Öğrenciler ekonomik krizle baş başa… "Enflasyon burslarımızı bizden önce yedi!"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından üniversite öğrencilerine verilen Burs ve Kredi miktarının yeni yılda 2 bin lira olacağını duyurmuştu. Yapılan zamma rağmen asgari ücretin dörtte birine bile karşılık gelmeyen KYK Burs-Kredi ödemesi alan ve ekonomik krizle baş başa kalan öğrenciler tepkisini dile getirerek “enflasyon burslarımızı bizden önce yedi!” dedi.
ANIL ARABACI / EGE’YE BAKIŞ - Yeni yıl yaklaşırken asgari ücret ve emekli maaşına yönelik zam tartışmaları devam ediyor. TÜİK’in Ekim ayı verilerine göre, yıllık enflasyon yüzde 61,36 olurken, TÜRK-İŞ verilere göre ise açlık sınırı 13 bin 334 lira, yoksulluk sınırı 43 bin 433 lira oldu. Kredi Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) burs ve kredi ödemesi alan üniversite öğrencileri ise ekonomik krizin ortasında şu anda bin 250 lira ile geçinmeye çalışıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024 yılı itibariyle KYK Burs ve Kredi miktarlarına yüzde 60 zam yapıldığını duyurdu. Buna göre Ön lisans ve Lisans öğrencileri için KYK Burs ve Kredi tutarı bin 250 liradan 2 bin liraya, Yüksek lisans öğrencileri için 2 bin liradan 4 bin liraya, Doktora öğrencileri için ise 3 bin 750 liradan 6 bin liraya yükseltildi. Ancak yapılan zamma rağmen KYK Burs ve Kredi miktarı mevcut asgari ücretin dörtte biri bile etmezken, üniversite öğrencileri ise ekonomik krizle yine baş başa kaldı.
“HİÇBİR DEĞERİ YOK”
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesi 3’nci sınıf öğrencisi A.Y. yapılan zammın öğrencilere yönelik katkısının olmadığını belirterek, “Güncel asgari ücret 11 bin lira. Bir öğrenci ayda bin 250 lira ile geçinmeye çalışıyor. Yeni yılda 2 bin liraya yükselecek ama hiçbir değeri yok. Biz öğrenciler olarak daha uygun şartlarda okumak istiyoruz” dedi.
“ENFLASYON BURSLARIMIZI BİZDEN ÖNCE YEDİ”
Bir öğrenci ise, “Aldığımız bursun 570 lirasını zaten yine yurda ödüyoruz. Yurtlarda verilen yemekler ise yeterli ve doyurucu olmuyor. Üniversite öğrencisi olarak sinema, tiyatro, konser gibi etkinliklere gidemiyoruz. Kalan bin 500 lirayla hangisini yapacağız? karnımızı mı doyuracağız, üstümüze kıyafet mi alacağız yoksa sosyalleşmeye mi çalışacağız? KYK Burs miktarını yeterli bulmuyorum. Enflasyon bizim burslarımızı da bizden önce yedi. Yapılan zam ne enflasyonla ne de mevcut ekonomik krizle örtüşmüyor” diye konuştu.
“YURTLARDA SORUNLARA HEMEN MÜDAHALE EDİLMİYOR!”
Bir diğer öğrenci ise KYK yurtlarındaki yaşam koşullarına da değinerek, “KYK yurtlarında barınan öğrenciler olarak daha iyi bir yaşam koşulları istiyoruz. Yurtlarda sabah kahvaltısı diye önümüze bir dilim peynir, domates koyuyorlar. Akşam yemeğinde de normalde bitmesi gereken saatten daha erken bitiyor ve bazı arkadaşlarımız hakları olmasına rağmen yemeklerini yiyemiyorlar. Yurttaki sorunlar sadece yemekle de bitmiyor. Odalarımız temizlenmiyor, asansörler sürekli arızalanıyor. Sorunlara hemen müdahale edilmiyor” ifadelerini kullandı.
(KYK Yurdu'nda verilen bir sabah kahvaltısı)
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
Başkan Tugay’dan Beydağlı kadınlara çağrı: Üretin, alım...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Beydağ’ın Erikli Mahallesi sakinlerine...
Erdoğan’dan Trump açıklaması: NATO zirvesinde ikili...
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Zirvesi kapsamında Türkiye’ye gelecek ABD Başkanı Donald...
Başkan Duman'dan 'SGK kesintilerine' tepki: Kimin malını...
Buca Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı ilk oturumunu Buca Belediye Başkanı Görkem...
Özel Haber Haberleri
TümüBaşkanlığında kooperatifçiliğin başkenti yapmıştı:...
Tire İlçe Başkanı Ersin Güngör, bu akşamki YENİ Parti İl Binası'nda gerçekleştirilen ilçe...
28 ilçeden Çağatay Güç'e destek: Gaziemir ve Tire'den fire!
Bu akşam Çağatay Güç'ün ilçe başkanları ile gerçekleştirdiği toplantıda 28 ilçe başkanının il...
Köylülerin tepkisi engel olmuştu: Kenz Maden'den jandarma...
Kenz Maden'in dün Uşak'ın Gürlek Köyü'nde gerçekleştirmek istediği sondaj ve kazı çalışmaları,...
Madene karşı direnişe 46 köyden destek: Köylüler sondaja...
Kenz Maden’in, Uşak’ın Banaz...
Başkanvekilliği için CHP ve YENİ Parti’den Altan İnanç...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın AK Parti’ye geçişinin ardından boşalan meclis...
Gıda güvenliği otopark engeline takıldı: Mühendis...
Türkiye’nin birçok noktasında otoparkların pazar yeri olarak da kullanılması, gıda güvenliği...
Kocaoğlu’ndan Başkan Tugay’a ‘istifa’, muhalefete...
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Cemil Tugay’ın istifasının ardından, CHP...
Levent Üzümcü'ye 'Cemil Tugay' sorusu: AK Parti'ye...
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın AK Parti’ye geçeceği iddiaları gündemdeki...
Öktem’den seçim mesajı: Baro dinamizmini kaybetmesin!
İzmir Barosu’nda yaklaşan genel kurul öncesi konuşan Çağdaş Avukatlar Grubu Başkan Adayı Emre...
CHP İzmir’de seçim yapılanması: Sönmez’e akademik kurul...
CHP İzmir seçim çalışmalarını koordine etmek amacıyla 9 kişilik seçim koordinasyon kurulu...
Gültekin’den Çağdaş Gruba 'AK Parti' benzetmesi!
İzmir Barosu seçimleri öncesi adaylığını sürdüren İzmir Avukat Hareketi Başkan Adayı Volkan...
Ekonomist Toptaş’tan borsa için ‘sert dalgalanma’ uyarısı!
Fonlarda yaşanan temerrüt ve likidite sorunlarının ardından Borsa İstanbul’da yaşanan sert...