BIST 100 14.467,25 %0,51 Altın 6.784,88 ₺/gr %0,72 Bitcoin $77.201 %0,02 Dolar 48,66 ₺ %0,00 Euro 56,49 ₺ %0,30 Sterlin 65,92 ₺ %0,07 Gümüş 100,67 ₺/gr %1,44 Ethereum $2.519,79 %0,29 İsviçre Frangı 59,61 ₺ %0,41 Kanada Doları 35,09 ₺ %0,22 Avustralya Doları 34,90 ₺ %0,19 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,01 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,06 BAE Dirhemi 13,25 ₺ %0,04 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,27 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,09
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Eğitim Eğitimci Çiğdem’den ‘yapay zeka’ uyarısı: En büyük hata ö...

Eğitimci Çiğdem’den ‘yapay zeka’ uyarısı: En büyük hata öğrenmenin yerine koymak!

Yapay zekâ teknolojilerinin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası hâline gelmesi, eğitim dünyasında da yeni tartışmaları beraberinde getirdi. Öğrenciler ödev hazırlarken, konu tekrar ederken ve soru çözerken yapay zekâ araçlarından yararlanıyor. Peki bu değişim başarıyı nasıl etkileyecek? Yapay zekâ öğrencilerin en büyük yardımcısı mı olacak, yoksa onları tembelliğe mi alıştıracak?

0Yorumlar
Eğitimci Çiğdem’den ‘yapay zeka’ uyarısı: En büyük hata öğrenmenin yerine koymak!

İzmir'de 24 yıldır üniversiteye ve liseye hazırlık alanında faaliyet gösteren MAKSİMUM VİP Akademi'nin kurucularından eğitimci Emre Çiğdem, yapay zekânın eğitim üzerindeki etkisini ve geleceğin öğrenme modelini değerlendirdi.

“ÖNEMLİ OLAN, BİLGİYİ NASIL KULLANDIĞIMIZDIR”

Çiğdem, yapay zekanın eğitim üzerindeki etkisinin kalıcı olacağını belirterek, "Bu dönüşümün geçici olduğunu düşünmüyorum. Eğitim tarihine baktığımızda matbaanın, internetin ve akıllı telefonların nasıl büyük dönüşümler oluşturduğunu gördük. Yapay zekâ da benzer ölçekte bir değişim başlatıyor” dedi.

Önemli olanın yapay zeka aracılığı ile ulaşılan bilginin nasıl kullanılacağı olduğuna dikkat çeken Çiğdem, “Ancak burada önemli olan teknoloji değil, onu nasıl kullandığımızdır. Bugün bilgiye ulaşmak çok kolay. Asıl değer; bilgiyi analiz edebilmek, doğru soruları sorabilmek ve öğrendiğini yeni problemlere uygulayabilmektir. En büyük hata, yapay zekâyı öğrenmenin yerine koymak. Bir sorunun cevabını birkaç saniyede görmek sizi başarılı yapmaz. Başarı; o cevabın neden doğru olduğunu anlayabildiğinizde, benzer bir soruyu kendi başınıza çözebildiğinizde ve bilgiyi farklı durumlarda kullanabildiğinizde ortaya çıkar. Yapay zekâ, öğrencinin yerine düşünmemeli; öğrencinin daha iyi düşünmesine katkı sağlamalıdır" ifadelerini kullandı.

“AYNI YÖNTEM HERKESTE AYNI SONUCU VERMİYOR”

Çiğdem, eğitim kurumlarının rolünün de değiştiğini belirterek şunları söyledi:

"Eskiden eğitim kurumları daha çok bilgi aktaran yerlerdi. Bugün ise bilgi her yerde.

Bu nedenle artık eğitim kurumlarının temel görevi; öğrenciyi tanımak, güçlü ve gelişmesi gereken yönlerini belirlemek, doğru çalışma alışkanlıkları kazandırmak ve süreci düzenli takip etmektir.

Biz MAKSİMUM VİP Akademi'de uzun yıllardır kişiye özgü eğitim yaklaşımını bu anlayışla geliştirmeye çalışıyoruz. Çünkü her öğrencinin öğrenme yolu aynı değildir. Aynı yöntem herkeste aynı sonucu vermiyor.

