret kadar aylık ve ikramiye teklifine...
En düşük emekli aylığı ile bayram ikramiyesinin asgari ücret seviyesine çıkarılmasını öngören...
Televizyon, Beyaz Eşya ve Mobilya Alacaklar Dikkat:...
Ticaret Bakanlığı, kredi kartı ve tüketici finansmanı dışında kalan senetli alışverişlerde...