Aşka işaret diliyle 'evet' dediler
İzmirli sağır çift, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin işaret dili çevirmeninin desteği ile bir ömür boyu mutluluğa “evet” dedi. Nikâh memurunun sorularını ve çiftin yanıtlarını tercüme eden Türk İşaret Dili Çevirmeni Zeki Can Yunar, “Meslek hayatımda ilk kez bir nikâh sırasında tercümanlık yaptım. Bir çiftin mutluluğuna işaret dili ile şahit olmak ilk defa nasip oldu” dedi.
İzmir'in Kiraz ilçesinde yaşayan sağır Ayşe ve Yasin Yasa çifti, nikâhlarının eksiksiz bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ücretsiz işaret dili çevirmenliği hizmetinden yararlandı. Evlilik akdinin gerçekleşebilmesi için nikâh sırasında işaret dili çevirmeninin de bulunması gerektiğini öğrenen çift, tercüman arayışına başladı. Ailelerinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli Çalışmaları Şube Müdürlüğü'ne bağlı işaret dili çevirmenlerine ulaşmasının ardından ücretsiz hizmet için başvuru yapıldı. Nikâh gününde Kiraz Belediyesi Düğün Salonu’nda bulunan Türk İşaret Dili Çevirmeni Zeki Can Yunar, nikâh memuru ve çiftin konuşmalarını birebir tercüme etti. Ücretsiz hizmetten faydalanan çift İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkür ederken, çevirmen Yunar da meslek hayatında ilk kez bir çiftin mutluluğuna işaret diliyle destek verdiğini söyledi.
“Aksi takdirde nikâh akdi sağlanamaz”
Türk İşaret Dili Çevirmeni Zeki Can Yunar, Ayşe ve Yasin çiftinin nikâh işlemleri için İzmir Büyükşehir Belediyesi tercümanı olarak nikâh salonunda bulunduğunu belirterek “Çiftimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak bu hizmetten ücretsiz şekilde yararlandı. Sağır yurttaşların nikâh işlemlerinde diplomalı işaret dili tercümanı gerekir. Aksi takdirde nikâh akdi sağlanamaz. Ben de meslek hayatımda ilk kez bir nikâh sırasında tercümanlık yapmış oldum. Bugüne dek hastane ve banka işlemi gibi birçok konuda tercümanlık desteği verdim ama bir çiftin mutluluğuna işaret dili ile şahit olmak ilk defa nasip oldu” diye konuştu.
“Çevirmen olmasaydı nikâh işlemi gerçekleşemezdi”
Ücretsiz tercüman desteği için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ulaşan damat Yasin Yasa’nın kuzeni Emel Yasa ise “Gençler birbirlerini sevdiler ve evlenme kararı aldılar. Nikâh işlemi için de bir çevirmene gerek vardı. Nikâh sırasında tercüman bulmak için epey araştırma yaptık. Ulaştığımız tercümanlar da yüksek ücret talep etti. Böyle bir hizmeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin karşıladığını duyunca başvurduk. Sağ olsunlar, bize yardım ettiler. Çok teşekkür ederiz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin böyle bir hizmet vermesi çok iyi oldu. Eğer çevirmen olmasaydı nikâh işlemi gerçekleşemezdi” ifadelerini kullandı.
Sessiz Destek Çözüm Merkezi
İzmir’de yaşayan sağır ve işitme engelli yurttaşlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin resmi internet sitesi veya https://www.bizizmir.com/ üzerinden “Engelsiz Çağrı Merkezi” sekmesine tıklayarak hizmete kolayca ulaşabiliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan Türk İşaret Dili çevirmenleri aracılığıyla görüntülü görüşme yapılarak sorunlar, talepler ve ihtiyaçlar doğrudan Türk İşaret Dili ile aktarılabiliyor. Görüntülü destek hizmeti kapsamında; belediye hizmetleri, kamu kurumlarıyla iletişim, yönlendirme, danışmanlık ve İzmir’de karşılaşılan birçok konuda Türk İşaret Dili desteği sunuluyor.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Karşıyaka Evrensel Çocuk Merkezi’nde yaz tatili dopdolu...
Karşıyaka Belediyesi, Evrensel Çocuk Merkezi ve Planetaryumda yaz tatiline özel dopdolu bir...
Şahidin şakasına, nikah memurundan panik yaratan karşılık
İzmir'in Torbalı ilçesinde bir nikah töreninde şahidin yaptığı "Tanımıyorum" şakası üzerine nikah...
Zeytin altında yaza merhaba dediler
İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nin anıtsal zeytin ağacı altında...
Güncel Haberleri
TümüJaponya'da 7,1 büyüklüğünde deprem: Tsunami alarmı verildi
Japonya'nın güneyindeki Kyushu Adası'nda bulunan Kumamoto eyaleti açıklarında 7,1 büyüklüğünde...
Karadağ'dan Türk vatandaşlarına vize kararı!
Karadağ, Avrupa Birliği (AB) ile yürüttüğü üyelik müzakereleri kapsamında vize politikasında...
Bakanlıktan restoran ve kafelere uyarı: Listede olmayan...
Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin alışveriş ve hizmet alma süreçlerinde karşılaşabilecekleri...
TOKİ'den Çeşme ve Menemen'de 573 milyonluk satış!
TOKİ, 12-13-14 Ağustos tarihlerinde gerçekleştireceği müzayedede Türkiye genelinde 741 arsayı...
Deniz Göktaş için yapılan başvuru reddedildi!
Komedyen Deniz Göktaş'ın tutukluluğuna yönelik gerçekleştirilen itiraz mahkeme tarafından...
Ahbap soruşturması sürüyor: 5 ünlü isim ifadeye çağırılacak!
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen “Ahbap” soruşturmasında; gazeteci Uğur...
Yaklaşık bin çocuğa ulaşılacak: Çocuk dostu İzmir için...
İzmir Büyükşehir Belediyesi, UNICEF Türkiye ve Ege Sağlık Vakfı iş birliğiyle çocuk hakları...
Soyer'in davasında, avukatlardan 'makul süre' tepkisi!
Kooperatif soruşturması kapsamında ikinci dalga operasyonda tutuklu bulunan eski İzmir Büyükşehir...
Yağmur suyu baskınlarına köklü çözüm
İZSU, Buca, Karabağlar ve Gaziemir'de yaklaşık 50 kilometrelik yağmur suyu ve kanalizasyon hattı...
Orman yasağını ihlal eden 513 kişiye 1,9 milyon lira ceza
İstanbul'un Sultanbeyli ilçesinde, ormanlık alanlara giriş yasağını ihlal eden 513 kişiye toplam...
Uçuruma yuvarlanan otomobilde facia: 5 kişi yaşamını...
Antalya'nın Manavgat ilçesinde kontrolden çıkarak uçuruma yuvarlanan otomobilde meydana gelen...
Hindistan'da sel felaketi ağırlaşıyor: Can kaybı 61'e...
Hindistan'ın Assam eyaletinde etkili olan şiddetli yağışların yol açtığı sellerde hayatını...