24 yıllık saha deneyimimiz bize şunu gösterdi: Bir öğrencinin ihtiyacı konu tekrarı olabilir. Bir başkasının zaman yönetimi. Bir diğerinin ise sınav kaygısıyla baş etmeyi öğrenmesi.

Dolayısıyla öğrenciyi sadece net sayısıyla değerlendirmek eksik kalıyor. Gelişim sürecini bütüncül şekilde ele almak gerekiyor."

“VELİLER ÇOCUKLARININ SÜREÇLERİNİ DE TAKİP ETMELİ”

Velilere de önemli tavsiyelerde bulunan Çiğdem, şu ifadeleri kullandı:

"Veliler çocuklarının sadece sonuçlarını değil, süreçlerini de takip etmeli. Evde kurulacak destekleyici iletişim, düzenli çalışma ortamı ve gerçekçi beklentiler, sınav başarısını olumlu etkileyebilir.

Karşılaştırmak yerine gelişimi görmek çok daha kıymetlidir.

Merak eden, araştıran, eleştirel düşünebilen ve değişime uyum sağlayabilen öğrenciler öne çıkacak.

Teknoloji gelişmeye devam edecek; ama disiplin, planlı çalışma, doğru rehberlik ve öğrenme isteği değerini hiç kaybetmeyecek.

Yapay zekâ çağında başarı, teknolojiyle yarışmak değil; teknolojiyi bilinçli kullanarak kendi potansiyelini geliştirebilmektir. Ben geleceğin eğitim anlayışının da tam olarak bu denge üzerine kurulacağına inanıyorum."



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Eğitim Haberleri

Tümü

Eğitim-Bir-Sen’den MEB’e çağrı: Zorlama ve dayatmalardan...

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ali Kaya, 2026-2027 eğitim öğretim yılının başlaması...

17 saat önce

Eğitimci Üze’den velilere LGS uyarısı: Kurum seçerken...

LGS hazırlık sürecinde kurum seçiminin yalnızca akademik başarıyla değerlendirilmemesi...

18 saat önce

İzmir’de yeni eğitim yılı öncesi dikkat çeken tablo: 3...

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde kentteki okulların...

1 gün önce

YKS hazırlığında doğru program nasıl hazırlanmalı?...

YKS hazırlığında her öğrenciye aynı programın uygulanmasının yeterli olmadığını belirten...

1 gün önce

Butik eğitim mi, büyük kurum mu? Uzmanından ailelere...

Büyük eğitim kurumlarının sunduğu geniş imkânların her öğrenci için avantaj anlamına gelmediğini...

2 gün önce

YKS kursu seçiminde kritik uyarı: En ucuz ya da en pahalı...

YKS hazırlığında kurs seçimi yapan aileler için fiyat önemli bir kriter olsa da yalnızca...

3 gün önce

Eğitimci Üze’den velilere 'en iyi kurum' uyarısı: Afişe...

Eğitim kurumlarının “en iyi” söylemlerinin tek başına yeterli olmadığını belirten Eğitimci...

4 gün önce

KYK yurt sonuçları açıklandı! Öğrenciler nasıl kayıt...

2026-2027 Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurt başvuru sonuçları açıklandı.

4 gün önce

Sınava hazırlıkta doğru kurum nasıl seçilir? İşte...

MAKSİMUM VİP Akademi Kurucusu Emre Çiğdem, sınava hazırlık kurumu seçerken velilerin dikkat...

5 gün önce

MEB’in 'randevu sistemi' uygulamasına 'hak gaspı' tepkisi!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm veli görüşmelerini randevu sistemine bağlayan genelge tartışma...

8 gün önce

Prof. Dr. Özcan sınav stresine karşı '4-7-8 tekniği anlattı

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Evren Özcan, “Başarının...

16 gün önce

Dijital çağ öğrencileri nasıl etkiliyor? Eğitimci...

Dijital teknolojiler, kısa videolar ve yapay zekâ öğrencilerin öğrenme alışkanlıklarını...

22 gün önce