İran, Hürmüz Boğazı’nı yeniden kapattı
İran, ABD’nin İran limanlarına yönelik ablukayı sona erdirmeyeceğini açıklamasının ardından, Hürmüz Boğazı’nda uygulanan kısıtlamaları yeniden devreye aldı.
İranlı yetkililer, cuma günü yeniden açıldığı duyurulan stratejik su yolunun, dün öğle saatleri itibarıyla tekrar sıkı askeri kontrol altına alındığını ve geçişlere kısıtlama getirildiğini bildirdi. Açıklamada, “İran’dan çeşitli noktalara ve İran’a giden gemiler için tam seyrüsefer özgürlüğü garanti altına alınmadığı sürece” uygulamanın süreceği vurgulandı.
İran’ın Hatem el-Enbiya Müşterek Askeri Komutanlığı tarafından yapılan açıklamada, Hürmüz Boğazı’nın “önceki statüsüne” döndürüldüğü ve silahlı kuvvetlerin denetiminde olduğu ifade edildi.
Birleşik Krallık bağlantılı bir denizcilik kuruluşu, Devrim Muhafızları’na ait unsurların boğazdan geçmeye çalışan bir tankere ateş açtığını bildirdi. Uluslararası haber ajansları da ham petrol taşıyan Hindistan bayraklı bir geminin saldırıya uğradığını aktardı.
Müzakerelerde temkinli mesajlar
İran’ın baş müzakerecisi Muhammed Bakır Kalibaf, ABD ile yürütülen görüşmelerde kısmi ilerleme sağlandığını ancak nükleer program ve Hürmüz Boğazı konularında taraflar arasında ciddi görüş ayrılıklarının sürdüğünü belirtti. Kalibaf, tarafların “kırmızı çizgilerinin” bulunduğunu ifade etti.
ABD Başkanı Donald Trump ise yaptığı açıklamada, İran ile görüşmelerin sürdüğünü ancak Hürmüz Boğazı üzerinden yürütülen baskı girişimlerine karşı olduklarını dile getirdi.
Bölgesel gerilim sürüyor
ABD-İsrail ile İran arasında devam eden çatışmaların sekizinci haftasına girdiği, bölgede ilan edilen ateşkesin ise kırılganlığını koruduğu bildirildi. Çatışmaların Lübnan’a da sıçradığı belirtilirken, binlerce kişinin hayatını kaybettiği ifade edildi.
Dünya petrol sevkiyatının yaklaşık beşte birinin geçtiği Hürmüz Boğazı’nda yaşanan gelişmelerin enerji piyasalarını etkilediği, petrol fiyatlarında dalgalanma gözlendiği kaydedildi.
İran Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın Antalya Diplomasi Forumu kapsamında yaptığı açıklamada, ABD’nin baskı politikalarına karşı çıkıldığı, buna karşın İran’ın iyi niyet çerçevesinde güvenli geçişi desteklediği ifade edildi.
Boğaz daha önce de kapatılmıştı
İran, ABD ve İsrail’in hava saldırılarına karşılık olarak Hürmüz Boğazı’nı 4 Mart’ta kapatmış, ardından bölgede ilan edilen geçici ateşkes süreci kapsamında cuma günü yeniden açtığını duyurmuştu.
ABD yönetiminin ablukanın süreceğine yönelik açıklamasının ardından Tahran yönetimi yeniden kısıtlama kararı aldı.
ABD ve İran heyetleri arasında yeni tur görüşmelerin planlandığı, ancak tarihinin henüz netleşmediği bildirildi.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Donald Trump’tan İran’a Hem Anlaşma Hem Saldırı Mesajı
ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik yeni bir saldırı ihtimalini gündeme getirerek,...
İran'dan Hürmüz Boğazı açıklaması: "Tehditler sürdükçe...
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD'nin bölgedeki askeri faaliyetleri ve tehditlerinin devam...
İran Hürmüz Boğazı'nı kapattığını duyurdu!
İran Devrim Muhafızları Ordusu, ABD ile yaşanan karşılıklı saldırıların ardından Hürmüz...
Güncel Haberleri
TümüTorbalı’da 60’tan fazla parsel askıya çıktı
İzmir’in Torbalı ilçesi Karakuyu Mahallesi’nde, tapu kayıtlarında büyük bölümü zeytinlik, tarla...
İspanya'da tren kazası: 46 ölü, 150 yaralı
İspanya'da iki yüksek hızlı tren çarpıştı. İlk belirlemelere göre kaza nedeniyle 46 kişi öldü,...
İzmir Valisi Elban: Cumhuriyet yarınları aydınlatan büyük...
İzmir Valisi Süleyman Elban, Cumhuriyet'in bugünü anlamlandıran, yarınları aydınlatan büyük bir...
İsrail'de İlk Resmi Sonuçlar Geldi: Netanyahu'ya Soğuk...
İsrail'de dün yapılan parlamento seçimlerinin ardından oyların yarısından fazlası sayılırken,...
İzmir Barosu’nda görev dağılımı belli oldu
İzmir Barosu yönetiminde görev dağılımı belirlendi. Genel sekreterlik görevine getirilen Av....
Sayıştay'ın İzmir Büyükşehir raporu: Çöp suyu, büfe...
Sayıştay, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2025 yılı raporunu yayımladı.
Sayıştay raporlarında 'kooperatif' detayı: Hukuki süreç...
Sayıştay'ın İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2025 raporunda eski İzmir Büyükşehir Belediye...
Başkan Tugay'dan Bakan Uraloğlu'na ziyaret: Gündemde...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir...
İzmir Gaziemir'de radyoaktif kirlilik temizlendi!
Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), İzmir’in Gaziemir ilçesinde radyoaktif kirlilik tespit edilen...
Balçova'da emekçiler, TİS ve SDT için bir araya geldi:...
Balçova Belediyesi'nde imzalanmayan toplu iş sözleşmeleri ve 2 aydır ödenmeyen sosyal denge...
AK Partili Kaya: İzmir'in Çernobili temizlendi
AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya 'İzmir'in Çernobili' olarak bilinen alanın...
Büyükşehir'den 'Basmane Çukuru' açıklaması: Yüzde 30'luk...
Şehrin göbeğinde uzun yıllardır atıl durumda olan ve Basmane Çukuru olarak bilinen taşınmazın...