İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi: "Kız Çocuklarına 12 Yıl Kesintisiz Temel Eğitim İstiyoruz!"
İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi, kız çocuklarının eğitimde kalma süresini düşüren kesintili eğitim sisteminin sona erdirilmesini ve 12 yıllık kesintisiz temel eğitime geçilmesini talep etti.
Meclis, İstanbul Sözleşmesi’nin kadınlar kadar kız çocuklar için de önemli bir güvence olduğunu kaydetti.
Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Kız Çocukları Günü” ilan edilen 11 Ekim tarihi nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan İzmir Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Nevin ÖĞÜTÇEN, “Kız çocuklarının eğitim, sağlık, güvenlik, beslenme, gelişim gibi temel haklarını eşit olarak kullanması, kız çocuklara yönelik ayırımcılık ve şiddete son verilmesi çağrısıyla yola çıkılan bugünü çok önemsiyoruz. Çünkü her çocuk yaşamayı, sağlıklı, güvenli, ihmal ve istismardan, şiddetin her türlüsünden uzak, beslenme ve gelişme hakkını yaşayarak, sevgiyle büyümeyi hak ediyor. Elbette kız çocukları da!” dedi.
Konuşmasında Türkiye’de kız çocuklarının yaşadıkları sorunlara da değinen Kadın Meclisi Başkanı Nevin ÖĞÜTÇEN, “Kız çocukların ihmal ve istismardan korunması için kararlı bir devlet politikasına ihtiyacımız var. Bugün son derece adaletsiz şekilde biz kadınların üzerinde olan ev içi ücretsiz bakım ve aile sorumluluklarının kız çocukların kaderine de yazılmaması için acilen gerekli hizmetlerin geliştirilmesi gerekiyor. Kamu, özel sektör, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin de kız çocuklarının dijital dünyaya liderlik etmesi sürecini destekleyen işbirlikleri içinde çalışmasını talep ediyoruz” açıklamasını yaptı.
Dijital dünyada kız çocukları eşit değil
Toplantıda, Covid-19 salgınının kız çocukların durumunu çok olumsuz etkilediğine de dikkat çekildi. Başkan ÖĞÜTÇEN, şöyle konuştu: “Dünya genelinde internet kullanımında kız çocuklar aleyhine yüzde 17'lik bir cinsiyet farkı var. Oysa dijital yetenekler geleceğin iş dünyasında yer almanızın ön şartlarının başına yerleşti. Bugün var olan birçok iş gelecekte olmayacak, ileri teknolojik beceriler gerektiren yepyeni işler doğacak. Bugün kız çocukların yaşadığı dijital eşitsizlik, yarın genç kadınların istihdam edilmeleri önünde ciddi bir engel olacak. Küçücük desteklerle, örneğin 2021 Tokyo Olimpiyatları’ndan, Dünya ve Avrupa spor yarışmalarından madalyalarla dönen, gurur kaynağı kızlarımız var. Bilim dünyasında müthiş başarılara imza atan genç kadınlarımız var. Kız çocukları, kendilerine katılım fırsatı ve beceri edinme imkanı sunulduğunda, girişimci ve yenilikçi kuşağın başını çekebilir, kendi toplumlarının değişim öncüleri, büyük kadın liderler olabilirler.” Toplantıda, bugün kız çocuklara sunulmayan desteklerin, gelecekte genç kadınları güçsüz ve bağımlı kıldığı vurgulandı.
· UNICEF’ in, OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) üyesi 41 ülkede çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliğini incelediği raporunda Türkiye İsrail’le birlikte son sırada yer alıyor.
· Eğitim-Sen’in yayınladığı 2018 Yılı Eğitimde Cinsiyetçilik Raporu’na göre ders kitaplarında kız çocuklara daha çok ev içi alanda ya da bu rollerine uygun meslekler tavsiye ediliyor.
· İzmir’de 2020 yılında 18 yaşından küçük 1.977 kız çocuğu eğitimini yarım bırakarak evlen(diril)di.
Yorumlar (0)
Yorum Yaz
Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.
Benzer Haberler
YENİ Partili Günaydın’dan Konak Kent Konseyi’ne ziyaret
YENİ Parti Grup Başkan Vekili ve İstanbul Milletvekili Gökhan Günaydın, İzmir programı...
İzmir İtfaiyesi’nin ilk kadın şoförü: Ön yargıları...
İzmir Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı’nın ilk ve tek kadın şoförü 24 yaşındaki...
Konak’ın Kadın Meclisi yeni başkanını seçti
Konak Kent Konseyi Kadın Meclisi’nin Olağan Seçimli Genel Kurulu yoğun katılımla...
Eğitim Haberleri
Tümü2028 YKS nasıl olacak? Maarif Modeli sonrası bilinmesi...
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ile lise eğitimine başlayan öğrenciler, 2028’de...
Dijital çalışmada yeni bir beceri: Doğrulama!
MAKSİMUM VİP Akademi Kurucusu Eğitimci Sertan Üze, yapay zekâdan alınan...
Yapay zekâ YKS öğrencisinin çalışma asistanı olabilir mi?
Yapay zekâ, YKS hazırlığında soru çözümünden çalışma planına kadar...
Bir eğitim kurumunu uzman yapan nedir? Bilgisi, sistem ve...
Eğitimci Sertan Üze, bir eğitim kurumunu uzman yapan unsurların yalnızca öğretmen bilgisi ve...
Başarının perde arkasını Eğitimci Çiğdem anlattı!
Eğitimci Emre Çiğdem, yüksek başarının yalnızca yetenekle açıklanamayacağını belirterek çalışma...
Değişen dünyada eğitim nasıl etkileniyor? Eğitimci Üze,...
Sınav sistemleri, soru biçimleri ve teknoloji değişse de öğrencinin...
YKS sürecinde hedef nasıl belirlenmeli? Velinin rolü ne...
Eğitimci Emre Çiğdem, YKS sürecinde hedef belirlerken öğrencilerin ilgi alanları ve...
Sınav kaygısı neden olur? Uzmanından öğrencilere uyarı!
Sınav kaygısının öğrencilerin günlük yaşamını, uykusunu ve sınavlara katılımını ciddi biçimde...
Eğitimci Çiğdem’den YKS adaylarına kritik uyarı: Zaman...
Eğitimci Emre Çiğdem, öğrencilerin YKS sürecinde uzun zaman masa başında oturmaktansa derin bir...
Sınav döneminde ekran süresi nasıl yönetilmeli? Eğitimci...
Sınav döneminde telefon ve sosyal medya kullanımının kontrol altına alınması...
Eğitimci Çiğdem'den kritik 'deneme' uyarısı: Tek bir...
Öğrencilerin sınav başarısının yalnızca sayılarla değerlendirilmemesi gerektiğini...
Bakan Tekin, İzmir'de okul açılışına katıldı: 3 yılda 120...
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, İzmir’in Dikili ilçesinde hayırsever Şentürk ailesi tarafından...