BIST 100 14.259,18 %1,44 Altın 6.739,21 ₺/gr %0,67 Bitcoin $77.829 %0,95 Dolar 48,63 ₺ %0,20 Euro 56,18 ₺ %0,27 Sterlin 65,65 ₺ %0,10 Gümüş 98,98 ₺/gr %1,68 Ethereum $2.520,66 %0,13 İsviçre Frangı 59,40 ₺ %0,10 Kanada Doları 35,04 ₺ %0,11 Avustralya Doları 34,71 ₺ %0,27 Japon Yeni 0,00 ₺ %0,00 Suudi Riyali 12,95 ₺ %0,18 BAE Dirhemi 13,24 ₺ %0,20 Rus Rublesi 0,58 ₺ %0,54 Çin Yuanı 7,25 ₺ %0,20
Foto Galeri Video Yazarlar
Anasayfa Eğitim ÇEDES kapsamında 99 din görevlisi ataması: Eğitimcilerden...

ÇEDES kapsamında 99 din görevlisi ataması: Eğitimcilerden tepki geldi!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Diyanet İşleri Başkanlığı ile hayata geçirdiği ÇEDES projesi kapsamında pilot illerden İzmir'in Bornova ilçesinde 99 okula imam, hatip, vaiz, müezzin ve kuran kursu öğreticisi atandı. Karara tepki gösteren Eğitim Sen İzmir 4 No'lu Şube, "ÇEDES uygulaması anayasadaki laiklik ilkesine, din ve vicdan hürriyetine aykırı bir uygulama olup derhal iptal edilmesi gerekmektedir" dedi.

0Yorumlar
ÇEDES kapsamında 99 din görevlisi ataması: Eğitimcilerden tepki geldi!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Diyanet İşleri Başkanlığı ile hayata geçirdiği Çevreme Duyarlıyım ve Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES) projesi kapsamında piloy il olarak belirlenen İzmir Bornova’da Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 99 din görevlisinin ataması yapıldı.

Görevlendirmelerin büyük bölümünün ilk okul ve ortaokullar için yapıldığı kaydedildi.

 

EĞİTİMCİLERDEN TEPKİ

Eğitim Sen İzmir 4 No’lu Şube tarafından karara tepki gösterildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün 02.12.2024 tarihli okullara gönderdiği  yazıda ÇEDES Projesi kapsamında okullara  cami imamları  görevlendirilmiştir. Lise, ortaokul  ilkokul ve anaokullarından oluşan 99 okulda imamların derslere girmesi  laik eğitim ve laik yaşama müdahale anlamına gelmekte olup; İlçemiz okullarında ısınma, temizlik, güvenlik, kalabalık sınıflar, öğretmen atanması noktalarında birçok sorun varken ve bu sorunları çözmek yerine Milli Eğitim Müdürlüğü öğrencilerimizin,  zihinsel gelişim süreçlerine ve pedagoji bilimine aykırı bu uygulamaları gündemine almıştır.

Basına da zaman zaman yansıyan, okul içinde ve dışında yapılan dini içerikli , toplu namaz etkinlikleri ve öğrencilere mezarlık temizletilmesi gibi etkinlikler çocukların zihinsel gelişimi açısından sakıncalıdır. Sınıflarda dini içerikli etkinlikler (sınıflarda Kâbe ve mezar maketleriyle yapılan etkinlikler) laik eğitime ve eğitim-öğretimin amaçlarına temelden aykırıdır.

Öğrencilerimizin iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda okul içinde ve dışındaki bu tür uygulamalara katılmasına izin verilmesi çocuğun üstün yararı ilkesine aykırıdır ve Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne göre doğrudan çocuk istismarı anlamına gelmektedir. Eğitim sisteminin belli bir dinin ve belli bir mezhebin kurallarına göre biçimlendirilmek istenmesi, çocuklarımızın dini etkinlikler üzerinden istismar edilmesi kabul edilemez bir durumdur. ÇEDES uygulaması anyasadaki laiklik ilkesine, din ve vicdan hürriyetine aykırı bir uygulama olup derhal iptal edilmesi gerekmektedir.  

Bu nedenle eğitim kurumları dini içerikli faaliyet ve etkinliklerin değil, pedagoji  biliminin mekânları olmak zorundadır. Eğitim Sen (Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası) başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu ÇEDES uygulamalarına karşı birlikte tutum almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz."

 



Yorumlar (0)

Yorumlar yükleniyor...

Yorum Yaz

Yorumunuz hemen yayınlanacaktır.

0/1000
Güvenlik Kodu

Eğitim Haberleri

Tümü

Eğitimci Üze'den 'öğrencilere' çağrı: Kurs yeri seçerken...

Kurs görüşmelerinde velilerin sorduğu ücret, program ve başarı sorularının yanı sıra öğrencinin...

33 dakika önce

Eğitim-Bir-Sen’den MEB’e çağrı: Zorlama ve dayatmalardan...

Eğitim-Bir-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Ali Kaya, 2026-2027 eğitim öğretim yılının başlaması...

1 gün önce

Eğitimci Üze’den velilere LGS uyarısı: Kurum seçerken...

LGS hazırlık sürecinde kurum seçiminin yalnızca akademik başarıyla değerlendirilmemesi...

2 gün önce

İzmir’de yeni eğitim yılı öncesi dikkat çeken tablo: 3...

Eğitim Sen İzmir Şubeleri, 2026-2027 eğitim öğretim yılı öncesinde kentteki okulların...

2 gün önce

YKS hazırlığında doğru program nasıl hazırlanmalı?...

YKS hazırlığında her öğrenciye aynı programın uygulanmasının yeterli olmadığını belirten...

3 gün önce

Butik eğitim mi, büyük kurum mu? Uzmanından ailelere...

Büyük eğitim kurumlarının sunduğu geniş imkânların her öğrenci için avantaj anlamına gelmediğini...

4 gün önce

YKS kursu seçiminde kritik uyarı: En ucuz ya da en pahalı...

YKS hazırlığında kurs seçimi yapan aileler için fiyat önemli bir kriter olsa da yalnızca...

5 gün önce

Eğitimci Üze’den velilere 'en iyi kurum' uyarısı: Afişe...

Eğitim kurumlarının “en iyi” söylemlerinin tek başına yeterli olmadığını belirten Eğitimci...

6 gün önce

KYK yurt sonuçları açıklandı! Öğrenciler nasıl kayıt...

2026-2027 Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü yurt başvuru sonuçları açıklandı.

6 gün önce

Sınava hazırlıkta doğru kurum nasıl seçilir? İşte...

MAKSİMUM VİP Akademi Kurucusu Emre Çiğdem, sınava hazırlık kurumu seçerken velilerin dikkat...

7 gün önce

MEB’in 'randevu sistemi' uygulamasına 'hak gaspı' tepkisi!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm veli görüşmelerini randevu sistemine bağlayan genelge tartışma...

10 gün önce

Prof. Dr. Özcan sınav stresine karşı '4-7-8 tekniği anlattı

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Emin Evren Özcan, “Başarının...

18 gün önce